Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


Засоби індивідуального захисту органів дихання і шкіри людини




Звичайні засоби захисту шкіри - це предмети одягу та взуття, що можуть бути у кожної людини. Найпростішим засобом захисту шкіри є робочий одяг (спецівка) -куртка і штани, комбінезони, халати з капюшонами, зшиті з брезенту, вогнезахисної чи прогумованої тканини або грубого сукна. Вони не лише захищають шкіру від радіоактивних речовин і бактеріологічних засобів, а й не пропускають протягом деякого часу краплиннорідкі отруйні речовини. Одяг з брезенту захищає від отруйних речовин (взимку - до 1 год, влітку - до 30 хв).

Із предметів побутового одягу найпридатнішими для захисту шкіри є плащі і накидки з тканини прогумованої або вкритої хлорвініловою плівкою, зимові речі -пальта з грубого сукна або драпу, ватянки тощо. Від краплиннорідких ОР пальто із сукна або драпу разом з іншим одягом захищає: взимку - до 1 год, влітку - до 20 хв; ватянка - до 2 год. Для захисту ніг потрібні гумові чоботи, боти, калоші: вони не пропускають краплиннорідкі ОР до 3-6 год. На руки треба надягти гумові або шкіряні рукавиці.

Одяг треба застебнути на всі ґудзики, гачки або кнопки, комір підняти, поверх нього шию обв'язати шарфом чи хусткою; рукава обв'язати навколо зап'ястків тасьмами; штани випустити поверх чобіт (бот) і знизу зав'язати. Щоб посилити герметичність одягу, застосовують спеціальні клапани, що закривають розрізи піджаків або курток на грудях, пришивають клини у місцях розрізів на рукавах, штанах. Можна пошити капюшон з цупкої тканини або синтетичної плівки для захисту шиї і голови (рис. 72). Звичайний одяг просочують спеціальним розчином, щоб не потрапляли пари й аерозолі отруйних речовин. Для цього треба 250 - 300 г мильної стружки або подрібненого господарського мила розчинити у двох літрах нагрітої до 60-70°С води, долити 0,5 л олії і, підігріваючи, перемішувати протягом 5 хв до утворення емульсії. Комплект одягу покласти у таз і залити гарячим розчином. Потім трохи викрутити і висушити. Підготовлений у такий спосіб одяг можна надягати на натільну білизну. Розчин не шкодить тканині, не подразнює шкіру.



3. Безпека людини в різних сферах життєдіяльності


Рис. 72. Герметизація повсякденного одягу: а - викройка нагрудника; б - капюшон; в - приклад використання капюшона, маски й окулярів; г - ущільнюючі клини, пришиті до розрізів куртки і штанів

Спеціальні засоби захисту шкіри за принципом захисної дії поділяють на ізолюючі і фільтрувальні, ізолюючі засоби захисту шкіри виготовляються з повітронепроникних матеріалів - спеціальної еластичної і морозостійкої прогумованої тканини. Вони можуть бути герметичними і негерметичними. Герметичні засоби захисту закривають усе тіло і захищають від парів і крапель ОР, негерметичні - тільки від крапель ОР. Крім того, вони захищають від РР та БЗ.

До ізолюючих засобів захисту шкіри належать: захисний комбінезон (костюм), легкий захисний костюм Л-1 і загальновійськовий захисний комплект.

Попереджають отруєння отруйними хімічними речовинами за допомогою використанням спеціальних засобів захисту органів дихання, слизових оболонок рота, очей - респіраторів, протигазів, захисних камер. Протигази є: цивільні фільтруваль-но-поглинальні, ізолюючі та промислові. Промислові протигази обладнані коробками, які маркуються залежно від захисту дії конкретних небезпечних хімічних речовин (див. додаток 4).

3.13.4. Медичні засоби індивідуального захисту

Медичні засоби індивідуального захисту - це аптечка індивідуальна (АІ-2), індивідуальний протихімічний пакет (ІПП-8) і пакет перев'язувальний індивідуальний.

Аптечка індивідуальна (АІ-2) призначена для самодопомоги під час поранень та опіків (обезболювання), для профілактики або послаблення ураження РР, БЗ і ОР нервово-паралітичної дії (рис. 73). В її гніздах зберігають такі медичні засоби індивідуального захисту: гніздо 1 - протибольовий засіб для зняття больового шоку; гніздо 2 - засіб при отруєнні фосфорорганічними ОР; гніздо 3 - протибактеріальний засіб № 2; гніздо 4 - радіозахисний засіб № 1; гніздо 5 - протибактеріальний засіб № 1; гніздо 6 - радіозахисний засіб № 2; гніздо 7 - протиб-лювотний засіб.


3. Безпека людини в різних сферах життєдіяльності 233


Рис. 73. Аптечка індивідуальна АІ-2

Рис. 74. Індивідуальний протихімічний пакет (ІПП-8): а - загальний вигляд; б - ватно-марлеві тампони; в - флакон з рідиною

В інструкції, що додана до АІ-2, описано порядок прийому ліків.

Індивідуальний протихімічний пакет ІПП-8 призначений для знезараження краплиннорідких ОР, що потрапили на відкриті ділянки шкіри та одяг. До комплекту входять флакон з дегазувальним розчином і чотири ватно-марлеві тампони (рис. 74). Посуд і тампони запаяні в герметичну оболонку з поліетилену. У разі використання



3. Безпека людини в різних сферах життєдіяльності


Ш11-5 тампони щедро змочують розчином (потрібно пам ятати, що цей розчин - отруйна рідина, і стежити, щоб не потрапив у очі). Першим тампоном видаляють із шкірного покриву ОР щипковим рухом, наступна обробка - протирання ураженої ділянки (рис. 75).

Пакет перев 'язувальний індивідуальний призначений для надання допомоги у разі поранень і опіків. Він складається з бинта, двох ватно-марлевих подушечок, шпильки і чохла. У разі потреби пакет відкривають, виймають бинт з двома стерильними подушечками, не торкаючись руками їх внутрішньої поверхні. Подушечку накладають на рану і прибинтовують, кінець закріплюють шпилькою. При наскрізних пораненнях рухому подушечку переміщують по бинту так, щоб закрити вхідний і вихідний отвори рани. Чохол, внутрішня поверхня якого стерильна, використовують для накладання герметичних пов'язок. До кожного пакета додана інструкція з його застосування.


Рис. 75. Знезараження шкіри

 

Шприц-тюбик з антидотом - це пристрій для одноразового підшкірного або внутрішньом'язового введення проти отруйної речовини, найчастіше це атропін. Для введення антидоту треба взяти тюбик у праву руку, а лівою енергійно повернути ковпачок до упору і зробити ним 2-3 різких повних оберти. Потім зняти ковпачок і, тримаючи шприц-тюбик голкою догори, видавити з нього повітря до появи краплі рідини на кінчику голки (рис. 76). Голку потрібно вводити під шкіру або у м'яз і, плавно стискуючи тюбик, видавити з нього весь вміст. У разі виймання голки треба не розтискати тюбик. Колоти можна і через одяг. Застосовують антидот і тоді, коли тип отруйної речовини невідомий.

Після виходу з ділянки зараження необхідно пройти санітарну обробку.

Сумка медична військова (СМВ) призначена для надання першої медичної допомоги пораненим, обпаленим і ураженим проникаючою радіацією, ОР і БС. Містить деякі медикаменти (протибольовий засіб у шприц-тюбику, радіозахисний, про-тибактеріологічний засіб, антидоти та ін.), перев'язувальні засоби (бинти, вата, пакети перев'язувальні та ін.), лікарсько-медичні предмети та інструменти (джгут, термометр, ніж садовий, ножиці з тупими кінцями, пінцет анатомічний та ін.).


Поделиться:

Дата добавления: 2015-08-05; просмотров: 108; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.006 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты