Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


http://rumagic.com/ru_zar/sci_philosophy/eliade/0/j70.html 16. Космогонічні сюжети у в’єтнамському фольклорі.




3 тис. до н.е. утворилися держави, племенні союзи (Ванганг, Аулак). Найпоширеніший культ небесних світил. Місяць і Сонце – брат і сестра. Часло вони закохані один в одного. Старша сестра Сонце здійснює круг небом на палантині, який несуть 4 слуг. Влітку несуть молоді хлопці, які несуть палантин некваплячись (тому день довгий). Взимку палантин несуть старці (несуть швидко).

Колись Місяць давала світло так, як і Сонце. Мати сказала їй намастити обличчя білою пудрою і Місяць стала холодною.

У Місяця і Сонця є один спільний чоловік – Небесний Ведмідь (коли приходить до дружини – відбувається затемнення).

Верховний бог – Нгаук Хоанг (породив Сонце і Місяць, виліпив перших тварин з глини і людей з чистого матеріалу).

Тхенчугой – інше Ім’я Хоанга (велетень). Розвів небо і землю. Щоб небо і земля не спалася, побудував стовп із землі. Там, де вбрав землю – залишилася вода (моря і океани). Коли небо і земля затверділи – стовпи стали непотрібними і Хоанг розкидав їх по світу (утворилися острови).

Тханмон – гора, вважається залишком світового стовпа.

Літнє похолодання. У бога Неба є ще донька Бан. Вийшла заміж. Після одруження має зв’язати теплу сорочку. Але Бан дежу ледача і повільна. Закінчила роботу, коли почалася літня спека. Чоловік відмовився вдягати сорочку. Тоді бог Неба зробив надовго холод, щоб чоловік зміг вдягнути сорочку (літнє похолодання).

Бог вітру – людина без голови. Коли жарко – обвіває себе віялом і утворює вітер. Бог вогню – стара баба. Бог води – черепаха (коли рухається – шторм). Бог грому – має гучний голос, лякає людей і богів. Якось бог грому налякав Хуанга, який його прикував і сказав півню клювати печінку. Бог грому набуває демонологічного забарвлення – боїться співу півня. Бог домашнього вогнища – дідусь.

До нового року (1 січня) не можна турбувати землю (бог землі і домашнього вогнища на сповіді перед Хуангом). Домашнє вогнище має оберігати родину від сварок.

Як з’явилися день і ніч. Бог створив небо і землю і створив 9 сонць, 9 місяців і зірок. Наказав сяяти яскраво, щоб висушувати землю. 7 років світили світила і нарешті земля висохла. Тоді бог розділив по землі насіння, тварин і виліпив людей з глини і вдихнув в них життя. З часом сонце почало нестерпно пекти, люди почали пускати стріли в сонце і місяці і тільки 1 сонце і 1 місяць втекли. Люди почали просити сонце і місяць повернутися на землю. Звірі вислали своїх послів – тигра і півня. Світилам сподобався півень, який 7 років співав, як погано на землі. Світила повернулися на землю, але відтоді світять по черзі. Півень співає, щоб викликати Сонце і Місяць (змінює день і ніч). 33. Образ мудрого селянина-визволителя у корейській легенді “Як селянин звільнив від ворогів місто Чеджу”. 34. Образи синів-антагоністів у світових фольклорних сюжетах: хеттська легенда “Сини Аппу”, в’єтнамська “Карамбола”, українські народні казки.

Сини Аппу. Старий Аппу жив в достатку, але не було у нього дітей. Йому не було з ким поділитися їжею. Приніс жертву богу Сонця (біле ягня). Бог Сонця радить піти до джерела, випити води і лягти до дружини. Народжуються сини, їх називають Злий (бо зла доля) і Добрий (бо добра доля). Брати вирішують розділити майно, а доброму – одну худу корову. Бог Сонця вирішує, що корови Злого будуть безплідними, а корова Доброго буде давати багато молока. 35. Рис як персонаж в’єтнамського фольклору.

Верховний бог Нгаук Хоанг (породив Сонце і місяць, виліпив перших тварин і людей) зробив для людей харч, а для тварин траву. Послав слугу на Землю посіяти рис і траву, а рис не було вже куди садити. Люди почали скаржитися. Хоанг перетворив слугу на буйвола, щоб він все життя обробляв рис. Буйвол – священна тварина у в’єтнамців.

Тхенмоа – покровитель рису (сивий дід або молодий красень).

Як праця землероба стала важкою. Колись земля була дуже м’якою і легко оброблялася, а рис сам ходив додому. Жив в селі ледачий хлопець, якому поручили носити їжу на поле. Але поки він приніс їжу – всі встигли розійтись. Тоді хлопець попросив Хуанга хробити так, щоб люди довше обробляли поле. Хуанг зробив поле кам’янистим і стало важко і довго обробляти землю. 2) Рис перестав ходити додому сам через жінку-нечупару, в якої вдома було брудно. Рис відмовився ходити до її дому і до всіх.
36. Світові світоглядні уявлення про таємницю смерті інфернальних істот (на прикладі Костія Безсмертного у слов’янських казках та Демона Півночі в “Оповіді про Гессер-хана”).

Гессер-хан - эпический и мифологический герой народов Центр. Азии и Юж. Сибири (тибетцы, монголы, буряты и др.). Монг. «Гэсериада» - преимущественно лит., прозаическая, мало варьируемая: устный эпос «малой формы» зафиксирован в Вост. Монголии, а «большая эпическая форма» богато представлена у зап. бурят. Датировки разных редакций памятника трудно установить, но окончательное его сложение, по-видимому, завершается к XIV-XV вв. на территории сев.-вост. Тибета. Оттуда эпос проник в Монголию, где в XVI-XVIII вв. сформировались его основные монг. версии (книжная и устные). к-рые затем попадали в Приангарье; там сложились фольклорные бурят. Версии.

Версії “Гесеріади”: тибетська, монгольська, бурятська. Чаклунство: хитрощі, а не сила (Гесер перемагає ворогів). Питання про історичну постать.

Демон Півночі. Гесер одружився з Рогмо і почув спів сестер про те, що він переміг 10 зол з 10 сторін світу, але не переміг Демона Півночі. Гесер вирушає його побороти. Коли Гесер приходить до дому Демона – дружина Демона ховає його. Тим часом Демон говорить, що його ніхто не може перемогти, бо його смерть схована.

1)на березі річки б’ються 2 бики (білий і чорний). Якщо загине чорний – то Демон загине.

2)За морем б’ються 3 марали. Всередині середнього – золота скринька, в якій захована срібна голка. Якщо вбити марала однією стрілою, то Демон помре.

3)У лісі на верхівці 3-х червоних дерев сидить 3 пташки. Якщо хтось заманить їх у силки – Демон помре.

4)Коли Демон спить – з його ніздрів вилазять золота і срібна рибка і грають на правому і лівому плечі. Якщо їх вбити – Демон помре.

 

Гесер-хан виконує всі завдання. Демон просить його не вбивати і пропонує дружбу. Гесерхан чує голоси сестер, які радять Гесерхану не вірити Демону (бо він в цей часперетворюється на чавун). Гесер-хан б’є по демону, але він уже перетворються на чавун. Вдарив другий раз – і вбив Демона.

 

Кощій Безсмертний. Кощея обычно называют «злым чародеем, смерть которого спрятана в нескольких вложенных друг в друга волшебных животных или предметах». Вот типичный пример описания смерти Кощея в сказке: «Моя смерть далече: на море на океане есть остров, на том острове дуб стоит, под дубом сундук зарыт, в сундуке – заяц, в зайце – утка, в утке – яйцо, а в яйце – смерть моя» . Следует отметить, что в некоторых вариантах сказок упоминается ещё и игла, а в других сохраняется только яйцо.

 

Главной же особенностью Кощея Бессмертного, отличающей его от других сказочных персонажей, является то, что его смерть (душа, сила) материализована в виде предмета и существует отдельно от него. Она находится в яйце, которое спрятано в определенном месте. Это место в мифопоэтических представлениях осмысляется как потустороннее пространство, принадлежащее к «иным» мирам — верхнему или нижнему. Иногда в сказках говорится, что ящик или сундук с Кощеевой смертью находится на дубе, а дуб — на горе или в поле, и «то дерево Кащей как свой глаз бережет». Кощеева смерть находится там, где «никто не ходит, никто не ездит». А сам Кощей заботливо хранит тайну о своей смерти, что делает его неуязвимым для врагов. Найти и раздобыть смерть Кощея под силу только настоящему герою.

Изъятие яйца с Кощеевой смертью из места, где оно покоится, сразу же отражается на его состоянии: он занемогает, ему делается плохо, он слегает в постель.
37. Світові сюжети про великий потоп: шумеро-аккадський, гецький, в’єтнамський фольклор, Біблія.

Шумеро-аккадський потоп. Перший зафіксований текст про потоп – шумерський. 2 тис. до н.е. – Легенда про Атрахасиса. Ігіги вирішили створити людей, щоб перекласти на них роботу. Нінту (повитуха) хамішує їх на глині і крові. Люди розплодилися і бог Енліль вирішує влаштувати на землі потоп (через 12 століть). Енкі (Ейя, бог прісних вод, покровитель людей) звернувся до Атрахасиса (“дуже розумний”, єдиний, хто поклонявся не Енлілю, а Енкі) з порадою збудувати великий корабель і малює його на землі. Потім влаштовує бенкет юдям. Коли починається дощ – Атрахасис в час нового місяця йде на корабель і бере з собою слуг, дружину, тварин і зерно. Земля покривається водою. Потоп бушує 7 днів і 7 ночей. Коли води зійшли - земля була голою. Атрахасис врятувався і відродив землю (таблицю не збережено). Боги дарують Атрахасису безсмертя.

Грецький потоп. По наиболее распространённой греческой версии, потопов было три: Огигов, Девкалионов, Дарданов (в таком порядке). По Сервию, их было два,[28] по Истру, четыре,[29] по Платону, множество.

Огигов потоп. Огигов потоп произошёл в правление Огига, одного из мифических фиванских царей и основателя Элевсина. Вследствие потопа Аттика была опустошена и её полисы разрушены: наступил период безвластия, длившийся около двухсот лет и окончившийся лишь с воцарением Кекропа. Согласно Сексту Юлию Африкану, христианскому историографу III в. н. э., время Огигова потопа соотносится с исходом евреев из Египта.

Девкалионов потоп. Девкалионов потоп был вызван нечестием Ликаона и его сыновей, предложивших Зевсу человеческие жертвы. Зевс решил погубить в потопе греховное людское поколение. Сын Прометея Девкалион спасся со своей женой Пиррой в ковчеге, построенном по указаниям отца. На девятый день потопа ковчег остановился на горе Парнас или одной из вершин Офрийского хребта в Фессалии.

 

Біблійний потоп. Согласно Книге Бытия, потоп явился Божественным возмездием за нравственное падение человечества. Бог решил истребить путём потопа всё человечество, оставив в живых лишь благочестивого Ноя и его семью. Бог заблаговременно сообщил Ною о своём решении и повелел построить Ковчег — судно, способное пережить готовящийся потоп. Бог дал Ною точные указания, как построить ковчег и снарядить его для длительного плавания. Когда работа была завершена, Ною было велено зайти в ковчег с семьёй, и взять с собой по паре от каждого вида нечистых животных и по семь — каждого вида чистых животных, живущих на земле. Ной исполнил указание, и, когда двери ковчега закрылись, воды обрушились на землю. Наводнение длилось 40 дней и ночей и «всякая плоть, движущаяся по земле» погибла, остался лишь Ной и его спутники. Вода стояла так высоко, что ею покрылись все высокие горы. Спустя 150 дней вода стала убывать, и в семнадцатый день седьмого месяца ковчег пристал к горам Арарат. Однако, лишь первого числа десятого месяца показались горные вершины. Ной ждал ещё 40 дней, после чего выпустил ворона, который, не найдя суши, каждый раз возвращался назад. Затем Ной трижды (с перерывами по семь дней) выпускал голубя. В первый раз голубь также вернулся ни с чем, во второй — принёс в клюве свежий масличный лист, что означало, что показалась поверхность земли. В третий раз голубь не вернулся. Тогда Ной смог покинуть корабль, и его потомки вновь заселили землю.

Філіпінський потоп. Колись земля була гладкою і було лише 2 гори: на Сході і на Заході. Між ними – річка, вздовж якої жили люди. Коли почався сезон дощів - з неба не пішов дощ і річка висохла. Люди почали гинути без їжі і води. Тоді старці сказали, що треба знайти могилу річки. Копали 3 дні, на 3-й докопалися до джерела, яке почало бити фонтаном. Раптом з неба пішов дощ. Люди кинулися до гір, щоб врятуватися, але майже всі загинули. Залишилися живими лише брат і сестра, які вибралися на вершини Сх. І Зх. Гір. Вода не йшла, і вони ледь не померли з голоду. Коли зійшла вода – земля стала іншою: з’явилися гори і яри. Брат зробив хатинку і пішов шукати людей (3 дні ходив, але так нічого не знайшов). Повернувся до сестри і сказав, що вони мають стати чоловіком і жінкою. Сестра не захотіла і почала плакати. Тоді до них прийшов бог (сивий дід) і наказав їм одружитися. Народилися 4 дочки і 5 синів. Вони виросли і одружилися, а молодшому не було пари. Стався голод і люди вирішили принести в жертву мишу, потім змію, але голод не припинявся. Тоді люди вирішили принести в жертву молодшого брата. Боги принесли їжу і наказали надалі приносити в жертву худобу, щоб не вчинялось насильництво. Люди розплодилися і розійшлися по землі. Так утворилися різні народи. 38. Солярні та люнарні культи у в’єтнамській фольклорній традиції.

3 тис. до н.е. утворилися держави, племенні союзи (Ванганг, Аулак). Найпоширеніший культ небесних світил. Місяць і Сонце – брат і сестра. Часло вони закохані один в одного. Старша сестра Сонце здійснює круг небом на палантині, який несуть 4 слуг. Влітку несуть молоді хлопці, які несуть палантин некваплячись (тому день довгий). Взимку палантин несуть старці (несуть швидко).

Колись Місяць давала світло так, як і Сонце. Мати сказала їй намастити обличчя білою пудрою і Місяць стала холодною.

У Місяця і Сонця є один спільний чоловік – Небесний Ведмідь (коли приходить до дружини – відбувається затемнення).

Верховний бог – Нгаук Хоанг (породив Сонце і Місяць, виліпив перших тварин з глини і людей з чистого матеріалу).

Тхенчугой – інше Ім’я Хоанга (велетень). Розвів небо і землю. Щоб небо і земля не спалася, побудував стовп із землі. Там, де вбрав землю – залишилася вода (моря і океани). Коли небо і земля затверділи – стовпи стали непотрібними і Хоанг розкидав їх по світу (утворилися острови).

Літнє похолодання. У бога Неба є ще донька Бан. Вийшла заміж. Після одруження має зв’язати теплу сорочку. Але Бан дежу ледача і повільна. Закінчила роботу, коли почалася літня спека. Чоловік відмовився вдягати сорочку. Тоді бог Неба зробив надовго холод, щоб чоловік зміг вдягнути сорочку (літнє похолодання).

Бог вітру – людина без голови. Коли жарко – обвіває себе віялом і утворює вітер. Бог вогню – стара баба. Бог води – черепаха (коли рухається – шторм). Бог грому – має гучний голос, лякає людей і богів. Якось бог грому налякав Хуанга, який його прикував і сказав півню клювати печінку. Бог грому набуває демонологічного забарвлення – боїться співу півня. Бог домашнього вогнища – дідусь.

До нового року (1 січня) не можна турбувати землю (бог землі і домашнього вогнища на сповіді перед Хуангом). Домашнє вогнище має оберігати родину від сварок.

Як з’явилися день і ніч. Бог створив небо і землю і створив 9 сонць, 9 місяців і зірок. Наказав сяяти яскраво, щоб висушувати землю. 7 років світили світила і нарешті земля висохла. Тоді бог розділив по землі насіння, тварин і виліпив людей з глини і вдихнув в них життя. З часом сонце почало нестерпно пекти, люди почали пускати стріли в сонце і місяці і тільки 1 сонце і 1 місяць втекли. Люди почали просити сонце і місяць повернутися на землю. Звірі вислали своїх послів – тигра і півня. Світилам сподобався півень, який 7 років співав, як погано на землі. Світила повернулися на землю, але відтоді світять по черзі. Півень співає, щоб викликати Сонце і Місяць (змінює день і ніч). 39. Cтворення світу з яйця в єгипетській та китаайській міфологіях.

Єгипет. Первинний хаос – Нун (безкрайній водяний простір у пітьмі). Хепрі Атум Ра з’являється, створює пагорб, з якого утворюється суша. З його дихання створюється повітря – Шу, слини – волога Тефнут. Шу і Тефнут породжують бога землі Геба і богиню неба Нунт. Геб і Нунт породжують Осириса, Сета і Нефтиду.

Мемфіс: Бог-творець Пта створив світ за допомогою слова. Творець богів, які є його втіленням. Хепрі Атум Ра теж його втілення.

Шмуну (місто восьми). 8 богів мали голови жаб (чоловічі) і змій (жіночі). В темряві вони створили яйце, з якого в образі птаха вилітає сонячне божество і світ наповнюється світлом. Часто це божество зображується у вигляді змії.

Китай.Первинно світ був подібний до яйця, в якому народився Пань Гу. Він дуже довго спав, прокинувся і його це дуже засмутило. Він зламав шкаралупу яйця і вийшов назовні. Білок став небом (піднявся вгору), а жовток став землею (земля у формі кола). Пань Гу розвів жовток і білок, щоб вони знову не з’єдналися і тримав їх дуже довго. Він ріс і небо підіймалося все вище і вище, а земля опускалася все нижче і нижче. Коли ве затверділо, Пань Гу ліг на землю і вмер. Його дихання стало вітром і хмарами, голос – громом, очі – сонцем і місяцем, кров – ріками, кістки – камінням, волосся – деревами, а з паразитів на його тілі утворилися люди. 40. Сюжети про походження небесних світил у в’єтнамському фольклорі.

3 тис. до н.е. утворилися держави, племенні союзи (Ванганг, Аулак). Найпоширеніший культ небесних світил. Місяць і Сонце – брат і сестра. Часло вони закохані один в одного. Старша сестра Сонце здійснює круг небом на палантині, який несуть 4 слуг. Влітку несуть молоді хлопці, які несуть палантин некваплячись (тому день довгий). Взимку палантин несуть старці (несуть швидко).

Колись Місяць давала світло так, як і Сонце. Мати сказала їй намастити обличчя білою пудрою і Місяць стала холодною.

У Місяця і Сонця є один спільний чоловік – Небесний Ведмідь (коли приходить до дружини – відбувається затемнення).

Верховний бог – Нгаук Хоанг (породив Сонце і Місяць, виліпив перших тварин з глини і людей з чистого матеріалу).

Тхенчугой – інше Ім’я Хоанга (велетень). Розвів небо і землю. Щоб небо і земля не спалася, побудував стовп із землі. Там, де вбрав землю – залишилася вода (моря і океани). Коли небо і земля затверділи – стовпи стали непотрібними і Хоанг розкидав їх по світу (утворилися острови).

Літнє похолодання. У бога Неба є ще донька Бан. Вийшла заміж. Після одруження має зв’язати теплу сорочку. Але Бан дежу ледача і повільна. Закінчила роботу, коли почалася літня спека. Чоловік відмовився вдягати сорочку. Тоді бог Неба зробив надовго холод, щоб чоловік зміг вдягнути сорочку (літнє похолодання).

Бог вітру – людина без голови. Коли жарко – обвіває себе віялом і утворює вітер. Бог вогню – стара баба. Бог води – черепаха (коли рухається – шторм). Бог грому – має гучний голос, лякає людей і богів. Якось бог грому налякав Хуанга, який його прикував і сказав півню клювати печінку. Бог грому набуває демонологічного забарвлення – боїться співу півня. Бог домашнього вогнища – дідусь.

До нового року (1 січня) не можна турбувати землю (бог землі і домашнього вогнища на сповіді перед Хуангом). Домашнє вогнище має оберігати родину від сварок.

Як з’явилися день і ніч. Бог створив небо і землю і створив 9 сонць, 9 місяців і зірок. Наказав сяяти яскраво, щоб висушувати землю. 7 років світили світила і нарешті земля висохла. Тоді бог розділив по землі насіння, тварин і виліпив людей з глини і вдихнув в них життя. З часом сонце почало нестерпно пекти, люди почали пускати стріли в сонце і місяці і тільки 1 сонце і 1 місяць втекли. Люди почали просити сонце і місяць повернутися на землю. Звірі вислали своїх послів – тигра і півня. Світилам сподобався півень, який 7 років співав, як погано на землі. Світила повернулися на землю, але відтоді світять по черзі. Півень співає, щоб викликати Сонце і Місяць (змінює день і ніч). 43. Філіппінський варіант світового сюжету про великий потоп.

Колись земля була гладкою і було лише 2 гори: на Сході і на Заході. Між ними – річка, вздовж якої жили люди. Коли почався сезон дощів - з неба не пішов дощ і річка висохла. Люди почали гинути без їжі і води. Тоді старці сказали, що треба знайти могилу річки. Копали 3 дні, на 3-й докопалися до джерела, яке почало бити фонтаном. Раптом з неба пішов дощ.

Люди кинулися до гір, щоб врятуватися, але майже всі загинули. Залишилися живими лише брат і сестра, які вибралися на вершини Сх. І Зх. Гір. Вода не йшла, і вони ледь не померли з голоду. Коли зійшла вода – земля стала іншою: з’явилися гори і яри. Брат зробив хатинку і пішов шукати людей (3 дні ходив, але так нічого не знайшов). Повернувся до сестри і сказав, що вони мають стати чоловіком і жінкою. Сестра не захотіла і почала плакати. Тоді до них прийшов бог (сивий дід) і наказав їм одружитися.

Народилися 4 дочки і 5 синів. Вони виросли і одружилися, а молодшому не було пари. Стався голод і люди вирішили принести в жертву мишу, потім змію, але голод не припинявся. Тоді люди вирішили принести в жертву молодшого брата. Боги принесли їжу і наказали надалі приносити в жертву худобу, щоб не вчинялось насильництво. Люди розплодилися і розійшлися по землі. Так утворилися різні народи. Ворожнеча між народами тому, що люди вчинили насильство.
44. Філліпінський звичай встановлювати кревність за допомогою горіхів арекової пальми та мотиви ендогамного шлюбу, відображені у легенді “Дружина Сонця”.

У 2-х селах жили люди, які були родичами небесного духа Кабуняна і мали магічну силу. Серед них була дівчина – красуня Апоніболінаєн. Якось вона з молодшою сестрою пішла збирати листя ліани. Листя обвилися навколо неї і підняли на саме небо.

Піднявшись на небо, дівчина опинилась в тіні небесного дерева,почула крик півня і пішла на нього. Опинилася на березі красивого озера, на березі якого росла арекова пальмаз золотими плодами. Під пальмою стояла хатинка. Дівчина вилізла на пальму і влаштувала там ложе для ночівлі.

Зранку з будинку вийшов сяючий хлопець Іні Ініт (Сонце). Він вмився в озері і пішов небом. Дівчина зайшла до хати, прибрала, приготувала їжу і люгла спати. Коли Сонце зайшов – побачив, що хатинка сяє від краси дівчини. Пішов зловив рибу і почав її бити (різати). Від гуркоту дівчина проснулась і втікла.

В наступний день Іні Ініт вирішує піти з неба раніше, щоб побачити дівчину. Залишає замість себе Зорю. Говорить дівчині не боятися його. Пропонує їй перевірити, чи належать вони до одного роду. Дістав горіх арекової пальмиі поділив плід надвоє. Вони сіли і почали жувати м’якоть. Гадають на жмиху горіха (якщо жмих подібний – значить вони з одного роду). Горіх дівчини став круглим, а Сонце – квадратним. Сонце робить так, що його горіх стає круглим і підкочується до горіха дівчини.Сонце каже, що тепер вони мають одружитися.

Наступного дня дівчина готує їсти (кидає паличку в казан, яка перетворюється на куски жирної риби). Опівночі дівчина сказала, що хоче піти з Сонцем на його роботу. Сонце говорить, що їй буде спекотно. Дівчина вкривається ковдрами і йде на небо. Але від спеки розтає і стікає маслом на землю. Сонце зливає масло в пляшку, закутує в ковдру і кидає на землю. Пляшку знаходить сестра дівчини. Вона розгонула ковдру а там – її жива сестра. На честь повернення доньки батьки влаштовують саянх (свято в честь повернення).

Дівчина шиє сукно на свято і коле палець. З пальця вискочила дитина. Невідомо, хто батько дитини. Вирішують запросити гостей, щоб дізнатися, хто батько (дитина потягнеться до нього). Дівчина посилає горіхи арекової пальмиза гостями. Хто не прийде – горіх має прирости до його коліна. Дитина не тягнеться ні до кого, хто прийшов. Тоді дівчина бере горіх, натирає його маслом і посилає на небо. Іні Ініт говорить, що в нього нема часу йт на свято. Горіх приростає до його голови і на ній виростає арекова пальма.Іні Ініт страждає і хоче, щоб горіх перейшов на свиню (символ Сонця). Свиня заверещала так сильно, що Іні Ініт погодився йти на саянх.

Дитина тягнеться до Іні Ініт. Тільки він бере немовля на руки – перетворюється на камінь. Дівчина має йти до села Іні Ініт. Камінь прикотився на небо до хатинки і перетворився на Іні Ініт.

Іні Ініт запрошує родину Апоніболінаєн на небо, влаштовує саянх і платить за наречену викуп.

 

Ендогамний шлюб – шлюб між представниками однієї соціальної групи. 45. Філіпінські легенди, що пояснюють виникнення онімів і звичай спільної трапези та трубки миру в разі примирення народів-ворогів.

Як з’явилися гори. Колись земля була гладкою, як скло. Коли хтось кудись йшов – не міг повернутися додому. Якось бог сонця Кабунян прийшов в село і побачив, що там залишилися тільки старі (бо молодь пішла з дому і заблукала). Тоді Кабунян зробив гори, щоб люди могли орієнтуватися на них.

Про створення світу. Був бог Макака Ако. Було дуже спекотно і він тримав в руках світове дерево 9як парасольку). З світового дерева впав черв’ячок і покакав. З його какашок бог створив 2-х братів: мамвай (повільний) і Далі Далі (прудкий). Наказав братам зробити з какашки черв’яка світ. Повільний брат робив все повільно і старанно (зробив рівнини), а швидкий – швидко, накидав землі і пішов додому (утворилися гори).

Чому море солоне. Жив на землі велетень Амгало. Рив в горах печери (майтер-будівник). Спустився до моря і побачив, що на іншому березі стоїть дівчина і махає йому чорною хустиною. Велетень перейшов до неї вбрід (там, де ступав – впадини на морському дні). Дівчина попросила збудувати їй палац, білий як хмари. Велетень звернувся за допомогою до бога Солі, щоб той дав білих кристалів для будівництва. Ангало найняв вантажникіив і збудував міст через море, щоб по ньому водити сіль для будівницьва палацу. Але бог Солі розгнівався і зруйнував міст. Сіль висипалася в море і воно стало солоним.

Як посварилися два боги. Якось бог війни Чага і бог-коваль Кид’єн стали сусідами і друзями. Діти Чачі приїхали до Кид’єна і почали заважати йому в кузні. Той відрубав їм голови. Чача прийшов до Кид’єна і побачив мертвих дітей. Він приставив голови дітей до їх плечей і вони ожили. Кид’єн викликає Чачу на двобій. Перший день б’ються посеред лісу і викорчовують ліс. Ніхто не може перемогти. Другий день б’ються на березі річки і здіймається шторм. Ніхто не може перемогти. Тобі вони вирішують помиритися. Запрошують свідками богів, їдять рис і курять трубку миру. З тих пір це традиція примирення у філіпінців.

Іменування людей. Жив чоловік і в нього не було імені. Пішов в ліс рубати брова, а там жила велика змія. Чоловік втомився і сів на “дерево” (змію), яка проковтнула його. В чоловіка був ніж, він розпоров змії черево, виліз і відрубав їй голову. Голову приніс в селище і його стали поважати. Дали йому ім’я “Сміливий”. 47. Хеттська легенда про Кункунуцці – кам’яного велета.

Нумарбі (верховний бог, батько богів) вирішує знищити дітей і створити велетнів. Вдягає вітри і летить на холодне озеро. Вступає в контакт зі скелею, яка народжує кам’яного велета. В нього не було ні зору, ні слуху, ні серця. Нумарбі називає його Кункунуцці – “камінь, який несе смерть”. Щоб його не знайшли боги, кладе Кункунуцці на плече бога центра землі Уппиурі. Кункунуцці швидко виріс. Бог Сонця одного дня помітив величезну скелю посеред моря. Бог Сонця йде до бога Грози і оповідає йому про те, що бачив скелю. Боги радяться, як хм знищити Кункунуцці.

Шавушка (богиня Іштар) просить братів, шоб вони взяти її з собою. Шавушка вирішує спокусити Кункунуцці і починає роздигатись, співати і танцювати перед Кункунуцці. Але у нього немає ні очей, щоб побачити танець, ні вух, щоб почути спів, ні серця, щоб закохатися.

Тоді бог Грози починає готуватися до бою. Боги (70) запрягають священних биків, але не можуть побороти Кункунуцці. Камрусепа радить звернутися до Ейї (бога мудрості). Ейя читає таблички з давніми письменами, потім летить до бога Уппиурі. Ейя радить знайти різець, яким колись розділили небо і землю і відділити Кункунуцці від Уппиурі, щоб він втратив свою опору. Боги відділяють різцем Кункунуцці від плеча Уппиурі і таким чином знищують його.


Поделиться:

Дата добавления: 2015-08-05; просмотров: 68; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.005 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты