Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


Президентство Дж. Буша – молодшого (2001 – 2008 рр.).




Вибори 2000 р. були особливими в історії США, вони стали випробуванням для американської демократії, системи виборів. Вперше створилась ситуація коли за кандидатів республіканця і демократ було подано однакову кількість голосів. Після тривалих і неодноразовим перерахунків голосів перевага була віддана республіканцям. Дана ситуація свідчила, що в американському суспільстві не існує нагальних проблем, на вирішенням яких потрібно мобілізувати все суспільство.

Відносне економічне благополуччя дало змогу адміністрації Дж.Буша-молодшого основну увагу зосередити на зовнішній політиці. До того ж до цього зобов`язує і статус США у світі. Але активне втручання США у всі точки напруги, що існують у світі, зумовило наростання антиамериканських настроїв. 11 вересня 2001 р. стало переломним у житті США і світу. У цей день стався терористичний напад, в результаті якого було зруйновано Світовий торговий центр у Нью-Йорку і пошкоджено будівлю Пентагона (Міністерства оборони США). Жертвами терористів стало близько 5 тис. чол. Цей терористичний акт показав всю небезпеку тероризму. США були поставлені перед необхідністю розгорнути широкомасштабну боротьбу з тероризмом. Ця боротьба розгорнулась у декількох напрямках: врегулювання конфліктів в гарячих точках планети, зміна урядів у тих країнах, які підтримують міжнародний тероризм, ліквідацію економічної бази тероризму, боротьба з терористичними угрупованнями тощо. Для боротьби проти тероризму утворилась антитерористична коаліція держав світу на чолі з США. Першою акцією США стало втручання у внутрішні справи Афганістану на боці тих сил, що вили боротьбу з рухом Талібан (Цей рух підтримував діяльність терористичної мережі Аль-Каїда на чолі з Бен Ладеном, на яку покладено відповідальність за теракт 11 вересня 2001 р. та ще цілий ряд терористичних актів). У березні-квітні 2003 р. війська США та Великобританії провели блискучу операцію по поваленню режиму Саддама Хусейна. 30 червня 2004 р. США передали владу іракській адміністрації, відновивши суверенітет країни. Але становище в країні є нестабільним. Перемога над режимом Саддама Хусейна не розв`язує основного завдання боротьби з тероризмом.

Також початок нового тисячоліття приніс і економічні проблеми для США. Прокотилась хвиля банкрутств великих компаній США. Відбулось значне падіння акцій компаній пов`язаних з «новою економікою» (галузі пов`язані з цифровими технологіями і програмовим забезпеченням), яка у попереднє десятиліття показувала феноменальні темпи зростання. Все це поставило адміністрацію Буша - молодшого перед загрозою економічної кризи, яка почалась на кінець його президентства як фінансова, а згодом переросла у економічну і охопила всі країни світу.


Поделиться:

Дата добавления: 2015-08-05; просмотров: 98; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.007 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты