Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


Сутність та різновиди економічної безпеки держави




Економічна безпека держави- це ступінь реалізації економічних інтересів держави, за рахунок ефективності її діяльності, та/або шляхом їх захисту в умовах дії внутрішніх і зовнішніх загроз.

Це дозволяєгарантувати економічний розвиток держави на підставі досягнень науково-технічного прогресу; зберігати або швидко оновлювати виробництво в умовах припинення зовнішніх поставок або надзвичайних ситуацій внутрішнього характеру; забезпечувати стійке функціонування своєї кредитно-грошової системи і задоволення потреб суспільства за несприятливих внутрішніх і зовнішніх умов.

З огляду на викладене вище, економічна безпека держави є комплексною системою, яка включає в себе множину елементів і напрямків. У літературі з питань дослідження економічної безпеки до цієї категорії включаються такі складові: сировинно-ресурсна, енергетична, фінансова, безпека фінансово-кредитної сфери, воєнно-економічна, технологічна, продовольча, аграрна, демографічна, екологічна, інформаційна, промислово-технологічна, соціальна, продовольча, протистихійна, приватизаційна, зовнішньоекономічна кримінальна, медична, інфляційна, валютна, митна безпека. Із наведеного складу видно, що до економічної безпеки включені майже всі складові національної безпеки і це зрозуміло, оскільки економічні відносини мають місце у всіх сферах життєдіяльності суспільства.

Рівень економічної безпеки (екосестейту) визначається за станом найбільш вразливого її напрямку, показники якого найбільш близькі до критичних напрямків економічної безпеки, як зазначалося вище, надзвичайно багато. Розглянемо основні з них.

Демографічна безпека — один із найважливіших напрямків економічної безпеки. Демографічна ситуація дозволяє визначити як на сьогодні, так і на перспективу, наявність трудових ресурсів, їх склад і можливості, які сили і засоби необхідно використовувати, щоб створити в державі необхідну демографічну ситуацію, як забезпечити економічну безпеку жителів країни і попередити демографічну експансію цієї країни іншими народами. Продовольчо-ресурсна безпека одна з основних умов існування людей, тварин і рослин. Кількість населення Землі стрімко зростає. Також зростає, щоправда повільніше, і виробництво продуктів харчування. За даними ЮНЕСКО, близько 600 мільйонів людей щодня лягають спати голодними. Наявність або відсутність продуктів харчування впливає на фізичний і психічний стани людей, від чого залежить соціальна, політична і економічна стабільність держави2. Забезпеченість продуктами харчування залежить від багатьох факторів. На деякі з них людина зовсім не може впливати або впливає лише частково (погодні умови, сонячна активність, землетруси тощо). Але необхідно пам'ятати, що однією з основних умов ефективного державного управління є передбачення, яке полягає у попередженні негативних наслідків зазначених явищ, створенні стратегічних резервів, у тому числі продовольчих. Витрати на продовольство і стратегічні запаси, на створення умов для їх збереження — все це повинно враховуватися (і розраховуватися) на всіх рівнях державного управління.

У світі не багато держав, які спроможні забезпечити повністю своє існування за рахунок власних ресурсів. Тому ресурси і володіння ними є однією з найважливіших причин виникнення конфліктів і протистоянь. Відсутність або неповна забезпеченість ресурсами спричиняє великі збитки економіці країни. Саме тому державне керівництво повинно знати, як уникнути загроз, які створює відсутність ресурсів, як попереджати такий розвиток держави, при якому вона через недостатність ресурсів змушена приймати рішення, що не відповідають її інтересам, загрожують суверенітету і державній цілісності.

Вода — один із основних видів ресурсів. Владні державні структури повинні бути готовими до обґрунтування державної точки зору на питну воду і постійне постачання населенню конкретного регіону питної води. На підставі наукових розрахунків повинні робитися прогнози щодо споживання води, впливу розмірів такого споживання на економіку країни, а через неї -— на економічну безпеку держави.

Енергетична безпека держави. Науково-технічна революція (НТР) призвела до різкого збільшення споживання енергоносіїв, які використовуються у промисловості і в побуті. Обмеженість енергоносіїв призвела до підвищення цін на них і до необхідності створення енергозберігаючих технологій. Це найбільш негативно позначилося на молодих і економічно слабких державах. Відсутність достатньої кількості енергоносіїв створює надто небезпечну ситуацію, тому зараз для нашої молодої української держави має дуже велике значення те, що ми виробляємо недостатньо енергоносіїв для забезпечення своїх потреб. Тому виникає залежність від інших держав, перш за все від Росії і Туркменістану. Слід зазначити, що країни-постачальниці часом через припинення постачання нафти і газу примушують Україну приймати політичні чи економічні рішення, які не відповідають її власним інтересам. У таких умовах Україна зобов'язана розвивати енергозберігаючі технології, розробити і впровадити у життя Програму протидії енергетичному шантажу.

Фінансово-грошова безпека впливає на всі сфери економіки держави. Оскільки гроші є еквівалентом вартості всіх товарів, вони (через ціну) є силою, спроможною дестабілізувати положення в країні. Гроші — це не тільки паперові або металеві знаки обміну, купівлі і продажу, а ще й безготівкові розрахунки і цінні папери (акції, векселі, сертифікати, облігації тощо), що визначають фінансовий стан держави. Слабка банківська система не може підтримувати реальну економіку. Вона кредитує здебільшого спекулятивні операції. При відпливі портфельних інвестицій інвесторів-нерезидентів така банківська система неспроможна виправити стан справ.

Правильне визначення ціни дозволяє вірно оцінити працю і встановити вірний розподіл благ між мешканцями країни, проводити справедливий обмін послугами і товарами як всередині країни, так і за її межами, на міжнародному рівні.

Соціальна безпека базується на психічному і психологічному стані населення країни. Суттєвий вплив на психологічний стан населення, а звідси — і на соціальну безпеку держави, має рівень доходів у суспільстві і відмінності в доходах між діаметрально протилежними прошарками суспільства.

Наслідком негативних тенденцій соціального розвитку є зростання страйкового руху.

Соціально-політичній стабільності в державі загрожує і постійне зростання вартості житлово-комунальних послуг за умов, коли значна частина населення не може вчасно оплатити ці послуги.

До небезпечних тенденцій у соціальній сфері, які загрожують сьогодні національним інтересам, доцільно віднести2:

· зникнення стимулів до продуктивної праці;

· руйнування обґрунтованої міжгалузевої, міжкваліфікаційної, міжпосадової диференціації заробітної платні;

· втрата соціально-професійного статусу численними соціальними групами.

Медична безпекаІгнорування цього виду безпеки призводить до дестабілізації економіки внаслідок зменшення трудових ресурсів, збільшення виплат за лікарняними листками і пенсіями, погіршення якості продукції, що виготовляється.

Отже, можна сміливо стверджувати, що медична безпека має тактичне і стратегічне значення, оскільки взаємопов'язана з демографічною безпекою.

 


Поделиться:

Дата добавления: 2015-08-05; просмотров: 62; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.005 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты