Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


Облік платників податків і зборів




Законом України "Про систему оподаткування" передбачено, що облік платників податків і зборів (обов'язко­вих платежів) здійснюється державними податковими органами та іншими державними органами відповідно до законодавства. Банки та інші фінансово-кредитні установи відкривають рахунки платникам податків і зборів (обов'язкових платежів) лише за умови пред'явлення ними документа, що підтверджує взяття їх на облік у державному податковому органі, і в триденний термін повідомляють про це державний податковий орган.

Юридичні особи реєструються в органі державної податкової служби за своїм місцезнаходженням, а фізичні особи – за своїм місцем проживання.

Підприємства, організації та установи зобов'язані у 20-ти денний термін після реєстрації звернутися до податкової інспекції за своїм місцезнаходженням для того, щоб стати на податковий облік. Юридичні особи, які здійснюватимуть діяльність з торгівлі за готівкові кошти, надаватимуть послуги, пов'язані з транзитом пасажирів, або вантажів через митну територію України, зобов'язані також зареєструватися платниками ПДВ. Неприбуткові установи й організації повинні до початку своєї діяльності стати на облік у органах державної податкової адміністрації як неприбуткові.

Установи та організації, які повністю фінансуються з бюджету, обслуговуються централізованими бухгалтеріями виконавчих органів місцевої влади і самоврядування в частині розрахунків оплати праці працівників та перерахування до бюджету податків, зборів, інших обов'язкових платежів і не мають власних поточних рахунків в установах банків, можуть не ставати на облік.

Для того, щоб стати на облік, платники податків – юридичні особи подають в органи державної податкової служби за своїм місцем знаходження такі документи:

– заяву за формою №1-ОПП;

– завірені в нотаріальному порядку копії статуту, установчих договорів з відміткою органу, що здійснив державну реєстрацію;

– копію положення (для бюджетних установ, благодійних організацій);

– копію свідоцтва про державну реєстрацію;

– копію довідки про включення до ЄДРПОУ з присвоєним їй ідентифікаційним кодом.

Вищезазначені документи подає особисто власник, засновник (власники, засновники) або уповноважена ним (ними) особа (заявник), або призначений керівник, або головний бухгалтер. Документи приймаються лише за наявності паспорта особи, яка подає документи, довідок про присвоєння ідентифікаційного номера з ДРФО власників, засновників (фізичних осіб), директора та головного бухгалтера. Заяви приймають відділи обліку та реєструють у загальному відділі (канцелярії). Приймання заяви фіксується в журналі реєстрації заяв та повідомлень про взяття на облік платників податків за ф. № 2-ОПП. Перевірку паспортних даних та встановлення місцезнаходження платника податків викопують підрозділи податкової міліції.

Взяття на облік платника податків – юридичної особи здійснюється податковою інспекцією протягом двох робочих днів після надходження заяви при наявності всіх поданих документів. Дані заяви про взяття на облік заносяться до районного рівня Єдиного банку даних про платників податків юридичних осіб і фіксується у відповідному журналі (ф. № 2-ОПП).

Фізична особа – суб'єкт підприємницької діяльності після одержання свідоцтва про державну реєстрацію повинна в 5-ти денний термін звернутися до органу державної податкової служби за місцем проживання для того, щоб стати на податковий облік, з такими документами:

– заява за ф. № 5-ПП;

– копія свідоцтва про державну реєстрацію суб'єкта підприємницької діяльності – фізичної особи;

– документ, що засвідчує особу (паспорт).

Працівники підрозділів з обліку платників податків перевіряють подані документи, дані заяви за ф. № 5-ОПП заносяться до Реєстру фізичних осіб.

Фізичні особи – суб'єкти підприємницької діяльності, що підпадають під визначення платників податку на додану вартість згідно зі статтею 2 Закону України "Про податок на додану вартість", зобов'язані зареєструватися як платники такого податку.

Після взяття платника податків на облік в органи державної податкової служби видають йому довідку за ф. № 4-ОПП, яка підтверджує його перебування на податковому обліку.

Платник податків зобов'язаний протягом трьох робочих днів з дня відкриття/закриття рахунку (включаючи день відкриття) подати особисто або надіслати поштою, з повідомленням про вручення, на адресу органу державної податкової служби, в якому він перебуває на обліку, повідомлення про відкриття поточних рахунків в установах банків. Підрозділ з питань оподаткування фізичних осіб вносить інформацію про відкриті рахунки платників податків до Реєстру фізичних осіб.

Підрозділ обліку платників податків після взяття платника податків на облік формує його облікову справу, яка зберігається до ліквідації платника податків або зняття його з обліку в одному органі державної податкової служби і взяття на облік в іншому, тобто у випадку зміни місця проживання платника податків (із зміною адміністративного району). Облікова справа з описом документів на другий день після взяття платника податків на облік закріплюється за інспектором, про що робиться відмітка в журналі за ф. № 7-ОПП. Реєстраційна і звітна частина облікової справи зберігається в підрозділі з питань оподаткування фізичних осіб.

Облік фізичних осіб – суб'єктів підприємницької діяльності ведеться в журналі обліку платників податків і зборів (обов'язкових платежів) фізичних осіб (далі – журнал) за ф. № 7-ОПП. Інформація про взятих на облік платників податків або зміни щодо них щотижня вносяться в зазначений журнал, підписуються керівником органу державної податкової служби, завіряються печаткою і підшиваються.

 


Поделиться:

Дата добавления: 2015-08-05; просмотров: 63; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.005 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты