Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


Функції навчального закладу з забезпечення соціальної та екологічної безпеки




На початку ХХІ, коли світ стрімко змінюється та стає все менш керованим, на новий рівень виходить проблема управіння складними соціальними системами. Саме до них можна віднести освіту (галузь, систему освіти окремої країни, регіональне освітнє середовище, систему освіти на рівні адміністративного району). Сьогодні найважливішим завданням для управлінців освітніх систем в Україні є збереження цілісності закладів освіти, забезпечення життєдіяльності самих закладів та їх колективів.

У системі державного управління соціальною і екологічною безпекою у сфері освіти існує багато проблем, які ще невирішені повністю або взагалі не розглядалися з позиції педагогічного менеджменту. Серед них можна назвати наступні:

- роль і співвідношення державного та ринкового регулювання ВНЗ, ЗНЗ в умовах ринкових перетворень в Україні;

- створення недержавних навчальних закладів та їх експансія на всі сфери освітніх послуг;

- забезпечення економічної безпеки навчальних закладів комунальної та державної власності;

- розробка критеріїв і статегії розвитку безпеки колективів закладів освіти та вихованців (учнів, студентів, слухачів).

На даний момент в теорії державного управління яскраво визначені основні функції управління. Серед складу функцій державного управління виділяють: прогнозування, планування, організацію, координацію, регулювання, мотивацію, облік, аналіз, контроль.

Функція безпеки, як мета управління, – це збереження об’єкту управління в цілісності і дієздатності. Функція безпеки також реалізується через усвідомлену діяльність людей, що спрямована на створення оптимальних умов функціонування об’єктів управління. Це насамперед економічні, соціальні, культурні, екологічні, демографічні умови, завдяки дотриманню яких функція безпеки виконується, а вже потім спонукає до виконання класичні функції управління.

Суб’єтно-об’єктні стосунки у системі освіти, у державному управлінні освітою є конфліктним середовищем, крім того цілісності її структури загрожує і зовнішнє середовище. Забезпечити безпеку самої системи освіти, освітніх об’єктів – основне завдання органів державної влади на місцях, органів місцевого самоврядування, педагогів, батьків тощо. Сьогодні змінюється і сама система освіти і зовнішнє середовище. Ці зміни не повинні негативно впливати на функції безпеки освіти.

За процесуальним підходом функція безпеки повинна реалізуватися через управлінські рішення, які у свою чергу повинні зберегти цілісність колективу, життя і здоров’я вихованців та працівників. При цьому безпека також реалізується у постановці мети організації, а керівник ставить перед колективом завдання, що досягаються без втрат. Запобігти загрозам – мета реалізації функції освіти.

За загальним підходом функція безпеки може реалізовуватися через дотримання об’єктивних законів як сучасного суспільства в цілому, так і Української держави, адже дотримання керівниками і колективами вищезгаданих законів і є тим механізмом, що дозволяє реалізувати функцію безпеки. Брутальне ставлення до розпорядчо-правового механізму державного управління освітою нівелює функцію безпеки. Порушення загально людських законів та Законів України призводить до небезпеки як для керівника, так і для підлеглих, як для об’єкта, так і для суб’єкта управління, як для закладу освіти, так і для всієї галузі, як для вихователів, так і для вихованців.

Зміна державно-політичного устрою та соціально-економічної структури в Україні, перетворення у сфері державного управління на межі ХХ та ХХІ століть створили принципово нову ситуацію у сферах суспільного життя, в тому числі й у сфері освіти. В умовах просування України від перехідної економіки до сталого економічного розвитку відбуваються докорінні зміни в організаційно-економічних формах діяльності закладів освіти, що супроводжуються (рухом до появи) появою на ринку освітніх послуг навчальних закладів різних форм власності та галузевої підпорядкованості (приватні, державні, комунальні). Держава скорочує свої обов’язкові зобов’язання перед сферою освіти, ставить сьогодні освіту у безпосередню залежність від ринкового попиту на кваліфіковані кадри тієї чи іншої спеціальності, чим спричиняє виконання функції безпеки навчального закладу, його випускників та викладачів (вчителів).

В умовах досить жорсткої конкуренції на ринку освітніх послуг заклади освіти відчувають величезний брак фінансових ресурсів і найчастіше знаходяться на межі виживання, що створює загрозу їхній економічній безпеці. Ці процеси призводять також до виникнення соціальних конфліктів у педагогічних колективах.

Запитання та завдання для самоконтролю знань:

1. Охарактеризуйте систему і механізми управління соціальною та екологічною безпекою.

2. Розкрийте заходи з подолання загроз національної безпеки у соціальній та екологічній сферах в системі державного управління.

3. Обгрунтуйте функції навчального закладуз забезпечення соціальної та екологічної безпеки.


Поделиться:

Дата добавления: 2015-08-05; просмотров: 57; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.006 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты