Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


Відведення води з вулиць.




 

Відведення поверхневих вод у містах здійснюється відкритими, змішаними і закритими водостічними системами.

Відкрита система водостоку складається з лотоків, водовідвідних канав, труб І містків на переїздах. У більшості випадків як лотік для відведення води на вулицях використовують крайню смугу проїзної частини, обмежену бортом. Дещо рідше для відведення води влашто­вують відкриті лотоки різної форми (рис. 3). Відкрита система водовідводу не відповідає сучасним вимогам благоустрою міст: канави швидко замулюються, що потребує регулярного очищення і віднов­лення їх.

Закрита система водостоків складається з підземних трубопроводів, зливоприймальних колодязів, що приймають воду з відкритих лотоків, оглядових колодязів, камер і водовипусків. Часто водостоки заводять у жиліквартали для приймання води наїх території.

Змішана система водостоків складається із закритої системи (переважно в гирлі) і відкритої на більшій частині водостічного басейну.

 

Підземна система водовідводу поділяється на загально-сплавну, роздільну й напівроздільну. В першому випадку поверхневі води відводяться разом з побутовими й виробничими стоками по одній загальній системі споруд.

Якщо система напівроздільна, приєднання водостоків до загального колектора побутових вод здійснюється в спеціальних розподільних камерах. При дощах малої інтенсивності вода з розподільної камери спрямовується в загальний колектор і відводиться до очисних споруд. При інтенсивних дощах умовно чисті поверхневі води з розподільної камери — інтерцептора, обминаючи колектор побутової води, відводяться у водоймища без очищення.

 


 

 

 

Рис.19. 3.Лотки для поверхневого стоку води:

а) – лоток в проїзній частині вулиці;

б) – лоток із бетонних плит;

в) – лоток із розрізаних азбестоцементних труб.

 


Якщо система роздільна, побутові й дощові стоки відводяться окремо по самостійних спорудах. Роздільні системи водовідведення застосовують в основному в містах.

Трубопроводи великих діаметрів, призначені для транспортування великих обсягів води, називають колекторами. Інколи головний колектор суміщають зі струмком чи з невеликою річкою. Сукупність усіх трубопроводів, оглядових колодязів і камер становить водостічну мережу міста.

Для приймання поверхневої води влаштовують водоприймальні колодязі, закриті водоприймальними решітками. Водоприймальні колодязі на вулицях розміщують: у понижених місцях вулиці; в лотоках проїзної частини вздовж вулиці на визначеній відстані один від одного, на перехрестях вулиць; навпроти в'їздів до кварталів (рис. 5). Зливові води з водостічної мережі випускаються в річку, яри, балки тощо.

Рис.19. 4. Розміщення водоприймальних колодязів на міській вулиці

Вихідні ділянки водостоків роблять, як правило, незатоплюваними, тобто вище рівня води у водоймищі.

Крім зливоприймальних колодязів будують оглядові, призначені для спостереження за станом водостоків і їхньої чистки.

 

 


Поделиться:

Дата добавления: 2015-08-05; просмотров: 100; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.006 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты