Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


НАВЧАЛЬНІ МАТЕРІАЛИ




ЗАВДАННЯ

на самостійну роботу з модуля «ТАКТИКА» (в тому числі інженерне забезпечення, радіаційний, хімічний, біологічний захист підрозділів, організація зв’язку)” з військово-облікової спеціальності «Бойове застосування аеромобільних (повітряно-десантних), штурмових,гірських і морської піхоти з’єднань, військових частин, підрозділів»

 

ТЕМА 9. МЕТОДИЧНА ПІДГОТОВКА КОМАНДИРА ВІДДІЛЕННЯ

Завдання 4. ЕКСПЛУАТАЦІЯ, ОБСЛУГОВУВАННЯ І ЗБЕРІГАННЯ РАДІОСТАНЦІЙ УКХ ДІАПАЗОНУ

ЧАС: 1 година.

ЛІТЕРАТУРА :

1. Керівництво по технічному забезпеченню зв’язку та АСУВ Збройних Сил України

2. Підручник „Подготовка офицеров запаса Сухопутных войск." М. Воениздат, 1991.

3. Підручник „Связь, как средство управления подразделениями в бою.” М.: Воениздат, 1991.

4. Радиостанция Р-158. Техническое описание и инструкция по эксплуатации. М.: Воениздат, 1989.

5. Радиостанция Р-159. Техническое описание и инструкция по эксплуатации. М.: Воениздат, 1988.

6. Радиостанция Р-123М. Техническое описание и инструкция по эксплуатации. М.: Воениздат, 1981.

7. Радиостанция Р-173. Техническое описание и инструкция по эксплуатации. М.: Воениздат, 1988.

НАВЧАЛЬНІ ПИТАННЯ

1. Експлуатація засобів зв’язку в підрозділах. Загальні положення.

2. Зберігання засобів зв’язку в підрозділах. Загальні положення.

НАВЧАЛЬНІ МАТЕРІАЛИ

1 навчальне питання. Експлуатація та зберігання засобів зв’язку в підрозділах. Загальні положення.

Постійна готовність засобів зв'язку до використання за призначенням, ефективність їх застосування в процесі керування підрозділами досягаються правильною організацією технічного забезпечення.

Технічне забезпечення зв'язку являє собою комплекс заходів, щодо

– укомплектування підрозділів засобами зв'язку,

– підтримці їх у постійній готовності до застосування,

– ефективному використанню за призначенням,

– швидкому відновленню і поверненню до ладу.

 

Для виконання задач по забезпеченню керування в підрозділах організується технічна експлуатація засобів зв'язку.

Вона містить у собі комплекс робіт, виконуваних на засобах зв'язку в період експлуатації за призначенням, збереженню і приведенню у встановлений ступінь готовності до застосування, а також по заощадженню, підтримці в справному стані відновленню їхньої працездатності і ресурсу.

До заходів технічної експлуатації засобів зв'язки відносяться:

– введення в експлуатацію;

– технічне обслуговування;

– ремонт;

– збереження;

– планування, облік експлуатації і ремонту;

– збір і узагальнення даних про надійність;

– списання;

– контроль технічного стану.

Розукомплектовування або вилучення складових частин, блоків і вузлів з комплекту засобів зв'язку забороняється.

Особи, винні у використанні засобів зв'язку не по прямому призначенню, у перевищенні річних норм витрати ресурсів, розукомплектовуванні, втратах і висновку їх з ладу, залучаються до дисциплінарної і матеріальної відповідальності.

Засоби зв'язку в залежності від технічного стану оцінюються як

· справні,

· несправні

· працездатні,

· непрацездатні.

Засоби зв'язку вважаються справними, якщо вони відповідають усім вимогам експлуатаційної документації, і несправними, якщо вони не відповідають хоча б одному з даних вимог. При цьому несправні засоби зв'язку можуть бути працездатними і непрацездатними.

Засоби зв'язку вважаються працездатними, якщо вони в змозі виконувати усі свої функції, зі збереженням значень заданих параметрів у межах, встановлених експлуатаційною документацією.

На відміну від справних працездатні засоби зв'язку можуть мати окремі дефекти, що безпосередньо не впливають на виконання заданих функцій (сліди деформацій, ушкодження обплетення кабелів, порушення декоративних покрить і ін.).

Засоби зв'язку вважаються непрацездатними, якщо значення хоча б одного з параметрів не відповідає нормам, встановленим експлуатаційною документацією.

Відповідальність за підтримку засобів зв'язку в працездатному стані і забезпечення їхньої постійної готовності до використання по призначенню несуть начальники зв'язку частин і підрозділів.

Безпосередню відповідальність за технічний стан засобів зв'язку в підрозділах, їх своєчасне і якісне обслуговування і ремонт несуть командири підрозділів і особи, за якими вони закріплені.

Уведення засобів зв'язку в експлуатацію здійснюється на основі наказу командира військової частини про її закріплення за підрозділами або постановці на тривале збереження. Дата і номер наказу заносяться у формуляр і завіряються підписом заступника командира по озброєнню і печаткою.

На передані в підрозділ засоби зв'язку протягом 2-3 доби здійснюється контрольне напрацювання. Про готовність засобів зв'язку до використання по призначенню командир підрозділу рапортом доповідає командиру частини, після чого заступник командира по озброєнню перевіряє готовність техніки до введення в лад, а особового складу - до її експлуатації. При цьому особлива увага звертається на з'ясування особливостей експлуатації техніки і дотримання мір безпеки.

Вручення засобів зв'язку особовому складу, як правило, проводиться командиром підрозділу. Особовий склад розписується у формулярах і з цього моменту несе відповідальність за боєздатність і збереження засобів зв'язку. Час з моменту прибуття засобів зв'язку в частину до її вручення не повинен перевищувати 10 діб.

До самостійної роботи на засобах зв'язку допускається особовий склад, що пройшов спеціальну підготовку, що має практичні навички у використанні засобів зв'язку по призначенню, їхньому технічному обслуговуванні і поточному ремонті, що здав заліки по знанню правил і мір безпеки.

 

Задачі і види технічного обслуговування

Технічне обслуговування являє собою комплекс робіт, проведених для підтримки засобів зв'язку в справному чи працездатному стані при збереженні, транспортуванні, підготовці до використання і використання по призначенню.

 


До основних задач технічного обслуговування відносяться:

– попередження передчасного зносу механічних елементів і відходу електричних параметрів апаратури за межі встановлених норм;

– виявлення й усунення несправностей і причин їхнього виникнення;

– доведення параметрів і характеристик до норм;

– продовження міжремонтних ресурсів (термінів) і термінів служби.

Технічне обслуговування засобів зв'язку (радіостанцій), встановлених у бойових машинах піхоти (бронетранспортерах, танках) здійснюється одночасно з обслуговуванням цих машин.

Для засобів зв'язку поточного забезпечення передбачаються наступні види технічного обслуговування:

контрольний огляд (КО);

щоденне технічне обслуговування (ЩТО);

технічне обслуговування № 1 (ТО-1);

технічне обслуговування № 2 (ТО-2);

сезонне технічне обслуговування (З);

регламентоване технічне обслуговування (РТО).

 

Контрольний огляд засобів зв'язку проводиться перед маршем, заняттями, навчаннями, на привалах, перед подоланням водяної перешкоди і т.п.

У ході контрольного огляду необхідно перевірити наявність і стан основних комплектуючих виробів засобу зв'язку, надійність кріплення вузлів, блоків, приладів, табельного і не табельного майна і працездатність радіостанцій.

Щоденне технічне обслуговування проводиться на засобах зв'язку, що працюють безупинно (чи з невеликими перервами) більш однієї доби, а також після маршу, занять і передбачає виконання наступних основних робіт:

перевірку зовнішнього стану і чищення апаратури без розкриття блоків і монтажу,

перевірку надійності і справності блокувань і заземлення, приєднання напівмуфт і рознімань, надійності кріплення вузлів, блоків, приладів, табельного й іншого майна,

перевірку стану джерел живлення,

перевірку антенно-мачтових пристроїв і фідерних ліній, справності ліній службового зв'язку, дистанційного управління, щитів введення,

перевірку працездатності і проведення необхідних регулювань апаратури та устаткування по вмонтованих приладах в заданому режимі роботи, працездатність шоломофонів.

На переносних радіостанціях, крім того, перевіряється стан мікротелефонної гарнітури.

Щоденне технічне обслуговування організується і контролюється командирами підрозділів і проводиться особовим складом віддалень (екіпажів) під керівництвом своїх командирів. Для виконання робіт використовуються інструмент і приладдя одиночного комплекту ЗІП і експлуатаційно-видаткові матеріали.

Про проведення ЩТО робиться відмітка в спеціальному розділі формуляра радіостанції.

Технічне обслуговування № 1 проводиться один раз на місяць на всіх засобах зв'язку незалежно від інтенсивності їх використання, як правило, у парково-господарські дні, а також після навчань. При цьому обслуговуванні передбачається виконання наступних основних робіт:

роботи в обсязі ЩТО;

детальний огляд і очищення радіостанцій від пилу і бруду; перевірка, чищення, регулювання контактів, перемикачів, рознімань і т.д.;

перевірка працездатності радіостанцій у всіх режимах;

проведення при необхідності електричних і механічних регулювань, а також чищення і змащення тертьових частин, доукомплектування одиночного комплекту ЗІП і витрачених експлуатаційно-видаткових матеріалів.

Технічне обслуговування № 1 організується і контролюється командиром підрозділу (начальником зв'язку батальйону) і проводиться особовим складом на закріплених засобах зв'язку під керівництвом командирів підрозділів. До виконання робіт може залучатися особовий склад підрозділів обслуговування і ремонту.

При роботах використовуються запасні частини і матеріали (відповідно до норм витрати на експлуатацію), інструмент і приладдя одиночного і групового комплектів ЗІП, устаткування і засоби вимірів підрозділів обслуговування і ремонту. Результати ТО-1 записуються у формуляр (паспорт) радіостанції.

Технічне обслуговування № 2 (річне) проводиться один раз у рік на всіх засобах зв'язку і передбачає виконання наступних основних робіт:

роботи в обсязі ТО-1;

вимір параметрів і характеристик засобів зв'язку, передбачених експлуатаційною документацією, і доведення їх до встановлених норм, перевірка і заміна електрорадіоелементів, гермопрокладок і інший матеріалів, що мають обмежений термін служби (збереження);

перевірка правильності ведення формулярів (паспортів) і іншої експлуатаційної документації.

Роботи в обсязі ТО-2 організуються і контролюються командиром частини і проводяться особовим складом на закріплених засобах зв'язку під керівництвом командирів підрозділів. До виконання складних робіт і виміру параметрів залучається особовий склад ремонтних підрозділів.

При роботах використовуються запасні частини і матеріали (відповідно до норм витрати на експлуатацію), інструмент і приладдя одиночного і групового комплектів ЗІП, устаткування і засоби виміру підрозділів обслуговування і ремонту.

Результати ТО-2 і значення параметрів, що вимірювалися заносяться у формуляри (паспорта) радіостанцій.

Сезонне технічне обслуговування проводиться при підготовці засобів зв'язку до експлуатації в осінньо-зимовий і весняно-літній періоди і, як правило, сполучається з проведенням ТО-1 або ТО-2. Перелік робіт сезонного обслуговування, що забезпечують переклад засобів зв'язку на майбутній період експлуатації, вказується в експлуатаційній документації зв'язку і джерела живлення.

Регламентоване технічне обслуговування проводиться для забезпечення працездатності засобів зв'язку з обмеженим наробітком протягом тривалого періоду експлуатації.

 

Конкретний зміст робіт, що мають виконуватися при ЩТО, ТО-1 і ТО-2, для кожного типу засобів зв'язку визначається експлуатаційною документацією. У документації для кожного виду обслуговування приводяться перелік операцій, послідовність і технологія їхнього виконання, інструмент, приладдя і матеріали, необхідні для виконання робіт. У переліку визначаються операції, що є обов'язковими при даному виді технічного обслуговування, і операції, що можуть проводитися в залежності від фактичного технічного стану.

Види і періодичність виконання операцій ТО переносних радіостанцій

Перелік операцій технічного обслуговування радіостанції передбачає планове виконання на ній комплексу профілактичних робіт в обсязі операцій технічного обслуговування:

ЕТО - щоденне технічне обслуговування;

ТО № 1 (ТО-1) - місячне технічне обслуговування;

ТО № 2 (ТО-2) - річне технічне обслуговування.

При проведенні технічного обслуговування повинні бути виконані всі роботи, зазначені у відповідному ТО, а виявлені недоліки і несправності - усунуті.

Зміст кожного виду ТО визначено переліком операцій технічного обслуговування, а методика виконання робіт ТО - технологічними картами. Застосовувані контрольно-вимірювальні прилади, інструмент і матеріали для проведення робіт з ТО зазначені в технологічних картах і таблицях.

Результати виконання технічного обслуговування заносяться в журнал обліку робіт з ТО. Всі операції, зроблені по ремонті окремих елементів радіостанції, результати вимірів контрольованих параметрів, а також результати виконання робіт з ТО-2 в обов'язковому порядку повинні заноситися у відповідний розділ формуляра радіостанції.

Орієнтовані трудовитраты, необхідні для проведення обслуговування радіостанції, складають:

ЕТО - 0,5 чіл.-година;

ТО-1 - 2 чіл.-година;

ТО-2 - 4 чіл.-година.

Трудовитраты на виконання ТО дані без обліку часу, необхідного на підготовку, розгортання, прогрівши апаратури і її ремонт.

У процесі технічного обслуговування радіостанції повинна робитися робота з оцінки ефективності профілактичних заходів.

На основі цієї роботи зміст ТО уточнюється і коректується.

 

Указівки заходів безпеки при виконанні операцій ТО переносних радіостанцій

До проведення робіт з технічного обслуговування радіостанцій допускаються особи, що мають відповідну кваліфікаційну групу по техніці безпеки і тверді практичні навички в експлуатації й обслуговуванні радіостанції, що знають обсяг і методику проведення ТО і відповідні правила безпеки.

Перед включенням радіостанції обслуговуючий персонал зобов'язаний перевірити надійність кріплення акумуляторів у відсіку.

При включеній радіостанції забороняється підключати і відключати акумуляторні батареї. Усунення несправностей робити тільки при виключеному харчуванні.

Навчальне питання 2.


Поделиться:

Дата добавления: 2015-08-05; просмотров: 106; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.005 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты