Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


Система факторів забезпечення безпеки




МЕТОДИЧНА РОЗРОБКА

ДЛЯ ПРОВЕДЕННЯ ЗАНЯТЬ З СТУДЕНТАМИ 3 КУРСУ З

“ОСНОВ ВОЄННОЇ ПОЛІТОЛОГІЇ”

 

Тема № 5. Воєнна безпека суспільства і держави:
сутність та шляхи забезпечення
.

 

 

ХАРКІВ


КАФЕДРА ВІЙСЬКОВОЇ ПІДГОТОВКИ ОФІЦЕРІВ ЗАПАСУ

 

ЗАТВЕРДЖУЮ

завідувач кафедри військової

підготовки офіцерів запасу

 

д.т.н. О.В.СТАХОВСЬКИЙ

 

“ ” 2013 р.

 

Прим. № 1

(Тільки для викладачів)

 

Методична розробка

з “Основ воєнної політології”

Тема № 5. Воєнна безпека суспільства і держави: сутність та шляхи забезпечення

 

 

 

Обговорено на засіданні ПМК

Протокол №

від “ ” 2013 р.

 

 

Харків – 2013


Методична розробка

З навчального предмету “Основи воєнної політології”.

Тема № 5: Воєнна безпека суспільства і держави: сутність та шляхи забезпечення.

РОЗРАХУНОК ЧАСУ ПО ВИДАХ ЗАНЯТЬ

Тема 5, заняття 1. Групове заняття: «Воєнна безпека суспільства і держави: сутність та шляхи забезпечення» ………………………………..2 год.

 

Навчальна та виховна мета:

1. Надати студентам знання та щодо сутності та змісту поняття воєнної безпеки держави, взаємозв’язку понять «воєнна безпека», «воєнна небезпека» і “оборона”, сутністю і змістом політики воєнної безпеки України, основних положень Закону України “Про основи національної безпеки України”.

2. Ознайомити студентів з основними чинниками воєнної безпеки України, концептуальними підходами до визначення потрібного рівня воєнної безпеки України. Визначити місце і роль Збройних Сил України у забезпеченні воєнної безпеки.

3. Формувати політичну свідомість і політичну культуру військових кадрів.

Навчально-матеріальне забезпечення:

 

· наочні посібники : презентація Microsoft Power Point;

· технічні засоби навчання: InFocus;

· література для самостійної роботи студентів з теми групового заняття.

Література:

 

1. Закон України «Про основи національної безпеки України» від 19.06.2003 року.

2. Політологія:Навчальний посібник для курсантів ВВНЗ МОУ.Міністерство Оборони України, the British Council, Lancaster University-Київ - 2001.

3. Данільян О. Г, Дзьобань О. П., Панов М. І. Національна безпека України: Сутність, структура та напрямки реалізації: Навчальний посібник. – Харків: Фоліо, 2002.

4. Геополітика України (Військовий аспект): Навчальний посібник / Шлемкевич Л. П., Ткачук П. П., Гетьманчук М. П, та ін. – Львів: Військовий інститут, 2004.

5. Кремень «Політологія» Предмет «Політологія»

http://readbookz.com/books/186.html

ОРГАНІЗАЦІЙНО-МЕТОДИЧНІ ВКАЗІВКИ

Вивчення теми передбачає проведення групового заняття.

На груповому занятті з теми № 5 «Воєнна безпека суспільства і держави: сутність та шляхи забезпечення» у 1-му питанні «Сутність та основні складові воєнної безпеки, шляхи її забезпечення» викладач розкриває поняття “воєнна безпека ” як стан захищеності прав і свобод громадян, базових інтересів та цінностей суспільства і суверенної держави від можливих зазіхань із застосуванням воєнної сили. У Законі України «Про основи національної безпеки» (від 19 червня 2003 року № 964-IV) це поняття визначено як“захищеність життєво важливих інтересів людини і громадянина, суспільства і держави, за якої забезпечуються сталий розвиток суспільства, своєчасне виявлення, запобігання і нейтралізація реальних та потенційних загроз національним інтересам”.

Викладач нагадує, що воєнна безпекаце стан захищеності прав та свобод громадян, базових інтересів та цінностей суспільства і суверенної держави від можливих зазіхань із застосуванням воєнної сили. Особливістю воєнної безпеки є те, що вона є частиною державної безпеки і в той же час функціонує як самостійне явище. Воєнні аспекти мають всі інші види безпеки – соціальна, економічна, екологічна, інформаційна тощо.

Забезпечення воєнної безпеки України є найважливішим напрямом діяльності держави. Головні цілі забезпечення воєнної безпеки – запобігання, локалізація і нейтралізація воєнних загроз України.

Викладач визначає, що поняття воєнної безпеки тісно пов’язане з воєнною небезпекою – системою політичних, економічних, воєнних та інших факторів у відносинах між державами, яка за певних обставин і умов здатна привести ці держави до воєнного конфлікту того чи іншого масштабу. Воєнна небезпека для України, як і для інших держав, полягає у можливості стати об’єктом воєнної агресії з боку іншої держави або союзу держав, а також внаслідок цієї агресії.

Викладач роз’яснює поняття «воєнна загроза» – стан, що характеризується існуванням потенційної можливості застосування воєнної сили проти держави для досягнення політичних і інших цілей яким-небудь суб'єктом військово-політичних відносин.

Також викладач пояснює відмінність воєнної небезпеки полягає в тому, що вона указує не на потенційну можливість, а на намір, що реально позначився, одній із сторін застосувати військову силу.

Викладач звертає увагу студентів, що воєнна загроза не обов’язково пов’язана з початком військових приготувань протилежної сторони. її джерела, як правило, приховані від поверхневого погляду людей. Ними можуть бути найрізноманітніші явища і процеси суспільного життя:

‒ перетин політичних інтересів людей, соціальних груп, класів, держав або коаліцій країн (спроба протиставлення української нації по осі Ющенко – Янукович, тобто політичні інтереси півночі, заходу та центру – інтересам сходу та півдня);

‒ суперечності на економічному, соціальному, етнічному або релігійному ґрунті (спроба розшарування українського суспільства на багатих і бідних, соціально захищених і незахищених, етнічних українців і представників етнічних меншин, православних і католиків);

‒ вироблення і накопичення ядерних або звичайних озброєнь (так, на території Росії, окрім звичайних, міститься ядерне озброєння, яке потребує відповідних заходів як щодо його охорони, так і відповідної утилізації);

‒ наявність і розгортання масових армій (із заходу та півдня – розгортання армії НАТО, зі сходу – армії Росії);

‒ загроза екологічних катастроф у результаті необережного звернення або навмисного використання бойових засобів (прикладом, останнім часом почастішали випадки настання надзвичайних ситуацій внаслідок вибухів або недбалого зберігання на території України) тощо.

Оскільки військова небезпека припускає можливість застосування воєнної сили для вирішення виникаючих суперечностей і цим вона відрізняється від інших видів небезпеки державі, головною її ознакою є наявність зв’язку даного явища з військово-силовими методами вирішення виникаючих протиріч.

Характерними ознаками воєнної загрози для країни можна вважати:

‒ наявність гострих суперечностей, розв’язання яких є можливим лише із застосуванням воєнної сили;

‒ наявність у однієї із сторін достатньої кількості військових сил і засобів для розв’язання суперечності на свою користь або здатність держави створити такі сили в перспективі;

‒ наявність у лідерів або урядів політичної волі або рішучості

‒ піти на застосування сили, здатності використовувати збройні сили для вирішення можливого конфлікту;

‒ наявність надійних союзників серед держав, їх коаліцій або інших суб’єктів військово-політичних відносин;

‒ сприятливі геополітичні умови і реальна (або прогнозована) військово-політична обстановка для здійснення військових акцій тощо.

Викладач нагадує, що ознаками воєнної небезпеки є:

‒ різке загострення суперечностей і вступ їх у завершальну стадію підготовки до використання сили (вичерпані останні політичні та дипломатичні засоби для вирішення конфлікту);

‒ створення стороною, що протистоїть, необхідних угрупувань збройних сил і інших військових формувань і засобів, здатних до виконання поставлених завдань;

‒ рішучість політичного керівництва сторони, що простоїть, використовувати військову силу;

‒ організація широкої підтримки народом обраного керівництвом курсу на силове вирішення конфлікту;

‒ різка активізація психологічної, інформаційної та інших видів психологічної боротьби;

‒ дипломатичні демарші, посилювання військово-економічної блокади;

‒ проведення мобілізації (повної або часткової) в країні;

‒ наявність сприятливої військово-політичної обстановки для розв’язування воєнного конфлікту;

‒ посилення активності збройних сил поблизу кордонів іншої держави тощо.

Викладач наголошує, що у рішенні проблеми забезпечення воєнної безпеки держави може бути декілька підходів.

Перший базується на концепції примату міжнародного права у військовій політиці держав і військових союзів. Ця концепція виходить з того, що сила зброї як гарант безпеки повинна бути замінена безумовним виконанням міжнародних правових норм, широкою співпрацею і довірою, відповідністю певним стандартам (чи то європейським, чи то НАТО тощо). Частина цієї концепції, спрямована на запобігання війн невоєнними засобами. Саме така концепція підтримується сучасним керівництвом України.

Другий підхід до забезпечення воєнної безпеки базується головним чином на силі, що виражається в безперервному прагненні створити й володіти в умовах мирного часу військовим потенціалом, адекватним існуючим і прогнозованим загрозам для національних інтересів.

Реалізація даної концепції ґрунтується на наступних принципах:

‒ дотримання основоположних принципів і норм міжнародного права, які органічно взаємозв’язані і доповнюють один одного;

‒ розгляд в якості партнерів усіх держав, чия політика не завдає шкоди національним інтересам і безпеці України, а також не створює умови для її завдання і не суперечить Статуту ООН;

‒ чітке дотримання чинних договорів в області обмеження, скорочення і ліквідації звичайних озброєнь, сприяння їх реалізації, забезпеченню режиму, що визначений ними;

‒ сприяння всесвітньому розширенню заходів довіри у військовій області, включаючи взаємний обмів інформацією військового характеру, узгодження воєнних доктрин, планів і заходів військового будівництва, воєнної діяльності.

Таким чином, головними цілями забезпечення воєнної безпеки України стає запобігання, локалізація і нейтралізація воєнних загроз.

Стратегічна мета забезпечення воєнної безпеки України – створити і підтримувати таке політичне, міжнародне і військово-стратегічне становище країни, яке б виключало можливість для будь-якої держави або союзу держав шляхом будь-яких видів дії послабити роль і значення України як суб’єкта міжнародних відносин, змінити вектор ЇЇ соціально-економічного розвитку, завдати або створити умови для завдання шкоди її національним інтересам.

Викладач надає коротку характеристику принципам забезпечення воєнної безпеки:

‒ побудова системи воєнної безпеки має відбуватись відповідно до існуючих загроз та небезпек як національній безпеці в цілому, так і воєнній зокрема;

‒ єдність, взаємозв’язок і збалансованість усіх видів безпеки, зміна їх пріоритетності залежно від ситуації, що змінюється;

‒ пріоритет політичних:, економічних, інформаційних засобів забезпечення воєнної безпеки;

‒ підпорядкованість діяльності елементів системи воєнної безпеки держави Конституції і законам України;

‒ висунення реальних (за часом, ресурсами, силами і засобами) завдань;

‒ вжиття силових заходів (у тому числі і з використанням воєнної сили) виключно на основі норм міжнародного права, в суворій відповідності до чинного національного законодавства адекватно необхідності забезпечення реалізації національних інтересів;

‒ здійснення управління силами і засобами забезпечення воєнної безпеки відповідно до чинного законодавства із чітким розподілом компетенції між органами державної влади України і органами місцевого самоврядування;

‒ забезпечення цивільного демократичного контролю над Збройними силами України.

Викладач підкреслює, відповідно до Закону України "Про основи національної безпеки України" основними шляхами забезпечення воєнної безпеки є:

‒ прискорення реформування Збройних сил України та інших військових формувань з метою забезпечення їх максимальної ефективності та здатності забезпечувати реалізацію національних інтересів у будь-якій сфері життєдіяльності;

‒ перехід до комплектування Збройних сил України на контрактній основі;

‒ здійснення державних програм модернізації наявних, розроблення та впровадження новітніх зразків бойової техніки та озброєнь;

‒ посилення контролю за станом озброєнь і захищеністю військових об’єктів;

‒ активізація робіт з утилізації зброї;

‒ впровадження системи демократичного цивільного контролю над Збройними силами України;

‒ забезпечення соціального захисту військовослужбовців та членів їх сімей;

‒ дотримання угод щодо тимчасового розташування Чорноморського флоту Російської Федерації на території України; прискорення процесу делімітації та демаркації кордонів України;

‒ боротьба з організованими злочинними угрупованнями, в тому числі міжнародними, які намагаються діяти через державний кордон України в пунктах пропуску та виключній (морській) економічній зоні України;

‒ поглиблення транскордонного співробітництва з суміжними державами.

Окрім цього, з урахуванням аналізу існуючих і потенційних загроз та небезпек національній безпеці України доцільно окреслити й інші шляхи забезпечення воєнної безпеки:

‒ створення сприятливих зовнішньополітичних умов для оборони країни;

‒ визначення пріоритетних національних інтересів у області воєнної безпеки, комплексу політико-дипломатичних і інших невоєнних засобів і способів її забезпечення;

‒ здійснення розвідувальної і контррозвідувальної діяльності;

‒ організація військово-політичного і стратегічного керівництва обороною країни, збройними силами та іншими військами;

‒ формування безпекового законодавства у воєнній сфері;

‒ створення необхідної економічної і науково-технічної бази для надійної оборони;

‒ підготовка території країни до оборони;

‒ підтримка Збройних сил і інших силових структур, що залучаються до оборони, в стані високої боєздатності, бойової і мобілізаційної готовності до збройного захисту країни;

‒ розвиток воєнної науки і військового мистецтва;

‒ підготовка високопрофесійних кадрів у воєнній сфері;

‒ організація функціонування багаторівневої освіти для військовослужбовців;

‒ зміцнення і розвиток оборонно-промислового комплексу.

З метою аналізу можливих загроз, вироблення заходів, способів і засобів їх усунення, а також реалізації безпосереднього усунення виникаючих загроз в державі існує система, що здійснює збройний захист його інтересів. На дану систему покладаються наступні функції:

‒ виявлення і прогнозування зовнішніх і внутрішніх загроз усій системі національних інтересів, а також життєво важливим об’єктам воєнної безпеки;

‒ здійснення комплексу оперативних, тактичних і стратегічних заходів з їх попередження і нейтралізації;

‒ створення і підтримка в готовності сил і засобів забезпечення воєнної безпеки;

‒ управління силами і засобами забезпечення воєнної безпеки в повсякденних умовах і при надзвичайних ситуаціях;

‒ здійснення заходів щодо відновлення нормального функціонування об’єктів воєнної безпеки;

‒ участь у миротворчих місіях відповідно до норм міжнародного права;

‒ участь у заходах щодо забезпечення воєнної безпеки за межами країни на користь останньої, відповідно до укладених міжнародних договорів.

Викладач пояснює, що основними умовами формування системи воєнної безпеки є:

‒ необхідність безперервного прогнозування і аналізу воєнних небезпек (загроз) для існування особи, суспільства і держави;

‒ економічна можливість держави утримувати систему забезпечення воєнної безпеки;

‒ наявність у структурі держави збалансованих у своїй діяльності державних інститутів (законодавчих, виконавчих і судових);

‒ наявність координуючого органу функціонування всієї системи забезпечення воєнної безпеки (Ради Безпеки ООН).

Для реалізації життєво важливого завдання держави – захисту суверенітету і територіальної цілісності країни створюються сили, засоби й органи, здатні спільними зусиллями виконати це завдання, їх діяльність, об’єднана загальними цілями, завданнями і способами реалізації, базується на єдиній нормативній правовій базі і загальних принципах забезпечення національної безпеки, здійснюється в єдиному стратегічному стилі управління.

Сукупність цих сил, засобів і органів створює систему забезпечення воєнної безпеки України. Основна роль системи забезпечення воєнної безпеки в структурах державної влади і управління полягає в тому, що дана система повинна жорстко пов’язувати національні інтереси, цінності та цілі України з політичним курсом держави, різного роду загрозами воєнного характеру, а також формами і способами їх реалізації переважно політико-військовими і військовими методами.

Викладач звертає увагу студентів, що система забезпечення воєнної безпеки може мати зовнішній і внутрішній аспекти. З погляду зовнішнього аспекту це перш за все здатність Збройних сил України, інших військ, військових формувань і органів, воєнної інфраструктури та систем розвідувального, контррозвідувального, інформаційного та інших видів забезпечення стримати (запобігти) відкриту військову агресію проти України та її союзників.

З погляду внутрішнього аспекту це будівництво і розвиток такої воєнної організації держави, яка була б забезпечена реальними економічними можливостями країни. Система забезпечення воєнної безпеки охоплює практично всі області функціонування суспільства і держави, найважливішими з яких, на думку військових фахівців і науковців, є:

‒ власне військова область (питання вдосконалення воєнної організації держави, оборонного планування, оперативної і бойової підготовки військ і сил);

‒ військово-політична область (питання колективної регіональної, зокрема СНД, і глобальної безпеки; миротворчої діяльності);

‒ військово-економічна область (питання економічного і ресурсного забезпечення військового будівництва, підтримка життєдіяльності військ і сил на рівні, що забезпечує необхідний ступінь бойової готовності та боєздатності, питання формування військового бюджету й розподілу бюджетних коштів);

‒ військово-соціальна область (питання духовно-етичної підготовки населення до рішення оборонних задач, етико-психологічні проблеми військових колективів, соціальні проблеми військовослужбовців);

‒ військово-технічна область (питання розвитку фундаментальної науки на користь забезпечення оборони країни, пошукових і прикладних досліджень, базових військових технологій, питання створення, модернізації і утилізації зразків озброєння і воєнної техніки, підготовки спеціальних і науково-технічних кадрів);

‒ військово-технологічна область (питання розвитку базових військових технологій для вирішення оперативно-стратегія них, оперативних і оперативно-тактичних завдань – вдосконалення систем розвідки і управління військами і зброєю, розвідувально-ударних комплексів і т. д.);

‒ договірно-правова область (контроль над озброєнням і роззброєнням);

‒ область військово-технічної співпраці (питання експортного контролю, формування номенклатури експорту озброєння і воєнної техніки, система підготовки кадрів і інші види забезпечення);

‒ область нормативно-правового забезпечення військового будівництва (вдосконалення і розвиток нормативно-правової бази військового будівництва).

Система забезпечення воєнної безпеки забезпечує поєднання централізованого і децентралізованого управління силами і засобами відповідно до унітарного устрою України, чому відповідає чіткий розподіл повноважень між органами державної влади України, її суб’єктів і органами місцевого самоврядування.

Викладач підкреслює, що основу системи забезпечення воєнної безпеки складає воєнна організація держави.

Головним структурним елементом системи забезпечення воєнної безпеки е її управлінський компонент: найвищі органи державного й військового управління – Президент України, його Секретаріат, Рада національної безпеки і оборони України, Кабінет Міністрів України і підлеглі йому органи виконавчої влади.

Наступний найважливіший елемент системи забезпечення воєнної безпеки – силовий компонент, що включає в свій склад Збройні сили України, інші війська, військові формування і органи з відповідними системами управління і всебічного забезпечення.

Роль зовнішньополітичних структур в забезпеченні воєнної безпеки полягає в:

‒ пошуках шляхів ослаблення існуючих або виникаючих міждержавних суперечностей, загострення яких приводить до погіршення військово-політичної обстановки і зростання ступеня воєнної небезпеки;

‒ налагодженні і зміцненні дружніх зв’язків з державами, які могли б виступити в ролі союзників при агресії, яка може загрожувати Україні;

‒ локалізації виникаючих конфліктних ситуацій політичними методами.

Роль внутрішньополітичних структур у забезпеченні воєнної безпеки полягає в:

‒ ефективному проведенні в життя всіх законодавчих актів і рішень уряду з питань оборони країни, військово-патріотичної підготовки населення, забезпеченні успішного проведення заходів у області підготовки економіки і території країни у військовому відношенні;

‒ здійсненні на практиці соціальної і національної політики, яка сприятиме зміцненню і стабілізації миру.

У забезпеченні воєнної безпеки особливо великою є роль економічних структур. Економіка – головна база потужності держави. Від ЇЇ стану прямо залежить військовий потенціал, що відображає можливості держави містити й удосконалювати збройні сили, підвищувати їх боєздатність, поповнювати навченими кадрами, забезпечувати сучасною зброєю, військовою технікою і всіма видами постачання.

Значну роль в забезпеченні воєнної безпеки країни, особливо внутрішньої, відіграють правові структури, які мають розробляти проекти ефективних законодавчих актів і добиватися неухильного виконання прийнятих законів.

Система воєнної безпеки є складовою частиною системи національної безпеки. Також у першому питанні викладач надає коротку характеристику основним елементам системи воєнної безпеки. До основних елементів даної системи належать:

‒ Верховна Рада України,

‒ Президент України,

‒ Рада національної безпеки і оборони України,

‒ Кабінет Міністрів України,

‒ Міністерство оборони,

‒ Генеральний Штаб ЗС України,

‒ інші військові формування, утворені відповідно до закону,

‒ правоохоронні органи,

‒ інші центральні органи виконавчої влади,

‒ органи місцевого самоврядування,

‒ підприємства, установи та організації

‒ окремі громадяни.

Викладач робить висновки з 1-го питання: Під системою забезпечення воєнної безпеки, розуміється механізм, що перетворює прийняту державою стратегію у області воєнної безпеки на скоординовану діяльність конкретних відомств, організацій, громадських об'єднань і громадян на основі чинного законодавства по захисту суверенітету держави. Основу системи забезпечення воєнної безпеки складає воєнна організація держави.

Захист національних інтересів України передбачає діяльність з виявлення, попередження та усунення загроз національній безпеці в усіх важливих сферах життєдіяльності.

У 2-ому питанні групового заняття “Сутність і зміст політики воєнної безпеки України” викладач визначає сутність політики воєнної безпеки, місце і роль Збройних Сил України у забезпеченні воєнної безпеки, розкриває зміст воєнної безпеки.

Національна безпека держави– стан захищеності життєво важливих інтересів особи, суспільства і держави від внутрішніх і зовнішніх загроз. Життєво важливі інтереси – сукупність потреб, задоволення яких надійно забезпечує існування і можливості прогресивного розвитку особи, суспільства і держави. Основні об’єкти безпеки: особа – її права і свободи; суспільство – матеріальні і духовні цінності; держава – конституційний лад, суверенітет і територіальна цілісність.

Викладач визначає, що основні елементи міжнародної і національної безпеки:політична, економічна, воєнна, технологічна, екологічна, гуманітарна та інші сфери діяльності.

Стратегія національної безпеки – наука і мистецтво використання національної могутності за всіх обставин з метою досягнення бажаного рівня і виду контролю над противною стороною шляхом загроз, грубої сили, побічного тиску, дипломатії хитрощів та інших можливих засобів, що забезпечують захист інтересів і досягнення мети національної без-пеки.У визначенні безпеки підкреслюється активний силовий аспект забезпечення захищеності національних інтересів.

Концепція воєнної безпеки – сукупність погоджених і офіційно прийнятих поглядів по захисту України від зовнішніх, а при деяких умовах і внутрішніх загроз, забезпечення незалежності, територіальної цілісності та політичної стабільності країни.

Викладач звертає увагу студентів, що у воєнній доктрині України називаються тільки завдання воєнної безпеки. Воєнна безпека охоплює основи воєнної політики, оборони, будівництва і розвитку Збройних Сил України.

Воєнна політика – складова частина загальної політики держави, базується па положеннях законів, постанов та інших документів з військових питань, визначає основні напрямки і мету застосування збройних сил України та інших військових формувань для захисту суверенітету, територіальної цілісності України. Складність геополітичиих процесів, наявність воєнних конфліктів, збереження великого ризику виникнення різноманітних криз у безпосередній близькості від кордонів України, на жаль, існують і, мабуть, в найближчій перспективі не зникнуть.

При визначенні політики в сфері воєнної безпеки держави, якщо не дотримуватись старих поглядів, що конфліктні ситуації можна вирішити з допомогою воєнної сили, необхідно керуватися тим, що,

‒ по-перше, загроза виникнення третьої світової війни із застосуванням ядерної зброї малоймовірна;

‒ по-друге, набрала стійкий характер тенденція до зниження можливостей виникнення широкомасштабної війни з застосуванням звичайної зброї;

‒ по-третє, зберігається достатня загроза виникнення воєнних та інших конфліктів і, як наслідок, локальних (регіональних) війн; зберігається небезпека актів міжнародного тероризму, зв’язаного, насамперед, з торгівлею зброєю і наркотиками.

Головне завдання воєнної політики в мирний період – попередження війни і зміцнення національної та міжнародної безпеки. Воєнна безпека – прерогатива не тільки Міністерства оборони України, але й силових міністерств і відомств, в компетенцію яких входить формування воєнної політики і оборони України. Керівництво і координації дій всіх силових структур держави по забезпеченню воєнної безпеки покладаються на міжвідомчий орган – Раду національної безпеки та оборони України. На відміну від минулого, коли джерело і масштаби воєнної загрози досить відомі і фінансування військових програм мало стійкий і тривалий характер, то в сучасних умовах склалася зовсім інша ситуація. Планування у сфері забезпечення воєнної безпеки охоплює багатоетапний процес, спрямований на визначення всього необхідного для розвитку воєнної безпеки.

Система факторів забезпечення безпеки

Викладач надає коротку характеристику факторам забезпечення безпеки. Система факторів складна і багатогранна. Використовуючи забезпечення безпеки різноманітні підстави для класифікації, їх поділяють на зовнішні і внутрішні, об’єктивні і суб’єктивні.


Поделиться:

Дата добавления: 2015-08-05; просмотров: 97; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.006 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты