Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


Правові основи діяльності Вищої кваліфікаційної комісії суддів України




Правовий статус Вищої кваліфікаційної комісії суддів визначається такими суттєвими моментами. По-перше, Комісія - постійно діючий орган у системі судоустрою. По-друге, Комісія є невід'ємним елементом судової гілки влади, яка виконує специфічні внутрішні завдання судової влади і при цьому взаємодіє з іншими органами держави у випадках і порядку, визначеному законом. По-третє, Комісія є незалежною від будь-яких зовнішніх впливів при виконанні покладених на неї законом повноважень.

Правовою основою діяльності Вищої кваліфікаційної комісії суддів України є Конституція України, Закон України «Про судоустрій і статус суддів», Регламент та інші нормативно-правовими актами [8; 11; 17].

Основними засадами діяльності Комісії є: відкритість, гласність, законність, рівність прав учасників засідань, право на оскарження рішень Комісії у передбачених Законом випадках, право на захист, колегіальність прийняття рішень, незалежність, об’єктивність, повне з’ясування обставин, обов’язковість рішень Комісії.

Стаття 100 Закону України «Про судоустрій і статус суддів» визначає Вищу кваліфікаційну комісію суддів України як постійно діючий орган у системі судоустрою України. Вища кваліфікаційна комісія суддів України є юридичною особою, має печатку із зображенням Державного Герба України та своїм найменуванням, самостійний баланс та рахунки в органах Державного казначейства України. Не може не здивувати запропоноване законодавцем [8].

Вища кваліфікаційна комісія суддів України має офіційний веб-сайт та офіційний друкований орган, які є офіційними джерелами інформації про роботу Комісії.

Згідно Закону України "Про судоустрій і статус суддів" Вища кваліфікаційна комісія суддів України бере безпосередню участь у доборі, перевірці та підготовці кандидатів на посаду судді вперше та при обранні на посаду судді безстроково.

Прозорість діяльності Вищої кваліфікаційної комісії суддів забезпечує демократичний порядок прийняття її рішень. Згідно зі ст. 108 Закону України "Про судоустрій і статус суддів"- рішення Вищої кваліфікаційної комісії суддів України приймається більшістю від установленого цим Законом складу Комісії. Голосування проводиться за відсутності особи, щодо якої вирішується питання, та інших осіб, які не є членами Комісії.

Рішення палати Вищої кваліфікаційної комісії суддів України приймаються більшістю від установленого цим Законом складу палати з урахуванням членів іншої палати в разі їх залучення до роботи [15, c. 111].

Прийняття Верховною Радою України 7 липня 2010 року Закону України «Про судоустрій і статус суддів» заклало якісно новий правовий фундамент для запровадження в Україні системи добору професійних суддів на засадах загальноприйнятих та апробованих європейських стандартів і підходів. Ключову роль у цьому процесі Закон надав Вищій кваліфікаційній комісії суддів України як єдиному органу, відповідальному за організацію та проведення добору кандидатів на посаду судді вперше, оскільки до повноважень Комісії віднесено проведення добору кандидатів на посаду судді, у тому числі організацію в рамках добору анонімного тестування (іспиту), спеціальної перевірки та кваліфікаційного іспиту [8].

 


Поделиться:

Дата добавления: 2015-08-05; просмотров: 54; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.005 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты