Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


Змістовний модуль 1. Загальні засади банківського права в Україні




Тема 1. Предмет, метод, система та джерела банківського права (4 год)

Самостійна робота

Методологічні вказівки:

Поняття, предмет та джерела банківського права. Банківські правовідносини, їх види та особливості. Поняття банківської системи, її еволюція, особливості, принципи побудови в Україні. Структурні ланки банківської системи, їх характеристика. Банківські, міжбанківські і міжгосподарські об’єднання.

Місце банківського права в системі права України розглядається з таких позицій: банківське право є підгалуззю права (фінансового, цивільного або господарського); комплексною галуззю права; банківське право як окрема галузь права не існує взагалі, адже говорити можна лише про існування банківського законодавства.

Предмет дисципліни є головним матеріальним критерієм розмежування норм права за галузями, оскільки він має об’єктивний зміст, зумовлений характером суспільних відносин і, в принципі, не залежить від волі законодавця.

 

Письмово в зошитах для самостійної роботи дайте відповіді на наступні питання:

Завдання для самостійної роботи:

1. Законспектуйте наступне: ст.ст.85, 92, 99, 100, 102 Конституції України;

2. Виділіть у робочому зошиті окремий розділ під назвою «Словник ключових понять з банківського права» та внесіть до нього вказані вище ключові поняття до теми з відповідними визначеннями, знайденими у рекомендованих підручниках, посібниках, фахових словниках, а також у нормативно-правових актах.

3. У робочомузошиті письмово поясність особливості та зв’язок банківського права з іншими галузями права.

4. У робочомузошиті на підставі вивчення рекомендованих джерел чинного національного законодавства наведіть приклади (перелічить) джерела банківського права у формі законів, указів, постанов, наказів, інструкцій, правил.

5. Ситуаційне завдання.

Національним банком України проведена перевірка діяльності комерційного банку, за результатами якої складена довідка та видано припис про усунення виявлених у діяльності банку порушень, зокрема про припинення укладення банком угод про надання платних послуг щодо реєстрації юридичних осіб та надання послуг щодо абонентського обслуговування. Наскільки є правомірним надання комерційним банком зазначених послуг?

Тема 2. Банківська система України ( 4 год)

Самостійна робота

Методологічні вказівки:

Банківська система будь-якої держави – це сукупність банківських установ, які створені та діють на території відповідної держави згідно з її законодавством у сфері залучення грошових коштів населення та юридичних осіб, надання кредитів і ведення рахунків клієнтів

Прийнято розрізняти одно- та дворівневу банківські системи.

Становлення банківської системи України розпочалося з моменту прийняття Декларації про державний суверенітет України та Закону Української РСР «Про економічну самостійність Української РСР».

 

Завдання для самостійної роботи:

1. Виділіть у робочому зошиті окремий розділ під назвою «Словник ключових понять з банківського права» та внесіть до нього вказані вище ключові поняття до теми з відповідними визначеннями, знайденими у рекомендованих підручниках, посібниках, фахових словниках, а також у нормативно-правових актах.

2. Законспектуйте у робочому зошиті основні етапи становлення банківської системи України (характеристика кожного етапу).

3. Що спільного і які відмінності між банками та іншими кредитно-фінансовими установами? Відповідь дати письмово.

4. Чому Національний банк України називають емісійним банком? Від чого залежить кількість грошей, випущених в обіг? Відповідь надати письмово.

5. Законспектуйте у робочому зошиті джерела формування доходів та напрями витрат Національного банку України.

6. Ситуаційне завдання:

На практичному занятті з банківського права студент визначив, що банківська система України складається з трьох рівнів. Чи правильно відповів студент? Яка різниця між дво- і трирівневою банківською системою?

7. Ситуаційне завдання:

А) Національний банк випускає в обіг та реалізує ювілейні монети і з цього отримує прибуток. Чи обкладається ця діяльність податком? Обґрунтуйте свою відповідь.

Б) Національний банк оголосив про введення нових видів банкнот. Територіальне управління НБУ м. Києва оголосило, що банкноти старого зразка обмінюватимуться лише мешканцям м.Києва і тільки у певній сумі. У зв’язку з цим деякі громадяни не змогли вчасно обміняти свої гроші.

Дайте правову оцінку діям даного територіального управління НБУ. Як захистити майнові інтереси цих громадян?

Теми рефератів і доповідей:

1. Історичні етапи становлення банківської системи України та напрями її реформування.

2. Кредитно-фінансові установи небанківського типу.

3. Проблеми правового регулювання банківської системи України в умовах сучасної фінансової кризи.

4. Правовий статус системоутворюючих банків в Україні.

 


Тема 3. Правові засади діяльності НБУ (4 год)

Самостійна робота

Методологічні вказівки:

Правовий статус, принципи організації та діяльності, завдання, функції, повноваження Національний банку України (НБУ) визначені Конституцією України та Законом України «Про Національний банк України».

Джерелами формування статутного капіталу НБУ є доходи його кошторису, а при необхідності – державний бюджет України. Одержання прибутку не є метою діяльності НБУ. Плановані доходи та витрати НБУ відображаються в кошторисі його доходів і витрат. Кошторис доходів і витрат повинен забезпечувати можливість виконання НБУ його функцій, встановлених Конституцією України та Законом.

Завдання, які стоять перед НБУ, визначають його роль і місце в економічній системі України.

Відповідно до Конституції основною функцією Національного банку є забезпечення стабільності грошової одиниці України. На виконання своєї основної функції Національний банк сприяє дотриманню стабільності банківської системи, а також, у межах своїх повноважень, – цінової стабільності.

Теми рефератів і доповідей:

1. Залучений капітал банку та механізм його формування.

2. Правове регулювання готівкового обігу в Україні.

3. Операції банків з організації розрахунків та обслуговування платіжного обороту клієнтів.

4. Організація готівкових та безготівкових розрахунків банку.

5. Правове регулювання безготівкових розрахунків фізичних осіб

6. Основні функції НБУ як центрального банку України.

7. Організаційна структура НБУ.

 

Завдання для самостійної роботи:

1. Виділіть у робочому зошиті окремий розділ під назвою «Словник ключових понять з банківського права» та внесіть до нього вказані вище ключові поняття до теми з відповідними визначеннями, знайденими у рекомендованих підручниках, посібниках, фахових словниках, а також у нормативно-правових актах.

2. Законспектуйте у робочому зошиті основні порядок створення НБУ, правовий статус НБУ та його основне завдання із посиланням на ст. нормативно-правових актів.

3. В чому полягає сутність організаційної структури НБУ? Відповідь дати письмово.

4. Ситуаційне завдання.

Чи можливо робити внесок до статутного капіталу банку у вигляді приміщення (або його частини), якщо розміщення в ньому філії (додаткового офісу) банку планується лише у майбутній перспективі? Відповідь обґрунтуйте на підставі чинного законодавства.

5. Ситуаційне завдання.

До банку надійшов запит про надання інформації про рух коштів на рахунку фізичної особи – не суб’єкта підприємницької діяльності, підписаний начальником відповідного РУ ГУ МВС України в м. Києві та скріплений гербовою печаткою цього органу.

Чи має право банк надати відповідь на такий запит? Яким органам банк повинен надавати відповідь на оформлені в установленій формі запити?

6. Ситуаційне завдання.

30 жовтня 2010 р. Національний банк України надіслав акціонерному банку А повідомлення про те, що 28 жовтня 2010 р. він порушив норматив ліквідності, у зв’язку з чим повинен протягом трьох днів від дати повідомлення припинити усі банківські операції, оскільки ліцензію банку А з листопада 2010 р. буде скасовано.

Банк А проти рішення НБУ заперечував і звернувся з позовом до окружного адміністративного суду м. Києва, мотивуючи свої заперечення тим, що порушення такого характеру тягне за собою позбавлення лише окремого пункту ліцензії на здійснення банківських операцій та накладення штрафу.

Яким є порядок та підстави позбавлення банківської ліцензії? Чи є правомірними дії Національного банку України? Яку відповідальність передбачено чинним законодавством за порушення нормативу ліквідності?

Тема 4. Правове положення комерційних банків (4 год)

Самостійна робота

Методологічні вказівки:

Визначення Банків відповідно до Закону України «Про банки і банківську діяльність». Роль комерційних банків зумовлена виконуваними основними функціями: мобілізація тимчасово вільних коштів і перетворення їх у капітал; кредитування підприємств, держави і населення; здійснення розрахунків і платежів у господарстві; випуск кредитних грошей; емісійно-засновницька діяльність, що здійснюється шляхом випуску і розміщення цінних паперів; консультування, надання економічної та фінансової інформації.

Правовою базою для створення і функціонування комерційних банків різних типів і форм власності є Закони України «Про банки і банківську діяльність», «Про підприємництво», «Про господарські товариства», «Про цінні папери і фондову біржу», а також нормативні акти НБУ.

Теми рефератів і доповідей:

1. Порядок утворення і припинення діяльності комерційного банку.

2 Основні функції зумовлені виконувати роль комерційних банків

3. Організаційна структура і управління комерційним банком.

4. Операції та послуги комерційних банків.

5. Правова охорона банківської таємниці.

 

Завдання для самостійної роботи:

1. Виділіть у робочому зошиті окремий розділ під назвою «Словник ключових понять з банківського права» та внесіть до нього вказані вище ключові поняття до теми з відповідними визначеннями, знайденими у рекомендованих підручниках, посібниках, фахових словниках, а також у нормативно-правових актах.

2. Законспектуйте у робочому зошиті операції, які можна здійснювати за допомогою поточного банківського рахунку.

3. Дайте письмову відповідь на питання: арешт грошових коштів на банківському рахунку та призупинення операцій на рахунку.

4. Назвіть та охарактеризуйте у робочому зошиті переваги та недоліки застосування електронних засобів передачі інформації в банківській справі.

5. Ситуаційне завдання.

Виробнича фірма, зареєстрована у м. Львові, уклала долговір з підприємством, що розташоване у м. Києві, про поставку останньому обладнання на суму 2 млн. грн. Розрахунки між сторонами відповідно до договору повинні були здійснюватися у формі акредитивів.

Дайте правову оцінку укладеного договору. Визначте який вид акредитиву може бути відкритий.

6. Ситуаційне завдання.

Товариство з обмеженою відповідальністю “Темп” хоче відкрити рахунок в іноземній валюті для здійснення розрахунків з іноземними постачальниками.

Які види банківських рахунків може відкрити товариство? Які документи і куди слід подати для відкриття такого рахунку?

7. Ситуаційне завдання.

В установу банку “Еліт” надійшла заява від громадянина України Васюченка Петра Івановича на відкриття поточного рахунку на суму 4000 грн.

Потрібно пояснити:

1. Які документи необхідно подати в банк для відкриття поточного рахунку?

2. Які операціїї можуть проводитися за поточним рахунком?

Дайте обґрунтовану відповідь.

8. Ситуаційне завдання.

Фірма “Маяк” звернулася до банку “Еліт”, де відкрито її поточний рахунок у національній валюті, з бажанням про відкриття рахунку в іноземній валюті.

Потрібно пояснити: який порядок відкриття рахунку в іноземній валюті юридичній особі в установі банку?

Дайте обґрунтовану відповідь.

9. Ситуаційне завдання.

Фізична особа – нерезидент тимчасово перебуває на території України і має бажання відкрити для себе поточний рахунок в іноземній валюті в українському банку. Але такій особі керівництвом банку було відмовлено у відкритті рахунку у зв’язку з відсутністю офіційно визначеного місця її тимчасового проживання під час перебування на території України.

Чи правомірні дії керівництва банку? Відповідь обґрунтуйте на підставі чинного законодавства України.

10. Ситуаційне завдання.

Приватний підприємець реалізував товари оптовому покупцю та має намір отримати плату за контрактом шляхом безготівкового перерахування на поточний рахунок, який відкритий йому в банку як фізичній особі. Чи має право клієнт використовувати поточний рахунок, відкритий йому як фізичній особі, для зарахування торговельної виручки?

Тема 5. Правові основи розрахунків (4 год)

Самостійна робота

Методологічні вказівки:

Принципи організації готівкового грошового обороту. Ліміт кас. Касові операції комерційних банків. Порядок роботи з банківським автоматом-касиром. Взаємозв’язок касових і емісійних операцій банків. Сутність безготівкових розрахунків. Види розрахункових документів. Форми безготівкових розрахунків. Відповідальність банків і підприємств за порушення розрахункової дисципліни.

Правове регулювання відносин між установами банків і клієнтами ґрунтується на договорі банківського рахунка. Які зобов'язання за договором банківського рахунка власника рахунку.

Важливим обов'язком комерційних банків є видача готівкових коштів підприємствам і організаціям, тобто безперебійне касове обслуговування клієнтів. Під касовими операціями розуміють діяльність банку, пов'язану з інкасацією, зберіганням та видачею підприємствам готівкових коштів.

Теми рефератів і доповідей:

1. Залучений капітал банку та механізм його формування.

2. Правове регулювання готівкового обігу в Україні

3. Операції банків з організації розрахунків та обслуговування платіжного обороту клієнтів.

4. Організація готівкових та безготівкових розрахунків банку.

5. Правове регулювання безготівкових розрахунків фізичних осіб.

Завдання для самостійної роботи:

1. Виділіть у робочому зошиті окремий розділ під назвою «Словник ключових понять з банківського права» та внесіть до нього вказані вище ключові поняття до теми з відповідними визначеннями, знайденими у рекомендованих підручниках, посібниках, фахових словниках, а також у нормативно-правових актах.

2. Законспектуйте у робочому зошиті порядок відкриття та закриття рахунків в установах банків.

3. Дайте письмову відповідь на питання: які бувають види депозитних рахунків та які документи подаються до установи банку для відкриття поточного рахунку.

4. Ситуаційне завдання.

Акціонерне товариство звернулось до банку із проханням відкрити поточний рахунок. Проте банк відмовив акціонерному товариству у відкритті рахунку без пояснення будь-яких причин. Акціонерне товариство звернулося до господарського суду м. Києва з позовом про необґрунтоване ухилення банку від укладення договору банківського рахунку. Виходячи з цього, товариство вимагало від банку відшкодування збитків, які у нього виникли у зв’язку з тим, що банк ухилявся від укладення договору. Свої вимоги акціонерне товариство обґрунтовувало посиланням на ст. 1067 Цивільного кодексу України.

Чи є правомірними вимоги акціонерного товариства? Чи зобов’язаний банк укладати договір банківського рахунку з кожною юридичною особою, що звернулася до нього? Яким є порядок відкриття поточного рахунку юридичним особам?

5. Ситуаційне завдання.

Підприємство – виробник харчової продукції здійснює доставку продукції на торговельні місця приватних підприємців і підприємства роздрібної торгівлі. Фізична особа, що надає цьому підприємству автопослуги за трудовою угодою, приймає виручку за продану продукцію, оформляє прибуткові касові ордери та видає квитанції ордерів покупцям.

Директор підприємства звернувся до юридичного відділу банку із таким запитанням: «Чи правильно організовано роботу щодо приймання готівкових коштів?»

Підготуйте мотивовану відповідь юрисконсульта банку.

6. Ситуаційне завдання.

Між товариством з обмеженою відповідальністю і банком було укладено договір на розрахунково-касове обслуговування. Згідно умов договору банк повинен був забезпечити своєчасне списання коштів із рахунку ТОВ за платіжними дорученнями. На жаль, списання коштів з рахунку ТОВ здійснювалось із затримкою, що призвело до розірвання одного з господарських договорів товариства з його постачальником.

ТОВ неодноразово надсилало до банку листи та претензії, які залишалися без відповідей. Товариство було змушене звернутися до суду із вимогами про стягнення пені, передбаченої договором про розрахунково-касове обслуговування. Банк, посилаючись на ст. 551 Цивільного кодексу України, вимагав, щоб суд зменшив неустойку.

Якою є правова природа договору про розрахунково-касове обслуговування? Чи є цей договір грошовим зобов’язання, якщо так, то які правові наслідки? Яким є максимальний розмір неустойки за затримку зарахування грошових надходжень з боку банку?


Поделиться:

Дата добавления: 2015-09-15; просмотров: 126; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.006 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты