Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


Тема 7. Розвиток персоналу




 

Розвиток персоналу як засіб забезпечення його конкурентоспроможності. Підходи різних науковців до визначення сутності розвитку персоналу. Сутність, соціально-економічне значення і завдання розвитку персоналу.

Первинна професійна підготовка персоналу у профтехучилищах, вищих навчальних закладах та на виробництві.

Підвищення кваліфікації та перепідготовка робітників. Післядипломна освіта керівників, професіоналів і фахівців. Програми «Магістр бізнес-адміністрування» (МБА).

Технології визначення потреби у навчанні. Вибір методів і форм навчання. Переваги та недоліки різних методів навчання. Методичні підходи до оцінювання ефективності навчання персоналу.

Сутність, значення та організація планування трудової кар’єри. Професійна кар’єра та кар’єра в організації.

Створення й підготовка резерву на заповнення вакантних посад керівників. Етапи роботи з кадровим резервом: визначення ключових посад і плану їх заміщення; визначення вимог до керівників; відбір кандидатів до резерву; визначення потреб у розвитку; підготовка індивідуальних планів розвитку; реалізація планів розвитку; оцінювання працівників, які перебувають у резерві; призначення на посаду вакантних посад керівників. Показники, що характеризують ефективність роботи з резервом керівників

 

 

Тема 8. Управління процесами руху персоналу

 

Поняття руху персоналу в організації. Види та чинники руху персоналу. Показники обороту, плинності та стабільності персоналу, методи їх визначення.

Основні процеси руху персоналу: переміщення, підвищення, пониження у посаді, звільнення.

Підстави для припинення трудової угоди. Наслідки та практичні дії роботодавців за умов скорочення працівників. Система заходів пристосування персоналу до економічних змін. Практика пристосування персоналу до економічних змін у зарубіжних фірмах та компаніях.

Методи розрахунку втрат від надмірного руху та звільнення працівників.

 

 

Тема 9. Регулювання трудової діяльності персоналу

 

Значення та завдання регулювання трудової діяльності персоналу організації.

Адміністративні, економічні, правові та соціально-психологічні методи управління персоналом.

Засоби регламентування діяльності першого керівника організації, його заступників, структурних підрозділів та посадових осіб.

Типова структура положення про структурний підрозділ.

Кваліфікаційні характеристики професій працівників. Категоріювання професіоналів, фахівців і технічних службовців.

Структура посадової інструкції. Порядок розроблення посадових інструкцій.

Правила поведінки й дисциплінарні процедури. Зміст і призначення Правил внутрішнього трудового розпорядку.

 

Тема 10. Управління робочим часом працівників

 

Поняття робочого часу як універсальної міри кількості праці.

Законодавство України про регулювання робочого часу. Регулювання робочого часу протягом тижня.

Обмеження роботи в нічний час, у вихідні та святкові дні. Робота в надурочний час.

Регулювання тривалості відпусток. Види відпусток та їх тривалість.

Ненормований робочий час. Регулювання праці персоналу, що працює на умовах ненормованого робочого часу.

Регулювання режимів праці й відпочинку протягом зміни, доби, тижня та року. Гнучкі режими праці.

Методи аналізу ефективності використання робочого часу. Табельний облік використання робочого часу. Фотографія робочого дня.

Тема 11. Оцінювання персоналу

 

Об’єктивна необхідність і значення оцінювання персоналу. Наукова полеміка щодо формування цілей і завдань оцінювання персоналу.

Показники та критерії оцінювання персоналу. Оцінювання персоналу за ключовими компетенціями. Фактори, які впливають на вибір показників оцінювання персоналу.

Підходи різних вчених і практиків щодо класифікації методів оцінювання персоналу.

Методи збирання інформації про працівника: вивчення документів та інших письмових джерел, співбесіда та опитування керівників, підлеглих, колег по роботі, клієнтів, постачальників, спостереження за працівником, анкетування, тестування.

Методи оброблення інформації (виміру показників): описові характеристики, методи балового оцінювання, коефіцієнтні методи.

Методи порівняння: ранжирування, парне порівняння, порівняння з еталоном. Метод розподілу працівників усередині групи в межах заданих інтервалів. Методи шкалування. Методичні аспекти розроблення шкали оцінювання. Варіанти побудови оціночних шкал. Технологія оцінювання персоналу за досягненням поставлених цілей. Послуги центрів оцінювання (Assessment Center) в комплексному оцінюванні персоналу. Програми роботи центрів оцінювання.

Процес оцінювання: характеристика його основних елементів. Місце проведення оцінювання. Періодичність оцінювання. Суб’єкти оцінювання: керівники, співробітники служби персоналу, колеги, підлеглі, незалежні експерти. Самооцінювання, її переваги та недоліки. Досвід використання атестації «3600». Визначення відповідальних осіб за проведення оцінювання. Оформлення результатів оцінювання. Використання спеціальних бланків, форм і листів. Методичні аспекти розроблення оцінювальних форм.

Атестація керівників, професіоналів і фахівців: періодичність, види, функції, документація, процедура проведення та використання результатів.

Сертифікація персоналу.

 


Тема 12. Мотивація персоналу

 

Мотивація як складова управління персоналом та чинник конкурентних переваг. Наукова полеміка щодо розгляду сутності поняття «мотивація персоналу».

Компенсаційний пакет: поняття, вимоги до формування. Наукова полеміка щодо визначення сутності «компенсаційного пакета», співвідношення його із поняттями «заробітна плата» і «соціальний пакет».

Проектування основної заробітної плати з використанням грейдів. Відмінності проектування основної заробітної плати з використанням грейдів від класичного тарифного нормування.

Преміальне положення: структура, вимоги до побудови. Технологія розроблення показників преміювання.

Доплати та надбавки до тарифних ставок і посадових окладів.

Системи участі персоналу у прибутках компанії. Системи Скенлона, Ракера та Імпрошеар. Системи участі в акціонерному капіталі.

Соціальний пакет: сутність, значення. Структура соціального пакета. Підходи до формування соціального пакетана підприємстві.

Зміни у структурі мотивів як об’єктивна закономірність. Методи нематеріальної мотивації трудової діяльності. Організація корпоративних заходів та конкурсів. Реалізація програм професійного розвитку персоналу. Розроблення програм інформування про діяльність підприємства. Стимулювання працівників вільним часом та гнучким режимом праці.

 

 

Тема 13. Управління конфліктами

 

Види та типи конфліктів. Причини виникнення, функції та наслідки конфліктів в організації. Роль керівника в умовах конфлікту. Учасники конфлікту. Вплив конфлікту на соціальне оточення і його учасників.

Передумови виникнення конфлікту. Умови переростання протиріччя в конфліктну ситуацію. Статична модель конфлікту. Визначення конфліктної ситуації. Визначення інциденту. Взаємозв'язок між спірною ситуацією, конфліктною ситуацією, інцидентом і конфліктом. Основні ознаки зовнішнього прояву конфлікту. Типи конфліктогенів. Поняття структури конфлікту.

Інструменти, процедури та методи управління конфліктами. Модель організаційного механізму управління конфліктами. Профілактика та запобігання виникненню конфліктів.

Вирішення конфліктів. Способи та етапи процесу вирішення конфлікту. Технології вирішення конфлікту. Стратегія виходу з конфлікту та її види. Умови застосування співробітництва, компромісу та пристосування. Доцільність застосування стратегії «відходу від вирішення проблеми». Застосування методу «принципових переговорів» при вирішенні конфлікту.

Безконфліктне спілкування в процесі проведення професійних переговорів і нарад. Безконфліктна взаємодія сторін у дискусіях і спорах. Безконфліктна взаємодія в процесі нововведень.

Закономірності формування позитивного соціально-психологічного клімату. Соціально-психологічні резерви колективу і методи їх використання для підвищення ефективності діяльності організації.

 

 

Тема 14. Управління поведінкою

 

Поведінка особистості у групі. Фактори, які впливають на поведінку людини. Фактори, які впливають на ефективність групи.

Управління персоналом при розробці та реалізації проектів. Формування проектних груп.

Управління персоналом в умовах організаційних змін. Технологія вибору стратегії змін. Розроблення плану запровадження організаційних змін. Аналіз ресурсів. Моніторинг та контроль процесу змін. Причини опору персоналу організаційним змінам. Методи подолання опору персоналу організаційним змінам. Розроблення системи мотивації персоналу до змін. Залучення співробітників до процесу прийняття рішень під час організаційних змін. Розроблення та реалізація програм навчання персоналу в умовах організаційних змін.

Корпоративна культура як об’єкт управлінської діяльності. Типи корпоративної культури та їхня характеристика. Органічна, підприємницька, бюрократична й партисипативна корпоративна культура. Управління корпоративною культурою. Технологія формування корпоративної культури. Розроблення корпоративних стандартів і правил поведінки.

 

Тема 15. Ефективність менеджменту персоналу

 

Загальні засади ефективності в економіці та управлінні. Економічне завдання виробничого підприємства, будь-якої комерційної організації. Принцип економічної доцільності в менеджменті персоналу. Сутність понять «ефект», «ефективність» та «ефективність менеджменту персоналу».

Наукова полеміка щодо визначення ефективності менеджменту персоналу.

Витрати на персонал. Групи витрат роботодавців на персонал. Пряма оплата, оплата за невідпрацьований час, премії та нерегулярні виплати, витрати на соціальне забезпечення працівників, витрати на професійне навчання, витрати на утримання громадських служб та їхні елементи.

Сутність та показники організаційної ефективності менеджменту персоналу.

Сутність та показники економічної ефективності менеджменту персоналу. Сутність методу порівняння в аналізі економічної ефективності менеджменту персоналу.

Сутність та показники соціальної ефективності менеджменту персоналу.

 

3. Плани лекцій

 

Тема 1. Методологічні аспекти менеджменту персоналу

 

1. Сутність менеджменту персоналу й напрями його розвитку.

2. Менеджмент персоналу як об’єктивне соціальне явище та сфера професійної діяльності.

3. Менеджмент персоналу як наукова дисципліна та предмет наукових досліджень.

4. Персонал організації та його структура.

 

Тема 2. Стратегія та політика менеджменту персоналу організації

 

1. Зміст і завдання стратегії та політики менеджменту персоналу організації.

2. Механізм реалізації стратегії та політики менеджменту персоналу.

3. Залежність стратегії та політики менеджменту персоналу від генеральної стратегії розвитку організації.

4. Характеристика та відмінності політики менеджменту персоналу в умовах бюрократичної та патерналістської моделей ринку праці.

 


Поделиться:

Дата добавления: 2015-09-15; просмотров: 72; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.006 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты