Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


Віктор Довгань - REACH як один з торгівельних бар’єрів в переговорах по ЗВТ




Регламент Європейського Парламенту та Ради ЄС від 18.12.2006 №1907/2006 щодо запровадження Спільнотою нової системи регулювання виробництва та використання хімічної продукції REACH (реєстрація, оцінка та авторизація хімічних речовин) набрав чинності 01.06.2007. Згідно з новими правилами здійснюватиметься контроль за виробництвом і використанням хімічних речовин усередині ЄС, що безпосередньо впливатиме на виробників, імпортерів, дистриб’юторів і споживачів хімічної продукції в країнах Євросоюзу. При цьому, безперечно, істотний вплив нове законодавство має і на компанії країн, що не належать до Європейського Союзу, проте здійснюють експортні поставки своєї продукції на європейський ринок та/чи споживають хімічні речовини і суміші, що виготовляються в ЄС.

Дія законодавства REACH охоплює надзвичайно широке коло продукції базових галузей української промисловості, включаючи чорну та кольорову металургію, хімічну, машинобудівну тощо, тобто майже всю промислову продукцію, що експортується до ЄС. При цьому запровадження нової системи REACH викликає занепокоєння як у країн – членів ЄС, так і у торговельних партнерів ЄС з третіх країн, що пов'язано з ускладненням системи допуску до реалізації продукції на внутрішньому ринку Європейського Союзу, збільшенням собівартості хімічних виробів через витрати, пов'язані з проходженням процедур реєстрації та авторизації, а також розкриттям інформації щодо виробництва та реалізації хімічних речовин.

З огляду на той факт, що Регламент Європейського Парламенту та Ради ЄС від 18.12.2006 №1907/2006 стосовно запровадження нової системи регулювання виробництва та використання хімічної продукції REACH є внутрішнім чинним актом Європейського Союзу, формат співпраці з Європейським Союзом у рамках експорту до ЄС українських товарів, що підпадають під дію законодавства REACН, може здійснюватись лише через Європейське агентство хімічних речовин (ЄАХР) (European Chemicals Agency – ECHA) (Гельсінкі, Фінляндія), що є єдиною офіційною установою в ЄС, яка уповноважена координувати процес реєстрації хімічних субстанцій відповідно до законодавства (адреса веб – сайту http://echa.europa.eu/) .

При цьому необхідно взяти до уваги, що відповідно до положень REACHщодо регулювання виробництва та використання хімічної продукції, кожне окреме підприємство безпосередньо несе відповідальність та витрати за сертифікацію своєї власної продукції.

Без реєстрації хімічні речовини будуть розглядатися як недозволені для виробництва, імпорту, продажу і використання на території країн Європейського Союзу. Після завершення підготовчого періоду з 01.01.2009 можна імпортувати хімічні субстанції та здійснювати їх реалізацію на ринку ЄС виключно після проведення відповідних процедур реєстрації та авторизації (надання дозволів).
За попередніми оцінками експертів вартість реєстрації однієї хімічної речовини становитиме від 30 до 700 тис. євро залежно від особливостей характеристик речовини, витрат на формування реєстраційного досьє, підготовку технічної документації, тестування, лабораторних досліджень тощо. Відмова від здійснення реєстрації призведе до закриття доступу для продукції конкретної компанії на ринок Євросоюзу. Несвоєчасне подання заявки на попередню реєстрацію (до 01.12.2008) може призвести до унеможливлення здійснення поточних поставок. Водночас попередня реєстрація дала можливість виробникам, зокрема українським, здійснювати експорт відповідної продукції до 2010 року. Таким чином, у разі недотримання вимог законодавства REACH національні виробники України, зокрема хімічної та металургійної промисловості, можуть зазнати суттєвої шкоди.

Основні етапи запровадження положень REACH:

  • 1 червня 2007 р. – 1 грудня 2008 р.: період попередньої реєстрації відповідних хімічних речовин та введення відповідних обмежень на імпорт незареєстрованих товарів до ЄС;
  • до 1 грудня 2010 р.:підготовка та подання відповідного технічного досьє до Європейського хімічного агентства (ECHA);
  • 2010 – 2018 рр.: здійснення сертифікації відповідної продукції.

В Україні, після закінчення терміну перереєстрації, вітчизняні виробники звертаються до питаннями щодо виконання подальших обов’язків, пов’язаних з реєстраційними процесами в межах Регламенту. Ввозити свою продукцію в ЄС з кінця 2010 року буде значно складніше. Відповідного до нового хімічного законодавства (REACH) всі речовини мають пройти реєстрацію до розміщення їх на ринку ЄС. Такі заходи більше нагадують торговий бар'єр, особливо, якщо врахувати «відсутність мита», хоча сама реєстрація буде коштувати в середньому від 100 до 300 тис. євро за одну речовину. Нове хімічне законодавство, введене Євросоюзом створює суттєві проблеми для експорту в ЄС продукції текстильної, целюлозно – паперової, металургійної та , безумовно, хімічної та нафтохімічної галузей в першу чергу.
Основними проблемами REACH є недосконалість нормативно - правової системи (наразі незрозумілі загальні визначення віднесення товарів до категорій «виріб» або « суміш» і т. ін..), а також і те, що не враховані ні особливості застосування даного законодавства у країнах ЄС, ні галузева специфіка. Проблеми виникають також і в відмінностях класифікацій небезпек речовин в Україні та ЄС, що ставить під питання можливість реєстрації у вітчизняних відповідальних органах паспорту безпеки, оформленого у відповідності з вимогами REACH.

Відсутність єдиного розуміння трактовок регламенту REACH та пов’язані з цим можливі судові розгляди справ на території Європи можуть призвести до припинення поставок продукції українських товаровиробників і, зокрема, металургів на ринки ЄС, що, на наш погляд, при наявній залежності від імпорту ЄС в даній галузі не вигідно європейським споживачам. Однак для доказів своєї правоти виробнику доведеться розкрити секрети виробництва, що само по собі суперечить багатьом законодавчим нормам. Крім того, ще одним проблемним аспектом для вітчизняних підприємств, безвідносно їх галузевої належності, була і залишається наявність «національних особливостей», умов роботи з REACH: відсутність належної підтримки зі сторони державних структур, низька інформативність по проблематиці, відсутність акредитації у наших хімічних лабораторіях.

Віктор Довгань
Керуючий партнер
міжнародна юридична фірма D&D Lawyers

Подробнее о круглом столе >>>

 

 

Щодо введення в дію системи реєстрації, оцінки і авторизації хімічних речовин (REACH)


Поделиться:

Дата добавления: 2015-09-15; просмотров: 47; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.006 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты