Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


Облік витрат на поліпшення та утримання основних засобів




Поліпшення основних засобів відбувається в результаті:

  • модернізації;
  • модифікації;
  • добудови;
  • дообладнання;
  • реконструкції.

Витрати, пов’язані поліпшенням основних засобів, являють собою за економічним змістом капітальні інвестиції і призводять до збільшення первісної вартості основних засобів.

На рис. 2.15 відображена кореспонденція рахунків з обліку витрат на поліпшення основних засобів

Рис. 2.15. Облік витрат на реконструкцію та модернізацію основних засобів

Пояснення: 1. Відображена заборгованість підрядчикам за реконструкцію, модернізацію та дообладнання об’єктів основних засобів.

1а. Нараховано ПДВ на вартість прийнятих за актом робіт.

2. Списані витрати з реконструкції, модернізації та дообладнання на збільшення балансової вартості основних засобів.

Утримання основних засобів у робочому стані вимагає їхнього поточного обслуговування, а також проведення поточного і капітального ремонтів.

Витрати на обслуговування і ремонт основних засобів відносяться на витрати діяльності підприємства.

На рис. 2.16 наведена схема кореспонденції рахунків при обслуговуванні та ремонті основних засобів господарським (кредит рахунка 23 «Виробництво», субрахунки відповідного цеху допоміжного виробництва — ремонтно-будівельного або ремонтно-механічного) і підрядним (кредит рахунка 63 «Розрахунки з постачальниками і підрядчиками») способами.

Рис. 2.16. Облік витрат на утримання основних засобів

Пояснення:

1. Здійснені витрати на обслуговування та ремонт основних засобів виробничого призначення.

2. Здійснені витрати на обслуговування та ремонт основних засобів, що забезпечують збут.

3. Здійснені витрати на обслуговування та ремонт основних засобів загальногосподарського призначення.

4. Здійснені витрати на обслуговування та ремонт основних засобів, що використовуються для досліджень і розробок.

5. Здійснені витрати на обслуговування та ремонт основних засобів ЖКГ і соціальної сфери.

Підтримання основних засобів (далі — ОЗ) у стані, придатному для експлуатації, потребує періодичного їхнього ремонту. Ремонти ОЗ класифікують:
1) за видами — поточний (далі — ПР) і капітальний (далі — КР);
2) за належністю — ремонт власних і орендованих ОЗ;
3) за способом здійснення — господарським і підрядним способами;
4) за відношенням до госпдіяльності — ремонт виробничих і невиробничих ОЗ тощо.
Проведення ПР передбачає виконання дрібних робіт: щодо виправлення або часткової заміні окремих деталей об'єктів ОЗ, для підтримання їх у робочому стані. Такий ремонт не збільшує ті вигоди, які планувалися від використання ремонтованого об'єкта. Отже, витрати на нього не включають до вартості основного засобу (не капіталізують), а відносять на витрати періоду (Дт 91, 92, 93, 94залежно від сфери використання). ПР може здійснюватися як власними силами, так і підрядником.
Зверніть увагу: при підрядному способі проведення ПР укладається договір із підрядником. При цьому розрахунки за виконані роботи проводяться на рахунках, що виписуються на підставі актів приймання виконаних робіт. Наприклад, здійснено технічне обслуговування легкового автомобіля на СТО: Дт 92 Кт 685 «Розрахунки з іншими кредиторами» — на суму без ПДВ і Дт 641 «Розрахунки з бюджетом»Кт 685 — на суму ПДВ.
При проведенні КР ОЗ на підприємстві провадиться заміна зношених конструкцій і деталей, їхнє обновлення (модернізація, дообладнання, модифікація, добудова, реконструкція). Такі заходи призводять до збільшення тих вигод, які підприємство спочатку планувало отримати від використання ОЗ. Тому вартість КР збільшує первісну вартість ОЗ (Дт 15).
Частіше КР здійснюється підрядником і в обліку відображається так:
Дт 152«Придбання (виготовлення) основних засобів» Кт 685 — відображено вартість ремонту без ПДВ;
Дт 641 Кт 685— на суму ПДВ.
При здійсненні КР власними силами формуються проведення:
Дт 152 Кт 20, 22 … — витрачено матеріали на КР;
Дт 152 Кт 661 — нараховано зарплату працівникам, зайнятим капітальним ремонтом;
Дт 152 Кт 65 — відображено нарахований єдиний соціальний внесок.
Аналітичний облік ремонтів ведуть окремо за кожним об'єктом і за статтями витрат. Після закінчення ремонту ОЗ складають акт № ОЗ-2. Відомості про КР вносять до реєстру аналітичного обліку об'єкта ОЗ. Інвентаризацію основних засобів слід провадити відповідно до Інструкції з інвентаризації основних засобів, нематеріальних активів, товарно-матеріальних цінностей, грошових коштів і документів, розрахунків та інших статей балансу, затвердженої наказом Головного управління Державного казначейства України № 90 від 30.10.98 р.
До початку інвентаризації слід перевірити:
- наявність і стан реєстрів обліку (карток, книг, описів тощо);
- наявність і стан технічних паспортів та іншої технічної документації;
- наявність документів на основні засоби, що здані чи прийняті установою в оренду, на зберігання, на тимчасове користування. За відсутності документів слід забезпечити їх отримання чи оформлення.
При виявленні розходжень і неточностей у бухгалтерському обліку або технічній документації необхідно до цих документів внести відповідні виправлення й уточнення.


Поделиться:

Дата добавления: 2015-09-15; просмотров: 93; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.008 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты