Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


Типи файлів, використовувані редактором WordPad.




WordPad може працювати з файлами наступних чотирьох типів:
· Текст (text). Цей тип файлу містить тільки друковані буквено-числові символи, включаючи знаки та символи пунктуації. Такі файли називаються також ASCII-файлами. Вони не містять ніякого абзацного або символьного форматування. WordPad може читати і зберігати файли в цьому форматі.
· Файл Word (Word). Цей тип файлів використовується для зберігання документів у форматі редактора Word. WordPad може відкривати документи, створені з використанням будь-якої з версій Word для Windows, a зберігати - тільки у форматі Word 6. Однак при імпортуванні в WordPad файлів, створених редактором Word для Windows, можлива втрата частини форматування, наприклад розташування тексту в кілька колонок. Втрачаються також шаблони документів.
· Файл Write (Write). Write - текстовий редактор - входив до складу Windows 3.х. Можна відкрити в WordPad документи, які були створені цим редактором, але зберегти файли у форматі Write не можна.
· Файл RTF (Rich text Format). Формат RTF є стандартним форматом для збереження текстових документів із символьним і абзацним форматуванням. Формат RTF можна використовувати для передачі файлів між різними текстовими редакторами. Ви можете, наприклад, створити документ, використовуючи програму Word Perfect, і зберегти його як файл типу RTF, потім відкрити його і працювати з ним, використовуючи WordPad. WordPad може читати і зберігати документи у форматі RTF.
Подібно до більшості прикладних програм для Windows WordPad підтримує роботу з буфером обміну. Можна скопіювати в WordPad текст і графіку з інших прикладних програм. Можна також вибрати команди "Вставка" (Insert), "Об'єкт" (Object) для вставки об'єктів типу OLE, таких як електронні таблиці, в документ WordPad.

43) Загальна характеристика текстового процесора MS Word. Вікно прикладної програми MS Word. Головні елементи інтерфейсу Word 2007.

Текстовий процесор Word для Windows входить до групи програм Microsoft Office. За роки свого розвитку програма пройшла шлях від додатка операційної системи MS-DOS до додатка Windows 3.1 (Word 6.0), далі - до Windows 95 (Word 95, 97, 2003, 2007), і нині ми вже маємо версію Word ХР (2010). Цей редактор призначений для підготовки документів, що складаються переважно з тексту. Він дозволяє вводити, форматувати, перевіряти текст і виводити його на друк. Крім тексту документ може містити графіку, звукові файли, відео кліпи, малюнки, діаграми, таблиці, формули та багато іншого. Серед основних засобів, котрі виділяють Word серед інших систем обробки тексту, є автоматичне створення стилів і можливість їхнього попереднього перегляду; наявність помічника, який призначений для надання додаткових відомостей та порад користувачеві для полегшення роботи в даній програмі; авто текст, який надає можливість автоматично продовжити введення часто вживаних слів або фрагментів тексту після введення кількох початкових букв; авто заміна, що дозволяє автоматично виправляти типові помилки при першому введенні; автоматична перевірка правопису, тобто перевірка орфографії та граматики, які можуть бути активовані одночасно або ж поодинці; створювати і задавати параметри таблиці: ширину та висоту комірок, кількість рядків та стовпців, об’єднання комірок і вирівнювання тексту всередині, особливості границь або ж їхню відсутність; набір формул та інші. У світлі загальної орієнтації операційних програмних продуктів на взаємодію з Інтернетом, Word підтримує концепцію гіпертекстових посилань і дає можливість створити не лише друковані, а й електронні документи.

Існує кілька версій Word для Windows, кожна наступна версія сумісна, як правило, з попередніми версіями і має додаткові можливості

Можливості ТП MS Word

1) вводити, форматувати, перевіряти текст і виводити його на друк;

2) може містити графіку, звукові файли, відео кліпи, малюнки, діаграми, таблиці, формули і багато іншого;

3) вбудовані засоби перетворення файлів, створених іншими текстовими редакторами, в файли формату Word і навпаки;

4) автоматичне створення стилів і можливість їх попереднього перегляду;

5) наявність помічника, який надає додаткових відомостей та поради користувачеві для полегшення роботи в даній програмі;

6) авто-текст (можливість автоматично продовжити введення часто вживаних слів або фрагментів тексту після введення кількох початкових літер);

7) авто-текст (можливість автоматично продовжити введення часто вживаних слів або фрагментів тексту після введення кількох початкових літер);

8) автоматична перевірка правопису, тобто перевірка орфографії та граматики, які можуть бути активовані одночасно або ж поодинці;

9) створювати і задавати параметри таблиці: ширину і висоту осередків, кількість рядків і стовпців, об'єднання осередків і вирівнювання тексту всередині, особливості кордону або ж їх відсутність;

10) набір формул та ін.

11) підтримує концепцію гіпертекстових посилань і дозволяє створити не тільки друковані, але й електронні документи.

. Вікно прикладної програми – це вікно активного додатку (в даному випадку редактора Microsoft Word). У ньому відображаються меню й робоча ділянка з вікнами документів. Вікно документа – це частина вікна Microsoft Word, в якій відображається й обробляється документ.Якщо вікно документа перебуває в повно екранному стані, то його рамки й рядок заголовку зливаються з відповідними елементами вікна. Багатовіконна організація Microsoft Word дозволяє одночасно працювати з декількома документами, кожний з яких розташований у своєму вікні. При введенні й редагуванні тексту користувач працює з активним документом в активному вікн Для переходу до іншого вікна документа необхідно натиснути на його імені в меню ВІКНО, що містить перелік усіх відкритих документів (2003), або одночасне натискання клавіш: ALT+TAB – для переходу до наступного вікна, ALT+SHIFT+TAB – переходу до попереднього вікна.

Word розроблений згідно стандартів, що визначають вигляд усіх програмних засобів, які функціонують в операційній системі Windows. У верхній частині вікна розташована лінійка заголовку. На ній перебуває назва програмного продукту - Microsoft Word, назва документу, з яким працює редактор. Панелі інструментів складаються з клавіш з піктограмами. З кожною клавішею пов’язана деяка команда, а малюнок на цій клавіші пояснює зміст цієї команди. Крім того, якщо на клавішу з піктограмою навести курсор мишки, через секунду з’являється назва цієї клавіші, яка пояснює її призначення. Більшість клавіш дублює команди, що використовуються найчастіше. Викликати команду за допомогою клавіші набагато швидше, ніж вибирати її через меню. Зліва у верхній частині вікна розташовується Панель швидкого доступу. На неї винесені кнопки найбільш вживаних команд, таких як збереження документів, скасування останньої дії, повернення до попереднього дії та ін.

У лівому верхньому кутку вікна Word є велика кнопка з логотипом Microsoft Office . Тут можна знайти основні команди, що відповідають за створення, відкриття, збереження, роздруківку документів, додаткові команди, список останніх відкритих документів, а також кнопку Параметри Word, відкриває вікно налаштувань програми.

За допомогою регулятора масштабу, який знаходиться в нижньому правому куті вікна , ви можете збільшити зображення сторінки, щоб текст відображався крупніше.

Робоча область. У робочій області відображається вміст документу. В цій області відбувається введення інформації, редагування і форматування тексту, вставка графічних об’єктів, створення таблиць.

У нижній частині вікна розташована лінійка стану (рис.8.2.). У ній висвітлюється дані про розташування курсору, режими роботи редактора та виконувані ним дії.

 

Існують два поняття – курсор уведення і покажчик миші. Курсор уведення являє собою миготливу вертикальну смужку |. Він указує місце, в яке буде уводитися текст. Для його переміщення використовуються клавіші керування курсором або миша. Для переміщення курсору уведення за допомогою миші слід установити покажчик миші в потрібну позицію й натиснути клавішею миші.

Переміщення курсору за допомогою клавіатури

Клавіша Переміщення
­ ¯   ® Ctrl+á Ctrl+â Ctrl+ß Ctrl+à PgUp PgDn End Home Ctrl+Home Ctrl+End На один рядок угору На один рядок униз На одну позицію ліворуч На одну позицію праворуч На один абзац угору На один абзац униз На одне слово ліворуч На одне слово праворуч На один екран угору На один екран униз У кінець рядку У початок рядку У початок документа У кінець документа

 

 

44) Характеристика та загальні можливості текстового процесора Word. Базові поняття Зберігання документа, формати зберігання. Навігація на структурах документа. Форматування тексту. Верхні та нижні колонтитули. Редагування документа: засоби пошуку та заміни; вибір мови; перевірка орфографії.

 

При створенні документів в Word можна використовувати шаблони – заготовки для типових документів. Вікно для вибору потрібного шаблону з’являється при створенні нового документа (Кнопка «Office» ] Создать). Для створення стандартного документа використовується „порожній” шаблон НОВИЙ ДОКУМЕНТ. Існують стандартні шаблони для створення звітів, листів, офіційних записок тощо. У Word є також шаблони для створення гіпертекстових документів („WEB - документ”) та повідомлень електронної пошти. Користувач при потребі може створити нові шаблони.

Шаблони зберігаються у файлах з розширенням .dot. Так, шаблон стандартного документа міститься у файлі normal.dot. Якщо новий шаблон документа створюється на основі одного із стандартних шаблонів, слід обов’язково дати йому нове ім’я.

Word перевіряє орфографію і граматику в документі автоматично в міру введення тексту. Якщо слово підкреслено червоною лінією, значить воно відсутнє в орфографічному словнику системи перевірки правопису. Клацніть на ньому правою кнопкою і виберіть у контекстному меню правильний варіант, запропонований для заміни.

Операції копіювання та переміщення фрагментів тексту використовують спеціальну область пам’яті, яку називають буфером обміну.

Для початку пошуку по тексту на вкладці Главная у групі Редактирование клацніть на кнопці Найти.

Для пошуку та заміни фрагментів тексту потрібно звернутися до спеціальної функції заміни. У групі Редактирование вкладки Главная натисніть кнопку Заменить.

Команда Перейти вкладки Найти використовується для переходу до конкретної сторінки, розділу, рядка, закладки, примітки, виноски. Вибираємо об’єкт переходу, та вказуємо номер сторінки з клавіатури.

 

Розмітка документа за допомогою закладок:

Закладки використовуються для швидкого переміщення до певного місця в документі, позначення фрагменту тексту для копіювання, перенесення, індексації і перехресних посилань. Закладки потрібні для створення макросів. Вони використовуються при обчисленнях. Щоб створити закладку, позначаємо фрагмент документу, якому потрібно дати імена. Виконуємо команду: Вставка ] у вікні Связи кнопка Закладка, або натискаємо комбінацію клавіш CTRL+SHRIFT+F5. З’явиться діалогове вікно Закладка, з допомогою якого можна створити нову закладку, ім’я якої вводиться у рядку Имя закладки. Воно може містити до 40 символів і повинне починатися з букви.Щоб перейти до фрагменту тексту, який має закладку, виберемо ім’я потрібної закладки і клацаємо на клавіші Перейти. Щоб витерти закладку, виберемо ім’я потрібної закладки і клацаємо на клавіш Удалить, а потім на клавіші Закрыть. Текст не буде витертим.

 

 

Таблиці: параметри таблиці; створення таблиць, модифікація таблиць; сортування даних в таблиці; перетворення таблиці в текст; перетворення тексту в таблицю; математичні обчислення в таблиці.

Таблиця — це сукупність клітинок, розташованих у рядках і стовпцях, що містять текст числа або іншу інформацію.

У процесорі Word передбачено два варіанти додавання таблиць у документ: створення порожньої таблиці, яка надалі заповнюється даними, і перетворення на таблицю вже існуючого тексту.

1. Для вставки в документ таблиці необхідно установити курсор у місці, де повинна починатися таблиця та в меню Таблица вибрати пункт Добавить, потім Таблица. У діалоговому вікні, що з’явилося, слід увести число

стовпців і рядків, і натиснути ОK.

Щоб намалювати таблицю установіть курсор у місце вставки таблиці і виконайте команду меню Таблица - Нарисовать таблицу. Покажчик миші набуде форми олівця. Наведіть олівець на один з кутів таблиці і, не відпускаючи

кнопки миші, розтягніть прямокутник таблиці, й лише тоді відпустіть кнопку. Намалюйте олівцем горизонтальні та вертикальні лінії таблиці. Закінчивши малювання, клацніть мишею поза таблицею.

2. Введіть потрібний текст, а потім виділіть його. У пункті меню Таблица виберіть Преобразовать - Текст в таблицу. В діалоговому вікні, що відкрилося, вкажіть кількість стовпців, рядків і вид роздільника.

Натисніть кнопку ОК.

Введення тексту в таблицю здійснюють по коміркам, причому в будь-якому порядку. У кожній окремій комірці таблиці можна встановити певний шрифт (розмір, напис тощо) та відформатувати текст комірки як текст окремого

абзацу. Якщо параметри для кількох комірок однакові, то можна виокремити ці комірки та встановити потрібні параметри одразу для всіх комірок.

Щоб виправити помилку в комірці, треба пересувати курсор по її тексту стрілочними клавішами і виправляти помилки. Щоб замінити вміст комірки, треба його стерти і набрати новий. Щоб стерти вміст комірки, треба її

виділити і натиснути клавішу Delete або викликати контексне меню натиснути кнопку "Вырезать".

Щоб копіювати (або перенести) у комірку вміст іншої комірки, треба виконати такі дії:

• Виділити комірку, із якої копіюється текст (переноситься) вміст.

• Викликати контексне меню.

• Виконати Копировать (Вырезать).

• Перенести курсор на потрібну комірку і клацнути.

• Викликати контексне меню.

• Виконати команду Вставить.

Означення Комірка — елемент таблиці, утворений на перехрещенні стовпця і рядка.

Іноді необхідно об'єднати кілька комірок. Для того щоб об'єднати інформацію, що знаходиться в сусідніх комірках рядка, і помістити її в одну комірку, слід виділити ці комірки і виконати команду ТаблицяОб'єднати комірки.


Поделиться:

Дата добавления: 2015-09-15; просмотров: 120; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.006 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты