Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


Блок живлення




перетворення електро-енергії, поступаючої з сеті змінного току, в енергію, придатну для живлення вузлів комп’ютера. Як правило, для живлення цифрових схем вико-ристовується напруга 3,3 чи +5В, а для двигунів (дисководів і різно-манітних вентиляторів) -- +12В. Дисковод для гнучких дисків

Дисково́д
Жорсткий диск або вінчестер (HDD – Hard Disk Drive).

Відеокарта (відеоадаптер, відеоконтролер) пристрій, що забезпечує взаємодію процесора з монітором Відеопам’ять¾це оперативна пам’ять, розташована на відеокарті, в якій формується образ картинки зі встановленим режимом дозволу і кольоровості.

Звукові картивикористовуються для запису і відтворення різних звукових сигналів:

Компоненти материнської плати

Системная плата— сложная многослойная печатная плата, на которой устанавливаются основные компоненты персонального компьютера либо сервера начального уровня (центральный процессор, контроллер ОЗУ и собственно ОЗУ, загрузочное ПЗУ, контроллеры базовых интерфейсов ввода-вывода).Именно материнская плата объединяет и координирует работу таких, как процессор, оперативная память, платы расширения и всевозможные накопители. Центральный процессор.

набор системной логики (англ. chipset) — набор микросхем, обеспечивающих подключение ЦПУ к ОЗУ и контроллерам периферийных устройств.

Северный мост системный контроллер — обеспечивает подключение ЦПУ к узлам, использующим высокопроизводительные шины: ОЗУ, графический контроллер.

Но в настоящее время имеется тенденция встраивания контроллера ОЗУ непосредственно в ЦПУ

Южный мост периферийный контроллер — содержит контроллеры периферийных устройств (жёсткого диска, Ethernet, аудио), контроллеры шин для подключения периферийных устройств (шины PCI, PCI-Express и USB

Функціі центрального мікропроцесора. Компоненти процесора.Характеристики процесорів

 

Центральный процессор- это центральное устройство компьютера, которое выполняет операции по обработке данных и управляет периферийными устройствами компьютера. У компьютеров четвёртого поколения и старше функции центрального процессора выполняет микропроцессор на основе СБИС

В состав центрального процессора входят:

· устройство управления (УУ);

· арифметико-логическое устройство (АЛУ);

· запоминающее устройство (ЗУ) на основе регистров процессорной памяти и кэш-памяти процессора;

· генератор тактовой частоты (ГТЧ).

К основным характеристикам процессора относятся:

· Быстродействие (вычислительная мощность) – это среднее число операций процессора в секунду.

· Тактовая частота в МГц. Тактовая равна количеству тактов в секунду. Такт - это промежуток времени между началом подачи текущего импульса ГТЧ и началом подачи следующего.

· Разрядность процессора - это максимальное количество бит информации, которые могут обрабатываться и передаваться процессором одновременно. Разрядность процессора определяется разрядностью регистров

Компьютерная память—физическое устройство или среда для хранения данных

Оперативная память (ОП или RAM ¾ ¾ Random Access Memory) ¾ набор микросхем, предназначенный для временного хранения данных, пока ПК включен или пока вы не завершили сеанс.

Постоянная память (ПЗУ – постоянное запоминающее устройство) обычно содержит такую информацию, которая не должна меняться в ходе выполнения микропроцессором различных программ. Постоянная память энергонезависимая

Кэш - память (Cache) является буфером между ЦП и оперативной памятью и служит для увеличения быстродействия компьютера. Информация в нее записывается аппаратными средствами автоматически. Необходимость применения кэш-памяти обусловлена тем, что процессор может обрабатывать данные намного быстрее, чем их поставляют большинство систем памяти.

CMOS (Complementory Metal Oxide Semiconductor) – память предназначена для хранения наиболее важной информации о параметрах настройки компьютера.

існує достатньо багато систем класифікації комп’ютерів, розглянемо наступні з них: класифікація за призначенням; по специфікації PC99; по рівню спеціалізації; за розміром.

Класифікація за призначенням. За цим принципом виділяють:

· Мейнфрейми (великі ЕОМ);

· Міні ЕОМ;

· Настільні персональні комп’ютери;

· Робочі станції;

· Сервери початкового і високого рівня;

· Суперкомп’ютери.

Робочі станції призначені для інженерів і користувачів настільних видавничих систем, там, де потрібно працювати з складною графікою.

Сервери початкового і високого рівня. На сервер початкового рівня встановлюють один або два процесори. Сервер початкового рівня може підтримувати невелику локальну мережу

Суперкомп’ютери. Застосовуються для вирішення завдань в галузі метеорології, аеродинаміки, сейсмології, різних військових дослідженнях, в атомній і ядерній фізиці, фізиці плазми, математичному моделюванні складних систем. Продуктивність суперкомп’ютерів вимірюється в трильйонах операцій

Класифікація по специфікації PC99.

Відповідно до цієї класифікації виділяють наступні категорії персональних комп’ютерів:

· Consumer PC (масовий ПК);

· Office PC (офісний ПК);

· Mobile PC (мобільний, переносний);

· Workstation PC (робоча станція);

· Entertainment PC (розважальний ПК).

Класифікація за розмірами.Персональні комп’ютери можна класифікувати за типорозмірами: Настільні; портативні (notebook); кишенькові (palmtop).

Периферійні або зовнішні пристрої - це пристрої, розміщені поза системним блоком і задіяні на певному етапі обробки інформації. Передусім - це пристрої фіксації вихідних результатів: принтери, плотери, модеми, сканери і т.д.

11. Пристрої введення інформації. Пристрої виведення інформації та їх технічні характеристики. Стандарти безпеки для моніторів.

 

Пристрої введення графічної інформації

§ Сканер

§ Відео- і Веб-камера

§ Цифровий фотоапарат

§ Плата відеозахоплення

Пристрої введення звуку

§ Мікрофон

§ Диктофон

Пристрої введення текстової інформації

§ Клавіатура

Вказівні (координатні) пристрої

§ Миша

§ Трекбол

§ Трекпойнт

§ Тачпад

§ Джойстик

§ Roller Mouse

§ Графічний планшет

§ Світлове перо

§ Клавіатура

Ігрові пристрої введення

§ Джойстик

§ Геймпад

§ Кермо

§ Штурвал для авіасимулятору

§ Танцювальна платформа

Клавіатура - це необхідний пристрій введення інформації

Необхідним пристроєм виведення інформації, що входить до апаратної частини комп'ютера є дисплей (від англ. to display - показувати), або, як його ще називають, монітор . Монітор приєднується до комп'ютера через відеокарту (відеоадаптер), який встановлюється на материнські платі. Показники, за якими можна характеризувати монітор та відеоадаптер:

- розміщення екрана

- роздільна здатність

- зернистість зображення

- частота вертикальної і горизонтальної розгортки

- плоский екран

Принтер – це пристрій, призначений для друкування на папері інформації, що виводиться з комп’ютера. Існує велика кількість моделей принтерів, які за принципом нанесення зображення можна поділити на кілька груп.

а) Матричні

б) Струминні

в) Лазерні та світлодіодні

Стандарти безпеки для моніторів.

Найважливіші стандарти:

Стандарт ТСО 92 :допустимі рівні електромагнітного поля регламентувалися на віддалі 30 см від екрана і 50 см від інших поверхонь корпуса монітора. Вважається, що наявність значка ТСО 92 свідчить про повну безпеку вашого монітора. Згідно ТСО 92 частота зміни картинки повинна бути не меншою 85 Гц.

Стандарт ТСО 98/99 полягає в основному в вимогах до матеріалів, з яких зроблений як самий монітор, так і його упаковка.

 

12. Обмін даними між ПК: обмін даними через послідовний та паралельний інтерфейси; модеми. Базові технічні характеристики персонального комп’ютера.

Для узгодження між окремими блоками служать перехідні апаратно-логічних устрої, названі апаратними інтерфейсами. Стандарти на апаратні інтерфейси в обчислювальній техніці називають протоколами. Таким чином, протокол - це сукупність технічних умов, що повинні бути забезпечені розроблювачами устроїв для успішного узгодження їхньої роботи з іншими устроями.

Через послідовний інтерфейс дані передаються послідовно, біт за бітом, а через паралельний - одночасно групами бітів.

Паралельні інтерфейси улаштовані складніше , ніж послідовні, але забезпечують більш високу продуктивність. Їх застосовують там, де важлива швидкість передачі даних: для підключення друкувальних устроїв, устроїв уведення графічної інформації, устроїв запису даних на зовнішній носій і т.п. Продуктивність паралельних інтерфейсів вимірюють байтами в секунду (байт/з; Кбайт/з; Мбайт/с).

Устрій послідовних інтерфейсів простіший, але пропускна здатність їх менша.

 

Послідовні інтерфейси застосовують для підключення «повільних» устроїв

 

Модем

Комп’ютерні телекомунікації за допомогою телефонної мережі. пристрій, який здійснює перетворення сигналів комп’ютера в сигнали телефонної мережі і, навпаки, є модем. Модеми можуть знаходитися всередині системного блоку комп’ютера або в окремому корпусі і бути підімкненими до комп’ютера. Модем є пристроєм введення так само як пристроєм виведення інформації.

Модем – це пристрій, що призначений для перетворення сигналів комп’ютера, і навпаки.

 


Поделиться:

Дата добавления: 2015-09-15; просмотров: 61; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.006 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты