Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


Запис макросу в Excel




Для запуску макрорекордера в Excel, призначення імені макросу, вибору місця для збереження нового макросу і вибору додаткових опцій треба виконати наступне:

· Вибрати команду "Сервис-макрос-начать запись";

· У текстовому вікні "Ім’я макросу" як ім’я макросу ввести - ArialBold12. Таке ім’я дозволить запам’ятати, що виконує макрос;

· У полі "Опис" додати наступний текст: Форматує виділені комірки Arial, Bold, 12;

· Список "Зберегти в" слід використовувати для вибору місця, в якому буде збережений записаний макрос. Доступними варіантами є: "Особиста книга макросів", "Нова книга", "Ця книга". Оскільки необхідно, щоб цей макрос був доступний у всіх робочих книгах, треба вибрати "Особиста книга макросів";

· Якщо майбутній макрос планується використовувати досить часто, можна призначити для його запуску гарячу клавішу;

· Для початку запису макросу необхідно натиснути кнопку "ОК".

60. ЕКСПЕРТНІ ТА НАВЧАЛЬНІ СИСТЕМИ

11.1.Основні поняття, компоненти та архітектура

Почали розвиватися спеціалізовані системи, кожна з яких була експертом в певній предметній галузі, які отримали назву експертних систем (EC). По суті експертні системи є комп’ютерними програмами, що моделюють дії людини-експерта в вузькій предметній галузі на ґрунті накопичених знань, що складають базу знань (БЗ). Сформувалася технологія побудови експертних систем, що отримала назву інженерії знань.

Загальна структура такої системи показана на малюнку

З нього видно, що до складу експертних систем входять типові блоки: діалоговий процесор, база знань, планувальник Новим блоком є підсистема пояснення Її поява пов’язана з характером експертних систем. Їх основною задачею є допомога фахівцям за рахунок використовування знань про проблемну галузь, одержаних з найрізноманітніших джерел: книг, статі, науково-технічної документації, експертів-фахівців тощо. Таким чином, в експертних системах зберігається колективний досвід, накопичений в даній проблемній галузі, наприклад, в медицині або геології, археології або історії

На малюнку, окрім кінцевого користувача, показаний ще й експерт (Е). У реальних системах це може бути і цілий колектив експертів або інформаційний вхід для введення текстів з книг.

У галузі роботи зі знаннями існують наступні напрямки

· здобування знань із різних джерел;

· здобування знань від фахівців;

· подання знань;

· оперування знаннями;

· підтримка прийняття рішень.

Дослідження в напрямку видобування знань реалізуються двома розділами: формування якісних знань та інтеграція знань.

Формалізація якісних знань полягає у створенні методів, що дозволяють переходити від знань у текстовій формі до їх аналогів, ‘ придатних для введення в пам’ять та використання інтелектуальною системою

Здобування знань від фахівців необхідне тому, що знання, отримані з різних джерел відчужено від фахівця-експерта не дозволяють побудувати ефективну інтелектуальну систему. Знання, отримані від експертів, необхідно оцінити з точки зору відповідності їх до тих знань, що накопичені системою раніше, та формалізувати.

Окрім того знання, що отримані від різних експертів, можуть бути взаємно суперечливими, і тому виникає завдання їх узгодження.

Моделі продукції та логічні системи — ґрунтуються на класичній логічній моделі доведення. Це з одного боку логічні, числення на кшталт числення предикатів та його розширень, або ж системи продукцій, що задають елементарні кроки перетворень або умовиводів.

Основними характеристиками ЕС є:

· накопичення й організація знань – одна з найважливіших характеристик ЕС;

· знання – основа ЕС, вони є явними і доступними, що відрізняє ці системи від більшості традиційних програм;

· ЕС застосовує для вирішення проблем високоякісний досвід кваліфікованих експертів. Саме високоякісний досвід у поєднанні з умінням його застосовувати робить систему рентабельною. Цьому також сприяє гнучкість системи;

· Наявність прогностичних здібностей. ЕС може пояснити яким чином нова ситуація привела до змін;

· Провідні фахівці йдуть, але їх, досвід залишається й використовується в ЕС;

· ЕС можна використовувати для навчання й тренування.

Переваги ЕС.

· Хоча ЕС добре справляються зі своєю роботою, але в деяких областях діяльності людська компетентність перевершує будь-яку штучну.

· Навчання: людська компетентність поки перевершує штучну. Експерти адаптуються до умов, що змінюються, пристосовують свої стратегії до нових обставин.

· Експерти можуть безпосередньо сприймати комплекс вхідної сенсорної інформації (візуальної, звукової, дотикової, нюхової й тактильної). ЕС – тільки символи. Хоча в окремих напрямах розробки інженерних і виробничих інтелектуальних систем одержані реальні результати певної обробки сенсорної інформації.

· Експерти – люди можуть охопити картину в цілому, всі аспекти проблеми і зрозуміти, як вони співвідносяться з основною задачею.

Функціональні можливості ЕС визначаються двома її головними системними частинами: середовищем розвитку й середовищем рекомендацій

Хоча взагалі ЕС можуть містити наступні компоненти:

· підсистема видобування знань;

· БЗ;

· механізм висновку;

· призначений для користувача інтерфейс;

· робоча область

· підсистема пояснення;

· підсистема верифікації знань.

Видобування знань з експертів є складною задачею, яка часто створює «вузькі місця» при побудові ЕС.

 

 

Механізм висновку є мозком ЕС, його також називають «керуюча структура» або «інтерпретатор правил» (в ЕС, заснованих на правилах).

Механізм висновку має два головні елементи:

· інтерпретатор, який виконує вибрані позиції оренди, використовуючи відповідні правила БЗ.

· Планувальник, який підтримує управління агендою. Він оцінює результати правил висновку, що використовуються, в світлі їх, пріоритетів або інших критеріїв в агенді.

Робоча область – це область, розташована окремо для опису поточної задачі, як визначено вхідними даними.

Підсистема пояснення. Здатність відстежувати відповідність висновків їх джерелам є вирішальною і при проведенні експертизи, і при рішенні задачі.

 

63. Сучасні інформаційні технології. Інтегроване автоматизоване виробництво, планування і управління. Інтегральні економічні інформаційні системи.

Сучасні інформаційні технології

Сучасне матеріальне виробництво та інші сфери діяльності все більше потребують інформаційного обслуговування, переробки величезної кількості інформації.

Інформатизація суспільства є однією із закономірностей сучасного соціального прогресу. Цей термін все наполегливіше витісняє широко використовуваний до недавнього часу термін «комп'ютеризація суспільства». У понятті «інформатизація суспільства» акцент треба робити не стільки на технічних засобах, скільки на сутності і меті соціально-технічного прогресу. Комп'ютери є базовою технічною складовою процесу інформатизації суспільства.

Знадобилося багато часу, перш ніж телефон став таким поширеним і звичним способом повідомлення, щоб його стали, використовувати, так, як ми це робимо сьогодні: самі дзвонимо в потрібне місце, а з появою стільникових телефонів - і конкретній людині.Тепер, завдяки широкому розповсюдженню комп'ютерів і створення Інтернету, вперше можна за допомогою свого комп'ютера спілкуватися з іншими людьми через їх комп'ютери.

Інтернет надає безпрецедентний спосіб отримання інформації. Кожен, хто має доступ до WWW, може отримати всю наявну на ньому інформацію, а також потужні засоби її пошуку. Можливості для освіти, бізнесу та зростання взаєморозуміння між людьми стають просто приголомшливими. Web робить правила гри однаковими для уряду і окремих осіб, для малих і великих фірм, для виробників і споживачів, для благодійних і політичних організацій. Інтернет забезпечує унікальну свободу самовираження особистості та інформації. Web застосовується як для зв'язку всередині організації, так і між організаціями та їх споживачами, клієнтами і партнерами.

Інтегроване автоматизоване виробництво, планування та управління

Інтегроване автоматизоване виробництво(ІАВ) - це концепція реалізації інтеграції різних комп’ютеризованих систем на автоматизованому підприємстві. ІАВ має три основні мети:

- спрощення всіх виробничих технологій;

- автоматизація такої кількості виробничих процесів, яке можливе, шляхом інтеграції багатьох інформаційних технологій.

- інтеграція і координація комп’ютерного і програмного забезпечення всіх аспектів проектування, конструювання, планування, виробництва і зв’язаних функцій.

Проте, за оцінками, комп’ютерні технології складають лише близько 20% ІАВ. Інші 80% це бізнес – процеси і люди. Перш ніж об’єднувати людей в цьому інтеграційному процесі і формувати працездатні бізнес–процеси, потрібно почати з плану ІАВ шляхом формування моделі ІАВ, яка описує бачення архітектури і функцій ІАВ. Модель включає:

1. Визначення продуктів і процесів;

2. Виробниче планування і управління;

3. Автоматизацію підприємства;

4. Управління інформаційними ресурсами.

Кожна з цих змін складається з більш специфічних виробничих процесів і кожне вимірювання пов’язане з іншими.

Головною перевагою ІАВ є те, що вона всеосяжна і гнучка. Це особливо важливо при реінжинірингу бізнес–процесів (РБП), де процеси повністю реструктуруються або виключаються.Без ІАВ, було б необхідно інвестувати значні фінансові кошти в зміну ІС ,що існує для відповідності новим процесам. Як наголошувалося вище, в процесі управління ухвалюються рішення трьох категорій: стратегічні, тактичні і оперативні, що визначає трирівневу ієрархію управління.

Верхній рівень (вище керівництво) визначає цілі управління, зовнішню політику, матеріальні, фінансові і трудові ресурси, розробляє довгострокові плани і стратегію їх виконання.

На середньому рівні основна увага зосереджена на складанні тактичних планів (календарне планування), контролі за їх виконанням, стеження за ресурсами і розробці директив, що управляють, для виведення підприємства на потрібний планами рівень.

На оперативному рівні відбувається реалізація планів, і складаються звіти про хід їх виконання.

На кожному з рівнів виконуються роботи,що в комплексі забезпечують управління.

Сучасні економічні інформаційні системи здатні представляти і обробляти інформацію для всіх рівнів управління. Особливий інтерес для вищого рівня управління представляють експертні системи, здатні обробляти орієнтовну інформацію і на базі цього розробляти прогнозні плани і управлінські рішення.

Інтегровані економічні інформаційні системи

Довгий час більшість прикладних ІС розвивалися у функціональних галузях, незалежно один від одного. Проте розвиток реінжинірингу бізнес–процесів, при якому необхідна реструктуризації функціональних зв’язків і ієрархічних взаємодій, зажадало різні види ІС. Інтеграція ІС прориває інформаційні бар’єри між департаментами, а також між ними і корпоративним керівництвом. Вона також зменшує дублювання зусиль.

Інтегровані рішення, відомі як комплексне планування ресурсів підприємства, – Enterprise resource planing (ERP), обіцяють вигоди від збільшення до поліпшення якості, продуктивності і прибутковості.

Тобто ERP системи дозволяють найефективніше планувати всю комерційну і виробничу діяльність сучасного підприємства, зокрема фінансові витрати на проекти оновлення устаткування і інвестиції у виробництво нової лінії виробів.

До особливостей застосування сучасних ERP – систем відносяться:

- автоматизація різноманітних методів планування і управління бізнес – процесів від системи замовлень до масового виробництва з можливістю їх раціонального поєднання і настройки на особливості конкретного підприємства;

- інтегроване використання підсистем обліку, аналізу і планування збуту, виробництва, постачання і фінансування;

- реалізація сучасної технології бюджетування і забезпечення динамічної ув’язки необхідних ресурсів по всьому спектру бізнес – процесів на основі управлінського обліку витрат і аналізу консолідованої звітності;

- бізнес планування і управління окремими замовленнями і проектами з урахуванням можливих ризиків в зовнішньому середовищі і ресурсних обмежень підприємства;

- скорочення горизонту оперативного планування до тижнів, днів і навіть у міру появи кожного нового замовлення.

На стратегічному рівні обґрунтування ухвалення рішень по випуску нової і модернізації існуючої продукції, розширенню або скороченню фінансово – господарській діяльності припускає широке використання систем підтримки ухвалення рішень на базі застосування економіко – математичних методів прогнозування, методів інтелектуального аналізу даних.

Існує два вибори шляхів використання ERP: перший вибір – це самостійний розвиток і розробка інтегрованих ERP систем; інший вибір – це використання комерційно доступного програмного забезпечення.

 

1.Інформатика як комп’ютерна наука. Інформаційні повідомлення. Інформаційні процеси. Поняття загальна структура та базовий склад інформаційних систем

 

Інформатика - це наука про загальні властивості інформації, закономірності і методи її пошуку і отримання, запису, зберігання, перетворення, передачі, переробки, розповсюдження і використання в різних сферах людської діяльності. Як об’єкти вивчення інформатики виступають: інформація, дані, інформаційні технології і інформаційні процеси. Предмет: засоби автоматизації інформаційних процесів із використанням економічних даних.

Мета: формування знань про принципи побудови та роботи обчислювальних машин, організацію обчислювальних процесів на персональних комп’ютерах та їх алгоритмізацію, програмне забезпечення персональних комп’ютерів і комп’ютерних мереж, а також ефективне використання сучасних інформаційно-комунікаційних технологій у галузі економіки.

Завдання: вивчення теоретичних основ інформатики і набуття навичок використання прикладних систем оброблення економічних даних та систем програмування для персональних комп’ютерів і локальних комп’ютерних мереж під час дослідження соціально-економічних систем та розв’язування завдань економічного спрямування.

Інформаційні повідомлення

 

Інформаційні процеси

Інформаційні процеси - послідовна зміна стану інформації в результаті дій, які з нею можна виконувати. Такими діями є — створення, збирання, зберігання, обробка, відображення, передавання, розповсюдження, використання і захист інформації. Під час інформаційного процесу дані перетворюються з одного виду в інший за допомогою певних методів.

Інформаційні процеси відбуваються при передачі інформації від джерела до приймача за допомогою каналу передачі. Схема передачі інформації : джерело інформації — канал передачі — приймач інформації.

Джерелом інформації можуть бути природні об'єкти (планети, зірки, люди, тварини, рослини, поля, луки, ліси, гори…), книжки, газети, журнали, малюнки, наукові експерименти, конструкторські розробки, випробування нових матеріалів і приладів тощо.

Каналами передачі можуть бути світлові, звукові, електричні сигнали та електромагнітні хвилі тощо. Для передачі інформації на значні відстані використовують технічні досягнення: телефон, телетайп (передача текстів), телефакс (передача зображень документів), модем (передача комп'ютерних сигналів).

Приймачами (споживачами) інформації можуть бути люди, тварини, рослини, різного роду знаряддя і машини.

Обробка даних містить в собі множину різних операцій. Основними операціями:

§ збір даних — накопичення інформації з метою забезпечення достатньої повноти для прийняття рішення;

§ захист даних — комплекс дій, що скеровані на запобігання втрат, відтворення та модифікації даних;

§ транспортування даних — прийом та передача даних між віддаленими користувачами інформаційного процесу. Джерело даних прийнято називати сервером, а споживача — клієнтом;

§ перетворення даних — перетворення даних з однієї форми в іншу, або з однієї структури в іншу, або зміна типу носія.

 

Поняття загальна структура та базовий склад інформаційних систем

Загалом під структурою комп'ютерної АС розуміють характеристику внутрішнього стану системи, опис постійних зв'язків між її елементами. При описуванні систем використовують функціональні, технічні, організаційні, документальні, алгоритмічні, програмні та інформаційні структури.

Інформаційна система — це взаємозалежна сукупність засобів, методів і персоналу, використовуваних для зберігання, опрацювання й видачі інформації для осягнення поставленої мети.

§ Інформаційне забезпечення. Призначення підсистеми інформаційного забезпечення полягає у своєчасному формуванні й видачі достовірної інфор­мації для прийняття управлінських рішень.

§ Технічне забезпечення — комплекс технічних засобів, які забезпечують ІС, а також відповідна документація на ці засоби й технологічні процеси. Комплекс технічних засобівстановлять комп’ютери будь-яких моделей; пристрої збирання, накопичування, опрацювання, передавання та виведення інформації; пристрої передавання даних і лінії зв’язку; оргтехніка й пристрої автоматичного зчитування інформації; експлуатаційні матеріали та ін.

§ Програмне забезпечення являє собою сукупність програм на носіях даних і програмних документів, які призначені для відлагодження, функціонування і перевірки працездатності АС.

§ Математичне і програмне забезпечення — сукупність математичних методів, моделей, алгоритмів і програм для реалізації цілей і задач ІС, а та­кож нормального функціонування комплексу технічних засобів.

§ Організаційне забезпечення — сукупність методів і засобів, які регламен­тують взаємодію працівників із технічними засобами та між собою в процесі розробки й експлуатації ІС.

§ Правове забезпечення — сукупність правових норм, які визначають ство­рення, юридичний статус і функціонування ІС, що регламентують порядок одержання, перетворення й використання інформації.

 

 


Поделиться:

Дата добавления: 2015-09-15; просмотров: 70; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.006 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты