Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


Тести як метод наукового дослідження




Тестування- метод діагностики, який використовує стандартизовані запитання і завдання, що мають визначену шкалу значень. Процес тестування включає три етапи: вибір тесту (визначається метою тестування і мірою його достовірності та надійності);проведення тестування (визначається інструкцією); 3) інтерпретація результатів (визначається системою теоретичних передбачень щодо предмета тестування).Слід пам'ятати, що на основі даних тестування з міркувань наукової достовірності та етики у науковому дослідженні не дається негативна оцінка особистості. Педагогічна діагностика "лише тепер відокремлюється від психологічної діагностики і може використовувати дані останньої (вони мають бути одержані тільки спеціалістом - психологом-практиком). У педагогічній практиці дошкільної освіти широко застосовуються тести елементарних умінь (читання, письмо, елементарні арифметичні операції), тести для діагностики рівня навченості (виявлення ступеня засвоєння знань, умінь за всіма розділами навчальної програми). Існує кілька їх видів: за природою оцінювання якостей:тести успішностей, здібностей, індивідуальні; за формою подачі завдань: вербальні і невербальні(наочні, слухові образи). Тести застосовують для визначення рівня знань або вмінь, здобутих індивідом у певній галузі навчальної чи професійної діяльності.

Неодмінними вимогами до тестування є: - обов'язковий для всіх комплекс випробовувальних завдань; - чітка стандартизація зовнішніх умов, у яких здійс­нюється тестування; - наявність більш-менш стандартної системи оціню­вання та інтерпретації результатів; - використання під час оцінювання середніх показ­ників результатів тестування.

Запитання і відповіді до тестів мають бути лаконічни­ми, чіткими і точними. У процесі тестування досліджуваний повинен зафіксу­вати свої відповіді у формі, яка полегшує підрахунок отри­маних даних, складання таблиць, оцінювання результатів опитування. Залежно від виду тесту використовують різні засоби фіксації відповідей: тестові картки, бланки, в яких відповідь фіксується записом потрібного номера, знаками «плюс» або «мінус», відповідною цифрою тощо; картки з тестами, в яких треба заповнити пропуски, внести допов­нення; картки, які заповнюються за допомогою технічних засобів.

Від інших способів обстеження тестування відрізняється: точністю; простотою; приступністю; можливістю автоматизації.

Якщо говорити про чисто педагогічні аспекти тестування, укажемо, насамперед , на використання тестів успішності. Широко застосовуються тести умінь, таких, як читання, лист, найпростіші арифметичні операції, а також різні тести для діагностики рівня навченості – виявлення ступеня засвоєння знань, умінь по всіх навчальних предметах.

Звичайне тестування як метод психолого-педагогічного дослідження зливається з практичним тестуванням поточної успішності, виявлення рівня навченості, контролем якості засвоєння навчального матеріалу.

 


Поделиться:

Дата добавления: 2015-09-15; просмотров: 98; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.006 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты