Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


Інформаційний обсяг навчальної дисципліни




№ теми Назва теми Кількість годин
Усього Самостійна робота
Нормативно-правова база державної митної справи
Порушення митних правил і відповідальність за такі порушення
Провадження у справах про порушення митних правил та виконання постанов митних органів
Контрабанда та порядок дізнання у справах про контрабанду
Оскарження рішень, дій або бездіяльності митних органів та їх посадових осіб
Відповідальність митних органів, організацій, їх посадових осіб та інших працівників
Разом

 

 

Тема 1. Нормативно-правова база державної митної справи

Методичні рекомендації

Вивчаючи тему потрібно звернути увагу на те, що законодавство України з питань державної митної справи складається з Конституції України, Митного кодексу, інших законів України, що регулюють питання, зазначені у статті 7 Митного кодексу, з міжнародних договорів України, згода на обов’язковість яких надана Верховною Радою України, а також з нормативно-правових актів, виданих на основі та на виконання Митного кодексу й інших законодавчих актів.

Відносини, пов’язані із справлянням митних платежів, регулюються Митним кодексом, Податковим кодексом України та іншими законами України з питань оподаткування.

Якщо міжнародним договором України, ратифікованим Верховною Радою України, встановлено інші правила, ніж ті, що передбачені Митним кодексом та іншими законами України, застосовуються правила міжнародного договору України.

Питання

1. Особливості набрання чинності законами України та іншими нормативно–правовими актами з питань державної митної справи

2. Особливості застосування законів України та нормативно – правових актів з питань державної митної справи

Питання 1. Особливості набрання чинності законами України та іншими нормативно–правовими актами з питань державної митної справи

Методичні рекомендації

Вивчаючи питання перш за все потрібно звернути увагу до ст.2 Митного кодексу України, вивчивши вимоги, зазначені в цьому кодексі, щодо особливостей набрання чинності законодавчими актами та нормативними документами, пам’ятаючи, що відповідно до ст. 2 Митного Кодексу УкраїниЗакони України з питань державної митної справи, нормативно-правові акти з питань державної митної справи, видані Кабінетом Міністрів України та центральним органом виконавчої влади, що забезпечує реалізацію державної політики у сфері державної митної справи набирають чинності через 45 днів з дня їх офіційного опублікування, якщо інше не передбачено самим законом або нормативно-правовим актом, але не раніше дня їх офіційного опублікування.

Офіційним опублікуванням закону України з питань державної митної справи, нормативно-правового акта з питань державної митної справи, виданого Кабінетом Міністрів України, центральним органом виконавчої влади, що забезпечує реалізацію державної політики у сфері державної митної справи, вважається опублікування його повного тексту в одному з періодичних друкованих видань, визначених законодавством України як офіційні. Днем офіційного опублікування закону України з питань державної митної справи, нормативно-правового акта з питань державної митної справи, виданого Кабінетом Міністрів України, центральним органом виконавчої влади, що забезпечує реалізацію державної політики у сфері державної митної справи, вважається день виходу в світ номера того офіційного друкованого видання, в якому повний текст зазначеного закону України або нормативно-правового акта опубліковано раніше, ніж в інших офіційних друкованих виданнях. Якщо опублікування закону України з питань державної митної справи, нормативно-правового акта з питань державної митної справи, виданого Кабінетом Міністрів України, центральним органом виконавчої влади, що забезпечує реалізацію державної політики у сфері державної митної справи, здійснювалося частинами, днем його офіційного опублікування вважається день виходу в світ того номера офіційного друкованого видання, в якому раніше, ніж в інших офіційних друкованих виданнях, опубліковано останню частину зазначеного закону або нормативно-правового акта.

Закон України або інший нормативно-правовий акт з питань державної митної справи, який набирає чинності з дня офіційного опублікування, вважається чинним з 0 годин дня, наступного за днем офіційного опублікування зазначеного закону України або нормативно-правового акта.

Якщо для набрання чинності законом України або іншим нормативно-правовим актом з питань державної митної справи встановлено певний строк з дня його офіційного опублікування, визначений днями, цей строк починається з 0 годин дня, наступного за днем офіційного опублікування зазначеного закону або акта, і закінчується о 24 годині останнього дня відповідного строку.

Якщо день набрання чинності законом України або іншим нормативно-правовим актом з питань державної митної справи визначено конкретною датою, цей закон або акт вважається чинним з 0 годин зазначеної дати.

Нормативно-правові акти з питань державної митної справи набирають чинності через 45 днів з дня їх офіційного оприлюднення.

Офіційним буде визнано опублікування законів та інших нормативно-правових актів лише в одному з періодичних видань, які визначені законодавством України як офіційні. Згідно ст. 94 Конституції України обов'язок офіційного оприлюднення законів покладає на Президента України. Указом Президента України "Про порядок офіційного оприлюднення нормативно-правових актів та набрання ними чинності" встановлено, що закони України, інші акти Верховної Ради України, акти Президента України, Кабінету Міністрів України не пізніш як у десятиденний строк після їх прийняття у встановленому порядку і підписання підлягають оприлюдненню державною мовою в офіційних друкованих виданнях. Офіційними друкованими виданнями є: "Офіційний вісник України", "Відомості Верховної Ради України", газета "Урядовий кур'єр". Офіційним друкованим виданням, в якому здійснюється офіційне оприлюднення законів, актів Президента України, є також інформаційний бюлетень "Офіційний вісник Президента України".

Нормативно-правові акти можуть бути опубліковані в інших друкованих виданнях лише після їх офіційного оприлюднення. Нормативно-правові акти, опубліковані в інших друкованих виданнях, мають інформаційний характер і не можуть бути використані для офіційного застосування. Громадяни, державні органи, підприємства, установи, організації під час здійснення своїх прав і обов'язків повинні застосовувати закони України, інші акти Верховної Ради України, акти Президента України і Кабінету Міністрів України, опубліковані в офіційних друкованих виданнях або одержані у встановленому порядку від органу, який їх видав.

Відповідно до «Положення про державну реєстрацію нормативно-правових актів міністерств, інших органів виконавчої влади», затвердженого відповідною постановою Кабінету Міністрів України нормативні акти, в тому числі й Держмитслужби України, що зачіпають соціально-економічні, політичні, особисті та інші права, свободи й законні інтереси громадян, проголошені й гарантовані Конституцією та законами України, встановлюють новий або змінюють, доповнюють чи скасовують організаційно-правовий механізм їх реалізації; або мають міжвідомчий характер, тобто є обов'язковими для інших міністерств, органів виконавчої влади, органів господарського управління та контролю, а також підприємств, установ і організацій, що не входять до сфери управління органу, який видав нормативно-правовий акт, підлягають обов'язковій державній реєстрації, яку здійснює Міністерство юстиції та його територіальні підрозділи. Державна реєстрація повинна здійснюватись до офіційного опублікування.

Державна митна служба України та інші центральні органи виконавчої влади направляють для виконання нормативно-правові акти лише після їх державної реєстрації та офіційного опублікування.

У разі порушення зазначених вимог нормативно-правові акти вважаються такими, що не набрали чинності і не можуть бути застосовані.

Запитання для самоперевірки

1. З якого моменту набирають чинності Закони України з питань митної справи?

2. Які існують офіційні друковані видання в Україні?

3. Чи можуть нормативно-правові акти бути оприлюдненні в неофіційних друкованих виданнях?

4. Коли повинна здійснюватись державна реєстрація нормативно-правових актів?


Поделиться:

Дата добавления: 2015-09-13; просмотров: 78; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.006 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты