Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


Література. 1. Митна справа.: Навч. посібник / Войцещук А.Д., М.М




1. Митна справа.: Навч. посібник / Войцещук А.Д., М.М. Каленський, С.І. Барабаш, О.В. Гоя, С.С. Савчук, Л.М. Дорофеєва, М.М. Рівіс, Ц.Г. Огонь, Д.С. Олійник, В.А. Онишкевич, П.В. Пашко, М.М. Іванюк, А.І. Крисоватий, О.Т. Корнійчук, І.Г. Калєтнік –Хмельницький: видавництво «ІНТРАДА», 2008.-с.328

Тема 3. Провадження у справах про порушення митних правил та виконання постанов митних органів

Методичні рекомендації

При вивчені теми потрібно звернути увагу на те, що участь у провадженні у справах про порушення митних правил беруть (МКУ ст.497.):

· особи, які притягуються до адміністративної відповідальності за порушення митних правил;
2) власники товарів, транспортних засобів;
3) представники осіб, які притягуються до адміністративної відповідальності за порушення митних правил, та заінтересованих осіб (законні представники, представники, що діють на підставі довіреності, доручення);

· захисники;

· представники митних органів;

· свідки;

· експерти;

· перекладачі;

· поняті.

Постанови митних органів про накладення адміністративних стягнень за порушення митних правил є обов'язковими для виконання. Постанова митного органу про накладення адміністративного стягнення за порушення митних правил підлягає виконанню після закінчення строку оскарження. Митний орган, який виніс постанову про накладення адміністративного стягнення за порушення митних правил, виконує її самостійно або через державного виконавця. У разі винесення митним органом кількох постанов про накладення адміністративних стягнень за порушення митних правил щодо однієї особи кожна постанова виконується окремо. Не підлягає виконанню постанова митного органу про накладення адміністративного стягнення за порушення митних правил, якщо її не було звернуто до виконання протягом одного місяця з дня винесення. Контроль за правильним і своєчасним виконанням постанови митного органу про накладення адміністративного стягнення за порушення митних правил здійснюється митним органом, який виніс постанову.

Питання

1.Права та обов’язки осіб, які притягуються до адміністративної відповідальності за порушення митних правил

2.Виконання постанов про накладення адміністративних стягнень за порушення митних правил

Питання 1. Права та обов’язки осіб, які притягуються до адміністративної відповідальності за порушення митних правил

Методичні рекомендації

Для вивчення питання потрібно скористатися Митним кодексом України, особливу увагу потрібно звернути на ст.461, 498, 518, 500, 502, 503 і 504та на те, що відповідно статті МКУ 498 особи, які притягуються до адміністративної відповідальності за порушення митних правил, та власники товарів, транспортних засобів, зазначених у п. 3 ст. 461 Митного кодексу (заінтересовані особи) під час розгляду справи про порушення митних правил у митному органі або суді мають право знайомитися з матеріалами справи, робити з них витяги, одержувати копії рішень, постанов та інших документів, що є у справі, бути присутніми під час розгляду справи у митному органі та брати участь у судових засіданнях, подавати докази, брати участь в їх дослідженні, заявляти клопотання та відводи, під час розгляду справи користуватись юридичною допомогою захисника, виступати рідною мовою і користуватись послугами перекладача, давати усні і письмові пояснення, подавати свої доводи, міркування та заперечення, оскаржувати постанови митного органу, суду (судді), а також користуватись іншими правами, наданими їм законом. Зазначені особи зобов’язані добросовісно користуватися належними їм процесуальними правами.

Представниками осіб, які притягуються до адміністративної відповідальності за порушення митних правил, а також власників товарів, транспортних засобів, зазначених у п. 3 ст. 461 Митного кодексу, (заінтересованих осіб), можуть бути:
1) законні представники: батьки, усиновителі, опікуни або піклувальники на підставі документів, що посвідчують їх повноваження, - у справах осіб, які є неповнолітніми або особами, що через свої фізичні або психічні вади не можуть самі здійснювати свої права у справах про порушення митних правил. Законні представники можуть доручити участь у справі іншій особі, обраній ними як представник;

2) інші особи - на підставі нотаріально посвідченої довіреності. Громадяни можуть також посвідчити довіреність на участь у справі на підприємстві, де вони працюють, або в управлінні будинками, де вони проживають; військовослужбовці - у відповідній військовій частині; особи, які проживають у населених пунктах, де немає нотаріальних контор, - у виконавчому комітеті сільської, селищної, міської ради; особи, які перебувають на лікуванні, - у відповідному лікувальному закладі.

Особиста участь у справі громадянина не позбавляє його права мати у цій справі представника.

Законні представники користуються під час участі у справі усіма правами, зазначеними у ст. 498 Митного Кодексу. Повноваження інших представників на участь у справі дають їм право на вчинення від імені осіб, яких вони представляють, усіх дій, зазначених у ст. 518 Митного Кодексу, крім передачі повноважень іншій особі (передоручення), оскаржена особою, стосовно якої вона винесена, представником такої особи, прокурором або митним органом (МКУ ст.529), який здійснював провадження у цій справі. Повноваження представника на вчинення кожної із зазначених дій повинні бути спеціально обумовлені у виданій йому довіреності.

Не можуть бути представниками осіб, які притягуються до адміністративної відповідальності за порушення митних правил, та заінтересованих осіб:

· особи, які не досягли 18-річного віку;

· особи, над якими встановлено опіку, піклування;

· адвокати, які прийняли доручення про подання юридичної допомоги з порушенням правил, встановлених законодавством України про адвокатуру.

Посадові особи митної служби України, а також судді, слідчі і прокурори не можуть бути представниками осіб, які притягуються до адміністративної відповідальності за порушення митних правил, та заінтересованих осіб, крім випадків, коли вони діють як батьки, усиновителі, опікуни, піклувальники цих осіб.

Захисником є особа, яка в порядку, встановленому законом, уповноважена здійснювати захист прав і законних інтересів особи, яка притягується до адміністративної відповідальності за порушення митних правил, а у разі необхідності - свідка та надання їм необхідної юридичної допомоги.

Як захисники допускаються особи, які мають свідоцтво про право на заняття адвокатською діяльністю в Україні та інші фахівці у галузі права, які за законом мають право на надання правової допомоги особисто чи за дорученням юридичної особи. Захисниками можуть бути також близькі родичі особи, яка притягується до адміністративної відповідальності за порушення митних правил, свідка, їх опікуни або піклувальники.

Повноваження захисника на участь у справі стверджується:

· адвоката – ордером відповідного адвокатського об’єднання;

· адвоката, який не є членом адвокатського об'єднання – угодою;

· інших фахівців у галузі права, які за законом мають право на надання правової допомоги особисто чи за дорученням юридичної особи – угодою або дорученням юридичної особи;

· близьких родичів, опікунів або піклувальників - заявою особи, яка притягується до адміністративної відповідальності за порушення митних правил, свідка про їх допуск до участі в справі як захисників.

Захисник допускається до участі в справі в будь-якій стадії провадження. Як захисники свідка, запрошені ним для надання правової допомоги під час опитування чи проведення інших процесуальних дій за участю свідка, допускаються особи, які відповідають вимогам ч. 2-3 ст. 500 Митного кодексу. Захисник під час участі у справі користується усіма правами, зазначеними у ст. 498 Митного Кодексу, крім процесуальних прав, реалізація яких здійснюється безпосередньо особою, яка притягується до адміністративної відповідальності за порушення митних правил, і не може бути доручена захиснику.

Представник митного органу, посадові особи якого здійснювали провадження у справі про порушення митних правил, підтримує позицію цього органу щодо притягнення до адміністративної відповідальності особи, яка вчинила правопорушення, під час розгляду зазначеної справи судом. Представник митного органу здійснює свої повноваження в суді на підставі належно оформленої довіреності, виданої митним органом. Представник митного органу має право знайомитися з документами, долученими до справи, робити з них витяги або знімати копії, одержувати копії рішень, постанов, ухвал суду, брати участь у судових засіданнях, подавати докази, брати участь у дослідженні доказів, задавати запитання іншим особам, які беруть участь у справі, заявляти клопотання та відводи, давати усні та письмові пояснення судові, подавати свої доводи, міркування щодо питань, які виникають під час судового розгляду, і заперечення проти клопотань, доводів і міркувань інших осіб, які беруть участь у справі, знайомитися з журналом судового засідання, знімати з нього копії та подавати письмові зауваження з приводу його неправильності чи неповноти, прослуховувати запис фіксування судового засідання технічними засобами, робити з нього копії, подавати письмові зауваження з приводу його неправильності чи неповноти, оскаржувати рішення, постанови і ухвали суду, користуватися іншими процесуальними правами, встановленими законом.
Експертом може бути особа, яка має необхідні знання для надання відповідного висновку. Експерт призначається посадовою особою митного органу, в провадженні якої перебуває справа про порушення митних правил, у разі потреби в спеціальних знаннях. Експерт зобов’язаний надати об’єктивні висновки з поставлених перед ним питань.

Експерт має право:

· знайомитися з матеріалами справи, які стосуються предмета експертизи;

· заявляти клопотання про надання йому додаткових матеріалів, необхідних для надання висновків (МКУ ст.502).

Перекладачем може бути особа, яка володіє мовою, знання якої необхідне для здійснення перекладу під час провадження у справі про порушення митних правил. Перекладач зобов’язаний точно і у повному обсязі здійснювати доручений йому переклад, у необхідних випадках брати участь у проведенні процесуальних дій у справі про порушення митних правил. Як перекладач може виступати посадова особа митного органу (МКУ ст.503).

Свідком може бути будь-яка особа, якщо є підстави вважати, що їй відомі обставини, що підлягають встановленню у справі про порушення митних правил. За викликом органу, посадова особа якого здійснює провадження у справі про порушення митних правил, свідок зобов’язаний з’явитися у призначений час до цього органу і дати детальні та правдиві пояснення, повідомити все відоме йому у справі та відповісти на поставлені запитання.

Свідок має право:

· давати показання рідною мовою або іншою мовою, якою він вільно володіє, і користуватися допомогою перекладача;

· заявляти відвід перекладачу;

· знати, у зв’язку з чим і у якій справі він опитується;

· власноручно викладати свої показання в протоколі опитування;

· обирати за власним бажанням захисника під час опитування чи проведення інших процесуальних дій за своєю участю відповідно до цього Кодексу та на іншу правову допомогу в порядку, встановленому законом, а також відмовитися від запрошеного ним захисника. Захисник може запрошуватися свідком, його законним представником, а також іншими особами на його прохання чи за його згодою;

· користуватися нотатками і документами при дачі пояснень у тих випадках, коли показання стосуються будь-яких розрахунків та інших даних, які йому важко тримати в пам’яті;

· відмовитися давати пояснення щодо себе, членів сім'ї та близьких родичів, а також у разі, якщо у нього немає можливості вільно, без неправомірних обмежень, отримати правову допомогу в обсязі і формах, як він того потребує, в тому числі запросити захисника;

· знайомитися з протоколом опитування і клопотати про внесення до нього змін, доповнень і зауважень, власноручно робити такі доповнення і зауваження;

· оскаржувати дії посадової особи митного органу, яка проводила опитування, в порядку, встановленому Митним кодексом;

· одержувати відшкодування витрат, пов’язаних з викликом для дачі пояснень.

У разі наявності відповідних підстав свідок має право на забезпечення безпеки шляхом застосування заходів, передбачених законом ( МКУ ст. 504).

Понятими є особи, які залучаються до участі у проведенні процесуальних дій у справі про порушення митних правил. Як поняті запрошуються особи, не заінтересовані у справі. Понятим не може бути родич особи, яка притягується до адміністративної відповідальності за порушення митних правил, її представника, а також працівники митних органів. Поняті, присутні при проведенні процесуальних дій, засвідчують своїми підписами відповідність записів у протоколі проведеним діям (МКУ ст.505).

Запитання для самоперевірки

1. Назвіть осіб, які беруть участь у провадженні у справах про порушення митних правил.

2. Назвіть права та обов’язки осіб, які притягуються до адміністративної відповідальності за порушення митних правил.

3. Хто може бути представником осіб, які притягуються до адміністративної відповідальності за порушення митних правил?

4. Яким документом підтверджується повноваження захисника на участь у справі?

5. На що має право представник митного органу при провадженні у справі про порушення митних правил?

6. В яких випадках свідок у справі про порушення митних правил може відмовитись давати пояснення?


Поделиться:

Дата добавления: 2015-09-13; просмотров: 76; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.006 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты