Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


Короткі теоретичні відомості. Роздавальна коробка призначена для розподілу крутного моменту між декількома ведучими мостами.




Роздавальна коробка призначена для розподілу крутного моменту між декількома ведучими мостами.

Типова конструкція роздавальної коробки включає в себе ведучий 1 (рисунок 10.1, а), проміжний 4 і ведений 5 вали, вал 8 привода переднього моста, зубчасті колеса 2, 3, 6 і зубчасту муфту 7 увімкнення переднього мосту.

Крутний момент від коробки передач підводиться 7 до ведучого вала 1. Вал 5 постійно з’єднаний з головною передачею ведучого заднього мосту автомобіля.

При увімкненні привода переднього мосту вали 8 і 5 за допомогою зубчастої муфти 7 жорстко з’єднуються між собою і починають обертатися з однаковими кутовими швидкостями. Співвідношення між крутними моментами, що підводяться до головних передач переднього і заднього мостів, при такій схемі роздавальної коробки відповідає співвідношенню сил опору руху автомобіля на колесах цих мостів.

а – з блокованим приводом; б, в – з диференціальним приводом

Рисунок 10.1 – Кінематичні схеми роздавальних коробок

 

Під час руху на повороті передні керовані колеса проходять більший шлях і повинні обертатися швидше, ніж задні некеровані. Тому при жорсткому (без диференціала) з’єднанні валів 5 і 8 – при блокованому приводі, неминучим буде ковзання відносно дороги коліс одного мосту (фактично гальмуючих коліс) і буксування коліс іншого мосту (ведучих коліс). Унаслідок цього з’являється так звана циркуляція додаткової потужності: кінетична енергія від буксуючих коліс підводиться до коліс, що ковзають. Шкідливе явище циркуляції потужності призводить до перевантаження деталей трансмісії, зношенню шин і зростанню витрат палива.

Для усунення цих шкідливих наслідків водію необхідно відключати передній міст при русі автомобіля по дорогах із твердим покриттям і включати його тільки на важких ділянках дороги.

Радикальним конструктивним розв’язанням проблеми циркуляції потужності є застосування в роздавальній коробці симетричного міжосьового диференціала. Він дозволяє валам 5 і 8 (рисунок 10.1, б, в) обертатися з неоднаковими кутовими швидкостями. Якщо внутрішнє тертя в цьому диференціалі незначне, розподіл крутних моментів між валами 5 і 8 буде завжди однаковим – 1:1. У разі ж установлення в роздавальній коробці несиметричного диференціала 10 (рисунок 10.1, в) крутний момент між заднім і переднім ведучими мостами розподілятиметься в пропорції 2:1. Для підвищення прохідності автомобілів міжосьові диференціали обладнують пристроями для примусового блокування або роблять їх з автоматичним самоблокуванням.

Для розширення діапазону зміни крутних моментів під час руху автомобілів з усіма ведучими колесами у важких дорожніх умовах роздавальні коробки виконують двоступеневими. При цьому вдвічі підвищуються загальне число передач у трансмісії, та роздавальна коробка одночасно виконує функції додаткової коробки передач – демультиплікатора.


Поделиться:

Дата добавления: 2015-09-13; просмотров: 76; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.007 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты