Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


Короткі теоретичні відомості. На сучасних автомобілях застосовують швидкісні двигуни великої питомої потужності




На сучасних автомобілях застосовують швидкісні двигуни великої питомої потужності. Але крутний момент цих двигунів у кілька разів менший за той момент, котрий необхідно прикладати до ведучих коліс для надійного подолання сил опору у найрізноманітніших дорожніх умовах. Головна передача призначена для постійного збільшення крутного моменту, що підводиться до ведучих коліс з одночасним зменшенням їх частоти обертання відповідно до швидкості руху автомобіля.

Передаточне число головної передачі залежить, з одного боку, від потужності та частоти обертання двигуна, а з другого – від маси і швидкості руху автомобіля, а також від його призначення. У вантажних автомобілів воно знаходиться зазвичай у межах 6,5 ... 9,0; у легкових автомобілів – 3,5 ... 5,5.

а конічна; б гіпоїдна; в черв'ячна

Рисунок 8.1 – Кінематичні схеми одинарних головних передач

Залежно від кількості пар зубчастих коліс, що передають крутний момент, головні передачі поділяють на: одинарні, що мають одну пару коліс; подвійні, що складаються з двох пар коліс; двоступеневі, де є три пари зубчастих коліс, дві з яких створюють можливість зміни загального передаточного числа.

Одинарніголовні передачі, у свою чергу, поділяють на передачі з циліндричними і з конічними зубчастими колесами. Останні, у свою чергу, можуть бути з простим конічним зачепленням (рисунок 8.1, а), з гіпоїднимзачепленням (рисунок 8.1, б). Крім того, головні передачі можуть бути із чер- в’ячнимзачепленням (рисунок 8.1, в).

Подвійніголовні передачі (рисунок 8.2) складаються з пари конічних і пари циліндричних зубчастих коліс. Їх поділяють на центральні(рисунок 8.2, а) і рознесені (рисунок 8.2, б). Рознесені передачі найчастіше складаються з двох частин: центральної одинарної конічної (гіпоїдної) передачі 2 і колісного редуктора1, зв'язаного із центральною частиною за допомогою півосей.

Подвійна центральна головна передача дозволяє одержати більш високе передаточне число, що необхідно для вантажного автомобіля. На сучасних вантажних автомобілях з колісної формулою 6х4 подвійну центральну головну передачу середнього мосту найчастіше виконують з прохідним ведучим валом. Така конструкція спрощує привод заднього ведучого моста.

Застосування подвійних рознесених передач дозволяє розвантажити центральну частину головної передачі, крім того, збільшити на величину А дорожній просвіт (кліренс) Н, підвищуючи тим самим прохідність автомобіля.

Подвійна рознесена головна передача відрізняється тим, що крутний момент підвищується в основному в другій частині – у колісному редукторі. Передаточне число такого редуктора визначається за формулою:

, (8.1)

де zеп і zсол – кількість зубів епіциклічного та сонячного зубчастого колеса.

а) центральна; б) рознесена

Рисунок 8.2 – Кінематичні схеми подвійних головних передач

 


Поделиться:

Дата добавления: 2015-09-13; просмотров: 67; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.005 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты