Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


Короткі теоретичні відомості. Привод забезпечує керування зчепленням і передачу зусилля від педалі до вилки вимкнення зчеплення і зміну його за величиною.




Привод забезпечує керування зчепленням і передачу зусилля від педалі до вилки вимкнення зчеплення і зміну його за величиною.

Вимоги: легкість управління, простота конструкції, забезпечення силового і кінематичного стеження.

Якість привода, визначальна зручність і легкість керування, оцінюється наступними параметрами привода:

- робота, необхідна для повного виключення зчеплення 23–30 Дж;

- максимальне зусилля на педалі зчеплення 145–245 Н;

- повний хід педалі зчеплення 140–160 мм для легкових, 190 мм – для вантажних автомобілів та автобусів.

Механічний привод включає педаль зчеплення 1 (рис. 5.1), натискний підшипник 3, вилку 6 вимкнеення зчеплення, важіль вилки 9 і тягу 8. Натисненням на педаль 1 за допомогою тяги, важеля і вилки переміщується вперед натискний підшипник 3. Він натискає на внутрішні кінці віджимних важелів 4, які зовнішніми кінцями відводять натискний диск від маховика звільняючи ведений диск, тобто зчеплення вимикається.

Для включення зчеплення педаль відпускають. Під зусиллям пружин педаль, важіль вилки і натискний підшипник відходять назад, а натискний диск під дією пружин притискує ведений диск до маховика. При увимкненому зчепленні між натискним підшипником 3 і віджимними важелями повинен бути проміжок, який відповідає певному вільному ходу педалі.

Рисунок 5.1 – Механічний привод виключення зчеплення

 

Гідропривід (рис. 5.2) забезпечує плавніше наростання сили тертя між дисками зчеплення. Основні елементи гідропривода – бачок 1 з гальмівною рідиною, робочий 17 і головний 3 циліндри, тягу, шланги і педаль. Педаль 7 зчеплення, головний циліндр 3 з важелями і тягами складають окремий блок, прикріплений болтами до кабіни автомобіля.

Педаль утримується в початковому (крайньому задньому) положенні пружиною 6. Головний циліндр 3 сполучений живлячим шлангом 2 з бачком, а гнучким сполучним шлангом 8 – з робочим циліндром 17.

При натисненні на педаль 7 зчеплень зусилля від неї передається штовхальнику 5 головного циліндра. Під дією штовхальника поршень 9 переміщається вперед і витісняє рідину в робочий циліндр.

Порожнина головного циліндра сполучається з бачком 1 через перепускний А і компенсаційний Б отвори. При натисненні на педаль 7 поршень 9 головного циліндра переміститься справа вліво і, після перекриття отвору Б витіснить рідину через трубопровід у робочий циліндр. Поршень 18 через штовхальник 15 поверне вилку 13 вимкнення зчеплення. При відпуску педалі деталі привода повертаються в початкове положення (під дією пружин) і зчеплення включається. При цьому тиск у системі знижується до атмосферного.

Рисунок 5.2 – Гідравлічний привод зчеплення

 

При різкому відпуску педалі в головному циліндрі може виникнути розрідження, якщо рідина, поступаючи по трубопроводу, не встигне заповнити порожнину зліва від поршня 9. Тоді, частина рідини з бачка, через перепускний отвір – А, віджимаючи краї манжети, поступить у простір зліва від поршня. Потім, у міру надходження рідини з трубопроводу, надлишок її через отвір – Б повернеться у бачок.

Проміжок між натискним підшипником і важелями вимкнеення зчеплення регулюється за рахунок довжини штовхальника 15. Проміжок між поршнем 9 і штовхальником 5 головного циліндра, що забезпечує вільний хід педалі, регулюється за рахунок довжини штока 5.

Окрім розглянутих приводів керування зчеплень досить широко застосовуються приводи з пневмопідсилювачем, а також електровакуумні.

Загальне передаточне число приводів зчеплення включає передаточне число педального привода, а у разі гідравлічного привода і передаточне число гідравлічної частини привода.

Загальне передаточне число привода визначається з умови, що зусилля на педалі за відсутності автомобіля не повинно перевершувати – для легкових 150 Н, для вантажних 250 Н.

Для існуючих конструкцій U = 25…..50.

Загальне передаточне число:

Uпс = , (5.1)

U1 – передаточне число педального привода;

U2 – передаточне число важелів вимкнення зчеплення.

Передаточне число для механічного привода зчеплення визначається за формулами:

; ; . (5.2)

Рисунок 5.3 – Схема механічного та гідравлічного приводів зчеплення

 

Передаточне число для гідравлічного привода зчеплення визначається за формулами:

; ; . (5.3)


Поделиться:

Дата добавления: 2015-09-13; просмотров: 62; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.005 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты