Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


Короткі теоретичні відомості. Вантажні автомобілі можуть бути або загального призначення, або спеціалізованими




Вантажні автомобілі можуть бути або загального призначення, або спеціалізованими. Вантажні автомобілі загального призначення мають бортовий кузов, який може бути обладнаний дугами і тентом. Спеціалізовані вантажні автомобілі призначені для перевезення певного виду вантажу. Наприклад, панелевоз – призначений для перевезення плит та панелей, самоскид – призначений для перевезення сипучих вантажів, бензовоз – призначений для перевезення світлих нафтопродуктів тощо. Спеціалізовані вантажні автомобілі обладнуються спеціальними кузовами та обладнанням для перевезення того виду вантажу, для якого вони призначені.

Автомобілі можуть експлуатуватися з причепом, напівпричепом або причепом-розпуском.

Причіп – транспортний засіб без власного джерела енергії, пристосований для буксирування автомобілем.

Напівпричіп – причіп, вісь (осі) якого розміщено позаду центра мас транспортного засобу і який обладнано зчіпним пристроєм, що забезпечує передачу горизонтальних і вертикальних зусиль на інший транспортний засіб, що виконує функції тягача

Причіп-розпуск – це причіп, призначений для перевезення довгомірних вантажів, часто має дишло, яке дозволяє змінювати довжину.

Автомобіль, який буксирує причіп, напівпричіп або причіп-розпуск, називається тягачем.

Тягач, призначений для буксирування напівпричепа, обладнується опорно-зчіпним пристроєм (інша назва – сідельно-зчіпний пристрій або просто сідло) і називається сідельним тягачем.

Склад транспортних засобів, що складається з тягача і буксировуваного ним одного, двох або декількох причепів (напівпричепів, причепів-розпусків), називається автопоїздом (автомобільним поїздом).

Вантажні причепи та напівпричепи, так само, як і вантажні автомобілі, можуть бути загального призначення та спеціалізованими.

Рухомий склад автомобільного транспорту складається з автомобілів різних типів, а також причепів і напівпричепів, буксируються автомобілями. Застосування автопоїздів дозволяє збільшити продуктивність рухомого складу і знизити собівартість перевезень.

Для з’єднання з автомобілем-тягачем причепи мають дишло 2 (рис. 2.1). Дишло з’єднують з тягачем за допомогою тягово-зчіпного пристрою (ТЗП). Тягово-зчіпні пристрої можуть мати різну конструкцію. Вимоги до тягово-зчіпних пристроїв викладені у Правилах № 55, 102 Європейської економічної комісії Організації Об’єднаних Націй.

 

а – одноосьовий причіп;

б – двовісний причіп;

в – причіп-розпуск;

г – двовісний напівпричіп

Рисунок 2.1 – Причіпний склад

 

Напівпричепи обладнуються опорним майданчиком, у центрі якого розташовується шворінь 5 (рис. 2.1, г), який входить у пази захоплень опорно-зчіпного пристрою тягача. Опорно-зчіпний пристрій інакше називається сідельно-зчіпним пристроєм або просто сідлом. Тягач, що призначений для буксирування напівпричепа і має опорно-зчіпний пристрій, називається сідельним тягачем. Відчеплений від сідельного тягача напівпричіп спирається на підтримуючу стійку (супорт) 4 (див. рис. 2.1, г).

Причіп-розпуск (рис. 2.1, в) застосовують для перевезення довгомірних вантажів. Вантажі, покладені в кузов автомобіля-тягача, підтримуються причепом-розпуском. Він має поворотний кіннотник 3 – опорну повертальну балку, що забезпечує правильне розміщення вантажу. Дишло 2 причепа-розпуску виконується іноді телескопічним (розсувним).

Для забезпечення стійкого становища у відчепленому стані одновісні причепи можуть мати передню 1 (рис. 2.1, а) і (або) задню підставки.

Відповідно до галузевої нормалі ОН 025270–66 вантажні автомобілі поділяються на 7 класів залежно від їх повної маси (табл. 2.1).

Таблиця 2.1 – Класифікація вантажних автомобілів відповідно до ОН025270–66

Перша цифра індексу вантажного автомобіля (клас вантажного автомобіля) Повна маса, т (тон)
до 1,2
від 1,3 до 2,0
від 2,1 до 8,0
від 9 до 14
від 15 до 20
від 21 до 40
понад 40

 

Повною масою (дозволеною максимальною масою) автомобіля називається маса транспортного засобу з вантажем, водієм і пасажирами, встановлена підприємством-виробником як максимальна допустима.

Позначення вантажних автомобілів здійснюється аналогічно до пасажирських па підставі ОН 025270–66.

Наприклад КамАЗ 5410 (рис. 2.2). Автомобіль КамАЗ – зроблений Камським автомобільним заводом (м. Набережні Челни). Цифра 4 на другій позиції індексу означає, що цей автомобіль – сідельний тягач, отже, він класифікується за повною масою. Цифра 5 на першій позиції індексу означає клас автомобіля – повна маса (з урахуванням навантаження на сідло) від 15 т до 20 т. Номер моделі 10.

Рисунок 2.2 – Автомобіль КамАЗ 5410

 


Поделиться:

Дата добавления: 2015-09-13; просмотров: 118; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.009 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты