Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


Короткі теоретичні відомості. Рухомий склад автомобільного транспорту включає в себе автомобілі різних типів і причіпні транспортні засоби




Рухомий склад автомобільного транспорту включає в себе автомобілі різних типів і причіпні транспортні засоби, які в поєднанні з автомобілями- тягачами являють собою автопоїзди.

За призначенням автомобілі поділяються на пасажирські, вантажні та спеціальні.

Пасажирські автомобілі призначені для перевезення пасажирів, вантажні– для перевезення вантажів. Спеціальні автомобілі не виконують транспортної роботи, тобто не перевозять пасажирів або вантажі. Вони перевозять тільки спеціальне устаткування, установлене на них. До спеціальних автомобілів належать пожежні, прибиральні автомобілі, автомайстерні, автолавки, автокрани, автовишки та ін.

Пасажирські автомобілі місткістю до 8 чоловік, не враховуючи водія, відносяться до легкових. Понад 8 осіб – до автобусів.

До 1966 р. в СРСР кожна нова модель автомобіля індексувалася буквами, що позначали завод-виробник: ГАЗ – Горьковський автомобільний завод (м. Нижній Новгород);

ЗІЛ – завод імені Лихачова (м. Москва), КрАЗ – Кременчуцький автомобільний завод (м. Кременчук, Україна), і цифрами, причому Горьковському автозаводу були виділені цифри від 1 до 99, заводу імені Лихачова – від 100 до 199, Кременчуцькому автозаводу – від 200 до 299 і т. д.

1966 р. було прийнято галузеву нормаль ОН 025270–66 «Класифікація і система позначення автомобільного рухомого складу, а також його агрегатів і вузлів, що випускаються спеціалізованими підприємствами», яка не тільки класифікувала автомобілі. На підставі ОН 025270–66 було прийнято систему позначення автомобілів, причепів і напівпричепів.

Відповідно до цієї системи, кожен новий автомобіль значився абревіатурою заводу-виготовлювача і мав цифровий індекс, що складається з чотирьох, п'яти або шести цифр, за якими через тире можуть використовуватися ще дві цифри.

Цифровий індекс автомобіля (причепа, напівпричепа) слід починати розшифровувати з другої цифри.

Друга цифра вказує на тип (вид) автомобіля:

1 – легковий автомобіль;

2 – автобус;

3 – вантажний автомобіль (загального призначення);

4 – сідельний тягач;

5 – самоскид;

6 – цистерна;

7 – фургон;

8 – резерв;

9 – спеціальний автомобіль.

Для причепів і напівпричепів друга цифра є показником типу причепа (напівпричепа), як правило, відповідного типу тягача:

1 – причіп (напівпричіп) для легкового автомобіля;

2 – причіп (напівпричіп) для автобуса;

3 – причіп (напівпричіп) вантажний (загального призначення);

4 – не застосовується;

5 – причіп (напівпричіп) самоскид;

6 – причіп (напівпричіп) цистерна;

7 – причіп (напівпричіп) фургон;

8 – резерв;

9 – спеціальний причіп (напівпричіп).

Перша цифра означає клас автомобіля.

Легкові автомобілі класифікують за робочим об’ємом двигуна.

Автобуси – за габаритною довжиною.

Відповідно до галузевої нормалі ОН 025270–66 легкові автомобілі поділяють на п’ять класів залежно від робочого об'єму двигуна (табл. 1).

Таблиця 1.1 – Класифікація легкових автомобілів відповідно до ОН 025270–66

Перша цифра індексу легкового автомобіля Клас легкового автомобіля Робочий об’єм двигуна, л (дм3)
Особливо малий до 1,2
Малий від 1,3 до 1,8
Середній від 1,9 до 3,5
Великий понад 3,5
Вищий робочий об’єм не регламентується

 

Під робочим об’ємом двигуна розуміють суму робочих обсягів усіх його циліндрів. Робочим об’ємом циліндра називають об’єм, що звільняється поршнем при його переміщенні від верхньої мертвої точки до нижньої. Верхньою мертвою точкою (ВМТ) називають положення поршня, найбільш віддалене від осі колінчастого вала. Нижньою мертвою точкою (НМТ) називають положення поршня, найбільш близьке до осі колінчастого вала.

Робочий об’єм двигуна зазвичай виражають у літрах і називають літражем двигуна. Відповідно до табл. 1.1 застосовують вираз «малолітражні двигуни», «середньолітражні двигуни» і «двигуни великого літражу».

Відповідно до галузевої нормалі ОН 025270–66 автобуси поділяються на 5 класів залежно від їх габаритної довжини (табл. 1.2).

 

Таблиця 1.2 – Класифікація автобусів відповідно до ОН 025270 – 66

Перша цифра індексу автобуса Клас автобуса Довжина автобуса, м (метр)
особливо малий до 5,0
малий від 6,0 до 7,5
середній від 8,0 до 9,5
великий від 10,5 до 12,0
особливо великий понад 16,5

 

Для причепів на першій позиції цифрового індексу (клас), указується цифра 8.

Для напівпричепів на першій позиції цифрового індексу вказується цифра 9.

Третя і четверта цифри вказують на порядковий номер моделі. Порядковий номер присвоюється моделі заводом-виробником.

До складу індексу можуть також входити п’ята і шоста цифри.

П’ята цифра показує, що це модифікація, а не базова модель. Шоста цифра показує варіант виконання, наприклад:

– для холодного клімату – 1;

– експортне виконання для помірного клімату – 6;

– експортне виконання для тропічного клімату – 7.

Деякі автомобілі мають у своєму позначенні цифри 01, 03, 04 через тире після основного індексу. Це говорить про те, що модель або модифікація має додаткові комплектації або є перехідною.

Наприклад: ВАЗ 21703 (рис. 1.1). Автомобіль ВАЗ – зроблений Волзьким автомобільним заводом (м. Тольяті). Цифра 1 на другій позиції індексу означає, що це автомобіль легковий, отже, він класифікується за робочим об’ємом двигуна. Цифра 2 на першій позиції індексу означає клас автомобіля - робочий об’єм двигуна від 1,3 л до 1,8 л. Номер моделі 70. Модифікація 3 (двигун ВАЗ 21126, робочий об’єм 1,6 л).

Рисунок 1.1 – Автомобіль ВАЗ 21703 LADA PRIORA

 

ЛиАЗ 5256 (рис. 1.2). Автомобіль ЛиАЗ – зроблений Лікінським автобусним заводом (м. Лікіно-Дулево, Московська область). Цифра 2 на другій позиції індексу означає, що це автобус, отже, він класифікується за габаритною довжиною. Цифра 5 на першій позиції індексу означає клас автобуса – габаритна довжиною від 10,5 м до 12,0 м. Номер моделі 56. (Дійсна габаритна довжина автобуса ЛиАЗ 5256 становить 11,4 м).

Рисунок 1.2 – Автобус ЛиАЗ 5256

 

У даний час галузева нормаль ОН 025270–66 не носить обов’язкового характеру, проте вітчизняні автозаводи в основному продовжують дотримуватися її при цифровій індексації нових моделей.

Сучасний автомобіль являє собою досить складну машину, кількість деталей якої вимірюється сотнями і навіть тисячами. Проте, у більшості автомобілів основи конструкції і принцип дії основних вузлів і систем дуже схожий, незважаючи на різні варіанти їх технічного виконання. Багато спільного мають також схеми компонувань автомобілів різного типу і призначення.

При всій розмаїтості складових елементів кожен автомобіль можна умовно розділити на три основні частини: двигун, кузов і шасі.

Двигун є джерелом механічної енергії, що приводить автомобіль у рух. На сьогодень на автомобілях найбільш поширені теплові двигуни.

У кузові легкового автомобіля чи автобуса розташовуються як пасажири, так і водій.

Шасі являє собою сукупність механізмів. Шасі складається з трансмісії, ходової системи й органів керування.


Поделиться:

Дата добавления: 2015-09-13; просмотров: 76; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.007 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты