Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


Галілео Галілей




засновник сучасної спостережної дослідної науки, був стали їх п'ятьох дітей Вінченцо і Юлії Галілео, народився 18 лютого 1564 року в Італійському місті Пізі. У дитинстві починав вивчати церковну латинь. До 18 років Галілей зовсім не знав математики. Пізніше, як і батько, став займатися музикою, любив малювання. Шкільний період життя великої людини наближався до кінця. Галілей у той час, може бути ще не відчував свого покликання, а може бути і не хотів засмучувати батька через непослух, а тому погодився на його бажання і вступив до 1853 в Пізанський університет з наміром вивчати медицину. За щастя, в таїнства цієї науки чи або мистецтва присвячували не відразу, а треба було прослухати до цього підготовчого курс арістотелівської або періпатіческой філософії, що складається з метафізики і математики. І остання жваво привернула до себе увагу Галілея. Він став брати додаткові уроки. Чисто літературна і художня освіта, здобута Галілеєм в Юності, а потім посилене заняття математикою з метою надолужити втрачений час, аніскільки не позбавило його спостережливості і не відволікало його уваги від дійсного світу. Ще в період свого учнівства Галілей зробив важливе відкриття ізохронізма хитання маятника. Будучи в Пізанської соборі під час архієрейського богослужіння Галілей звернув увагу на коливання люстри, які не припинялися довгий час. Вважаючи удари свого пульсу, так як годин тоді не існувало, він зауважив, що на кожне своє коливання люстра вживає однаковий час. Як відомо, в цьому полягає один із законів руху маятника, суворо справедливий для граничних, тобто нескінченно малих коливань. Це було перше відкриття Галілея. Він той час ж збагнув, що цим властивістю вагається тіла можна скористатися для вимірювання часу. У 1633 він застосував цю властивість мятніка до пристрою годин. При першому ж своє знайомство з Архімедом Галілей влаштував гідростатичні ваги. Ці винаходи і послужили початком його популярності.

Мало-помалу Галілей зовсім залишив пе толемееву систему устрою світу, з нерухомої Землею і рухаються навколо світилами, і рішуче став на бік Коперника, ставши першою бійцем і першого ж мучеником нового навчання. З першого кроку своєї діяльності як викладача і вченого Галілей стає , Таким чином, у різке протиріччя з панівними поглядами, повстаючи проти найбільших авторитетів Аристотеля і Птолемея.

Досліди з падінням тел скоро привели Галілея до відкриття іншого, більш важливого закону падіння тіл. Він переконався, що подолану падаючим тілом відстань прямо пропорційно квадрату часу, вживані ними на це. Приблизно в цей же час Галілей влаштував відомий креслярський прилад - пропорційний циркуль.

Незабаром, після свого переїзду в Падую Галілей винаходить термометр, або термоскоп, хоча розширення тіл від теплоти, на якому був заснований цей прилад було вже відомо, вивчено членами Флорентійської академії.

Ще через деякий час Галілей займається властивостями природних магнітів і знайшов засіб збільшувати їхню силу, віддаючи їм штучні оправи.

З 1609 починається ряд прекрасних відкриттів Галілея в галузі астрономії, майже безперервно йдуть одне за одним. Цього року в Італії почали поширюватися чутки, що якийсь голландець представив графу Моріц Нассаускому чудовий оптичний прилад, який представляв віддалені предмети близькими. Галілей звернув увагу на цей предмет і незабаром влаштував перший телескоп, заснований на принципі поєднання між собою опуклих і увігнутих стекол. Влаштована Галілеєм труба була вкрай не досконала. Спочатку вона збільшувала тільки від 4 до 7 разів, і після всіх удосконалень Галілею вдалося довести збільшення лише до 30 разів. Природно, цій трубі знайшлося гідне застосування.

Йому першому з земножітелей судилося побачити місячні гори і прірви. Він дізнався, що місячні гори порівняно вище земних; він дізнався так само, що Місяць завжди звернена до нас однією і тією ж стороною. Ще, наслідком його спостережень стало виявлення легкого похитування Місяця, або лібрації, завдяки чому ми можемо бачити невелику частину протилежної півкулі. З допомогою телескопа Галілеєм був виявлений Чумацький шлях, який, як виявилося складався з незліченної скупчення зірок. Незабаром він відкрив нові планети і тим самим спростував оману, що існує тільки сім рухомих світил, або планет. Чотири відкриті нові планети виявилися супутниками Юпітера. За цим відкриттям було нове. У власне винайдений телескоп Галілей побачив далеку і останню тоді планету Сонячного світу - Сатурн подовженим, як би з двома додатками за його сторонам, які робили з планети щось на подобі трійчатки. Відразу ж він оголосив про це вченому світі в анаграма, де повідомив: « Віддалену планету я спостерігав потрійну ». У менш сильну трубу Сатурн представлявся довгастим. У такому вигляді представлявся Галілею кільце Сатурна.

У тому ж 1610 Галілей помітив фази Венери. Зроблені відкриття безсумнівним чином доводили кулястість цієї планети, а так само і те, що вона не володіє власним світлом і подібна до Місяці.

З інших відкриттів Галілея, зроблених біля того ж часу потрібно згадати про відкриття попелястого світла, помічаємо на Місяці незабаром після молодика, який дозволяє бачити в телескоп неосвітленій частина місячної поверхні; Галілей правильно пояснив, що це явище відбувається від відображення на Місяць сонячного світла Землею.

Безперервно слідували один за одним відкриття і гаряче бажання пояснити їх значення публіці, розмовляти з нею з приводу їх змусили Галілея зробити щось на зразок періодичного видання; це був «Зоряний Вісник ».


Поделиться:

Дата добавления: 2015-09-13; просмотров: 73; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.009 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты