Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


Поняття та ознаки договору простого товариства




Поняття договору простою товариства

За договором простого товариства сторони (учасники) бе­руть зобов'язання об'єднати свої вклади та спільно діяти з ме­тою одержання прибутку або досягнення іншої мети.

Характеристика договору простого товариства

І. Учасники договору простого товариства об'єднують свої вклади. Ними визнається все те, що вони пносять у спільну ді­яльність (спільне майно), в тому числі грошоіїі кошти, інше майно, професійніта інші знання, навички та вміння, а також ділова репутація та ділові зв'язки. Тобто об'єднуються як мате­ріальні, так і нематеріальні активи учасників

Вклади учасників вважаються рівними за вартістю, якщо ін­ше не випливас із договору простого товариства або фактичних обставин. Грошова оцінка вкладів учасників провалиться за по­годженням між ними

Внесене учасниками майно, яким вони володіли на праві власності, а також вироблена у результаті спільної діяльності продукція та одержані від такої діяльності плоди і доходи є спільною частковою власністю учасників, якщо інше не вста­новлено договором простого товариства або законом.

Користування спільним майном учасників здійснюється за їх спільною згодою, а в разі недосягнення згоди — у порядку, шо встановлюється за рішенням суду. Обов'язки учасників що­до утримання спільного майна та порядок відшкодування ни­трат, пов'язаних із виконанням цих обов'язків, встановлюють­ся договором простого товариства.

2. Учасники договору простого товариства діють спільно. Під час ведення спільних справ кожний учасник має право ді­яти від імені всіх учасників, якщо договором простого товарис­тва не встановлено, шо ведення справ здійснюється окремими учасниками або спільно всіма учасниками договору простого


товариства. У разі спільного ведення справ для вчинення кож­ної угоди потрібна згода всіх учасників.

Рішення щодо спільних справ учасників приймаються учас­никами за спільною згодою, якщо інше не встановлено догово­ром простого товариства.

Чинне законодавство не обмежує сторони у виборі форми порядку ведення спільних справ. Наприклад, сторонами може бути створена рада з числа їх працівників, яка приймає рішен­ня не більшістю голосів, а за загальною згодою. Якщо догово­ром про спільну діяльність передбачена така форма ведення спільних справ, то у випадку необхідності укладання договорів для досягнення мети спільної діяльності (договори підряду, оренди, поставки тощо) такі договори укладаються всіма учас­никами спільної діяльності або за їх дорученням одним з них.

ЦК особливості передбачені щодо відповідальності учасни­ків договору простого товариства за спільними зобов'язаннями. Так, згідно зі ст. 1138 цього Кодексу якщо договір простого то­вариства не пов'язаний зі здійсненням його учасниками під­приємницької діяльності, кожний учасник відповідає за спіль­ними договірнимизобов'язаннями усім своїм майном пропор­ційно вартості його вкладу у спільне майно. За спільними зо­бов'язаннями, шо виникли не з договору, учасники відповіда­ють солідарно.

Якщо ж договір простого товариства пов'язаний зі здійснен­ням його учасниками підприємницької діяльності, учасники відповідають солідарно за всіма спільними зобов'язаннями не­залежно від підстав їх виникнення.

3. Метою договору простого товариства є одержання прибут­ку або інша мета.

Чинне законодавство не встановлює вичерпного переліку ці­лей учасників договору простого товариства. Ними можуть бу­ти спільне будівництво або експлуатація об'єктів. Крім того, на практиці часто зустрічається спільне виробництво певної про­дукції. Приміром, один учасник спільної діяльності надає свій цех, а інший учасник розміщує там своє обладнання та забез­печує його сировиною, і вони разом починають спільне вироб­ництво відповідно до умов договору.

Метою договору простого товариства сторони можуть зазна­чити досягнення, зокрема соціального ефекту (благодійна, нау­кова, освітня мета)'. На це, зокрема, вказує фраза «інша мета»

1 Див Цивільне право України Кн 2. - К . 1999. - С. $62.


максимально широкого обсягу, шо міститься у визначенні до­говору простого товариства.

Прибуток, одержаний учасниками договору простого това­риства в результаті їх спільної діяльності, розподіляється про­порційно вартості вкладів учасників у спільне майно, якщо ін­ше не встановлено договором простого товариства або іншою домовленістю учасників.

4. Договори простого товариства є консснсуальними догово­рами, тобто набирають чинності з моменту досягнення сторо­нами угоди за всіма істотними умовами. Момент набрання чин­ності договором не залежить від того, зробили учасники свої внески чи ні. Відповідно до ст. 1131 ЦК договори простого то­вариства укладаються у письмовій формі.


Поделиться:

Дата добавления: 2015-09-13; просмотров: 64; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.007 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты