Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


Опрацювання лекційного матеріалу




Контрольні запитання за лекційним матеріалом

1. Як характеризується сучасний етап розвитку банківського менеджменту?

2. Які необхідні та достатні ознаки добре керованого банку?

3. У чому полягають відмінності між стратегічним та операційним менеджментом?

4. Які сфери банківської діяльності охоплюють організаційний та фінансовий менеджмент?

5. У чому полягає пріоритетне завдання фінансового менеджменту в банку?

6. Визначте сутність стратегій управління прибутком та ризиком банку.

7. Які основні групи методів застосовуються для реалізації фінансових стратегій управління банком?

8. Які показники використовуються для оцінювання прибутковості банківської діяльності?

 

Опрацювання ключових термінів і понять теми

Ключові терміни і поняття

1. Менеджмент — це наука про найбільш раціональні системи організації та управління певними видами діяльності.

2. Банківський менеджмент — це наука про надійні та ефек­тивні системи управління всіма процесами та відносинами, які характеризують діяльність банку.

3. Інструментарій банківського менеджменту — сукупність методів, прийомів, засобів та форм досягнення цілей і виконання завдань, поставлених перед банківською установою.

4. Методи управління — це засоби впливу на об’єкт управління для досягнення певних цілей.

5. Ризик —невизначеність щодо здійснення тієї чи іншої події в майбутньому.

6. Зовнішні ризики банку — ризики, пов’язані зі змінами у зовнішньому щодо банку середовищі і безпосередньо не залежні від його діяльності.

7. Внутрішні ризики банку — ризики, що виникають безпосередньо у зв’язку з діяльністю конкретного банку.

Фінансові ризики банку — ризики, що визначаються ймовірністю грошових втрат і пов’язуються з непередбаченими змінами в обсягах, дохідності, вартості та структурі активів і пасивів банку.

9. Кредитний ризик — це ймовірність фінансових втрат унаслідок невиконання позичальниками своїх зобов’язань.

10. Регіональний ризик — ризик, що визначається специфікою певного адміністративного чи географічного району, що характеризується умовами, відмінними від середніх умов країни в цілому.

11. Ризик незбалансованої ліквідності — ризик, що пов’язується з імовірністю того, що банк не зможе своєчасно виконати свої зобов’язання або втратить частину доходів через надмірну кількість високоліквідних активів.

12. Ризик інфляції — це ймовірність майбутнього знецінювання грошових коштів, тобто втрати їх купівельної спроможності.

13. Ризик неплатоспроможності — це ймовірність того, що банк не зможе виконати свої зобов’язання навіть за умови швидкої реалізації (продажу) активів.

14. Ціновий ризик — ризик, що визначається ймовірністю зміни ринкових цін на фінансові та фізичні (реальні) активи, що перебувають на балансі банку або обліковуються на позабалансових рахунках.

15. Ризик зміни відсоткових ставок (відсотковий ризик) — це ймовірність фінансових втрат у зв’язку з мінливістю відсоткових ставок на ринку протягом певного періоду часу в майбутньому.

16. Валютний ризик — це ймовірність втрат, пов’язаних зі зміною обмінного курсу однієї валюти щодо іншої.

17. Ризик зміни вартості цінних паперів (фондовий ризик) — це ймовірність фінансових втрат у зв’язку зі зміною ринкової ціни цінних паперів чи інших інструментів фондового ринку.

18. Базисний ризик — це ймовірність структурних зрушень у різних відсоткових ставках.

19. Технологічний ризик (ризик збою системи) — це ризик, пов’язаний з використанням у діяльності банку технічних засобів, високотехнологічного обладнання та технологій.

20. Ризик зловживань — це можливість збитків для банку, до яких призводять шахрайство, розтрати, несанкціонований доступ до ключової інформації з боку службовців або клієнтів банку, відмивання грошей, несанкціоноване укладання угод.

21. Документарний ризик — це ризик, що полягає в можливості виникнення ненавмисної помилки в документації, яка може призвести до негативних наслідків — невиконання положень угоди, подання позову до суду, відмови від прийнятих раніше зобов’язань тощо.

22. Ризик транзакції — це ризик, що супроводжує укладання та реєстрацію угоди, виконання розрахунків, підписання контрактів, поставляння цінних паперів або валюти.

23. Операційний ризик — це ризик, що визначається ймовірністю виникнення невідповідності між витратами банку на здійснення своїх операцій та їх результативністю.

24. Стратегічний ризик — це ризик, що пов’язується з помилками у реалізації функцій стратегічного менеджменту.

25. Ризик впровадження нових продуктів — це ймовірність не досягти запланованого рівня окупності нових банківських продук­тів, послуг, операцій чи технологій.

26. Ризик втрати репутації — це ризик, що спричинюється можливою нездатністю банку підтримувати свою репутацію як надійної та ефектив­но працюючої установи..

27. Допустимий ризик — це ризик, реалізація якого не загрожує життєдіяльності банку, а випадкові збитки менші за очікуваний прибуток та розмір спеціальних резервів, призначених для відшкодування можливих втрат.

28. Критичний ризик — це ризик, загрозливіший для банку порівняно з допустимим, називають критичним.


Поделиться:

Дата добавления: 2015-09-13; просмотров: 61; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.006 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты