Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


Структура сучасної кредитної системи. Види кредитів.




Кредитна система — це сукупність кредитних відносин та інститутів, які реалізують пі відносини.

У структурі кредитної системи вирізняють банківську систему та небанківські кредитно-фінансові установи

По цільовій спрямованості можна виділити наступні види кредитів:

1. споживчий, - позика (позика), надана кредитною установою (Банком, Ломбардом) фізичній особі в цілях придбання товарів або послуг особистого споживання з відстроченням платежу, з подальшим відшкодуванням запозичених засобів і відсотків по ним.

2. кредитні карти, банківські пластикові карти, що дозволяють використовувати їх як платіжний засіб. Основними функціями кредитних карт є: а) безготівкова оплата товарів і послуг; би) зняття наявних засобів, як у відділеннях банку, так і через банкомати; у) оплата рахунків в рамках ліміту кредитування, з використанням кредиту, Овердрафту, що надається в порядку.

3. автокредитування, - різновид споживчого кредитування, який виділився в самостійну кредитну лінію з певною політикою на ринку автомобільного кредитування. Автокредит надається в цілях придбання позичальником транспортного засобу з можливістю відстрочення платежу, з подальшим відшкодуванням кредитних сум і відсотків по ним.

4. іпотечний, Іпотека від грецького hypotheke - застава, застава. Іпотечний житловий кредит, це цільовий довгостроковий кредит (видають на 10-40 і більше років), наданий під порівняно низький річний відсоток, для будівництва або покупки нерухомості, під заставу даної нерухомості як забезпечення зобов'язання, до повернення банку кредитних сум і відсотків по ним.

5. банківський позика (позика), що надається банківською установою юридичній особі в грошовій формі на меті задоволення насущних потреб компанії. Класифікація банківських кредитів: по категоріях позичальників, по забезпеченості кредиту (забезпечені, бланкові), по термінах погашення (онкольні, короткострокові, середньострокові, довгострокові), по характеру погашення (одноразово, в розстрочку), по методу стягування відсотків (відсотки утримуються у момент надання кредиту, у момент погашення кредиту або впродовж всього терміну кредиту).

6. лізинг. - Лізинг від англійського charter - оренда, майнове наймання, форма кредитування без передачі права власності на товар орендареві. Лізинг як вид інвестиційної діяльності банку (лізінгодатель) з придбання майна (предмету лізингу) і передачі його в тимчасове володіння і користування, на підставі договору лізингу фізичним або юридичним особам (лізінгополучатель) за певну плату, на певний термін і на певних умовах, обумовлених договором, з правом викупу майна лізінгополучателем. (Федеральний закон РФ "Про фінансову оренду (лізингу)" від 29 січня 2002 р. 10-ФЗ)

 


Поделиться:

Дата добавления: 2015-09-13; просмотров: 48; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.005 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты