Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


Титульний аркуш




ВСТУП

 

Визначаючи роль планування, американські професори Р. Хизрич і М. Пітерс пишуть: В«Планування - це найважливіша складова частина успіху будь-якої господарської діяльності. Нехтування ним може дуже дорого коштувати підприємцю: адже всі, з ким він пов'язаний по справах фірми, - постачальники, споживачі, конкуренти, банки - мають свої плани, і підприємець зобов'язаний їх враховувати, а, отже, планувати і свою діяльність ».

Фінансове планування для підприємства взаємозалежне з плануванням господарської діяльності й будується з урахуванням показників виробничого плану (обсягу виробництва, реалізації, кошторису витрат за виробництво, плану капітальних вкладень та інших.). Проте складання плану перестав бути простим арифметичним перерахунком показників виробничого плану в фінансові показники. У процесі планування здійснюється аналіз показників виробничого плану, проявляються й використовуються невраховані у яких внутрішньогосподарські резерви та шляхи ефективнішого використання виробничої потужності підприємства, раціональнішого витрати потребує матеріальних та грошових ресурсів, підвищення якості продукції, розширення асортименту та інших.

Основним об'єктом фінансового планування є потік коштів. Для чинного підприємства немає початковій та кінцевої точок потоку: його рух безупинно і замкнуто. Кінцевим продуктом вважатимуться оплату сировини, основних засобів, праці, або виплату дивідендів акціонерам. Центральний елемент потоку – кошти. Розмір коштів підприємства змінюється у часі у зв'язку з мінливістю окремих елементів грошового потоку (обсягів продажу, інкасації дебіторську заборгованість, оплати боргу комерційному кредиту та інших.)

Фінансове планування в системі управління підприємством відіграє провідну роль. Це давно перевірена на практиці в розвинених країнах аксіома. Метою даної роботи є знайомство з основними елементами фінансового планування на підприємстві і визначення етапів фінансового планування. У відповідності з метою роботи поставлені і вирішені наступні завдання:

· Визначення сущьності і завдань фінансового планування;

· Вивчення методів фінансового планування;

· Знайомство з основними етапами розробки фінансовогог плану.


 

ОРГАНІЗАЦІЯ БІЗНЕС - ПЛАНУВАННЯ В ПІДПРИЄМНИЦЬКІЙ ДІЯЛЬНОСТІ

1.1. Сутність і завдання фінансового планування

Фінансове планування є необхідним елементом управління економікою. Якщо фінанси, як такі, охоплюють всі сторони діяльності підприємства, то фінансове планування, виражає ці сторони діяльності у відповідних фінансових показниках, що використовуються в управлінні економікою. Без фінансового планування не може бути досягнутий той рівень управління економікою, який забезпечує підприємству підвищення його ефективності, успіх на ринку, розширення матеріальної бази, успішне вирішення соціальних питань і питань матеріального стимулювання працівників.

Фінансове планування - це процес визначення обсягів надходження відповідних видів фінансових ресурсів (прибутку, амортизації тощо) і їх розподілу по напрямками в планованому році.

Призначення фінансового планування - визначення сукупної потреби підприємства в фінансових ресурсах у розмірах забезпечують фінансування розширення виробництва, виконання фінансово-кредитних зобов'язань перед бюджетом, банками тощо, розв'язання соціальних завдань і завдань матеріального стимулювання працівників підприємства. Крім цього, фінансове планування сприяє запобіганню понаднормативних і понадпланових видатків товарно-матеріальних цінностей і фінансових ресурсів, як по окремих видах проведених заходів, так і по підприємству в цілому.

Об'єктом фінансового планування є доходи і накопичення, їх формування та розподіл, взаємовідносини з ланками фінансово-кредитної системи, фонди грошових коштів, їх формування та використання, капітальні вкладення і оборотні активи, планування їх обсягів і джерел фінансування, визначення джерел фінансування соціальної і культурно-побутової сфер підприємства.

Поряд з усвідомленою необхідністю широкого застосування сучасного фінансового планування в нинішніх умовах діють фактори, що обмежують його використання на підприємствах.

Основні з них:

· висока ступінь невизначеності на ринку, пов'язана з триваючими глобальними змінами у всіх сферах суспільно життя (їх непередбачуваність ускладнює планування);

· незначна частка підприємств, що мають фінансові можливості для здійснення серйозних фінансових розробок;

· відсутність ефективної нормативно-правової бази вітчизняного бізнесу.

Великі можливості для здійснення ефективного фінансового планування мають великі компанії. Вони володіють достатніми фінансовими засобами для залучення висококваліфікованих фахівців, що забезпечують проведення широкомасштабної планової роботи в галузі фінансів.

Значення фінансового планування для господарюючого суб'єкта полягає в тому, що воно:

· втілює вироблені стратегічні цілі у форму конкретних фінансових показників;

· забезпечення фінансовими ресурсами закладені в виробничому плані економічні пропорції розвитку;

· надає можливості визначення життєздатності проекту підприємства в умовах конкуренції;

· служить інструментом одержання фінансової підтримки від зовнішніх інвесторів.

Планування пов'язано, з одного боку, із запобіганням помилкових дій в області фінансів, з іншого - зі зменшенням числа невикористаних можливостей.

Основними завданнями фінансового планування на підприємстві є:

· забезпечення необхідними фінансовими ресурсами виробничої, інвестиційної та фінансової діяльності;

· визначення шляхів ефективного вкладення капіталу, оцінка ступеня раціонального його використання;

· виявлення внутрішньогосподарських резервів збільшення прибутку за рахунок економного використання грошових коштів;

· встановлення раціональних фінансових відносин із бюджетом, банками та контрагентами;

· дотримання інтересів акціонерів та інших інвесторів;

· контроль за фінансовим станом, платоспроможністю і кредитоспроможністю підприємства.

Фінансовий план покликаний забезпечити фінансовими ресурсами підприємницький план господарюючого суб'єкта; він має великий вплив на економіку підприємства. Це обумовлено цілою низкою обставин.

По-перше, в фінансових планах відбувається порівняння намічуваних витрат для здійснення діяльності з реальними можливостями і в результаті коригування досягається матеріально-фінансова збалансованість.

По-друге, статті фінансового плану пов'язані зі всіма економічними показниками роботи підприємства та ув'язані з основними розділами підприємницького плану: виробництво продукції та послуг, науково-технічний розвиток, вдосконалення виробництва і управління, підвищення ефективності виробництва, капітального будівництва, матеріально-технічне забезпечення, праця і кадри, прибуток і рентабельність, економічне стимулювання і т.п.

Таким чином, фінансове планування має вплив на всі сторони діяльності господарюючого суб'єкта за допомогою вибору об'єктів фінансування, спрямування фінансових коштів і сприяє раціональному використанню трудових, матеріальних і грошових ресурсів.


 

СТРУКТУРА І ЗМІСТ БІЗНЕС-ПЛАНУ

Зміст і обсяг бізнес-плану залежить від:

· цілей розробки плану (залучення інвестицій, моделювання управління бізнесом, розвиток управлінських якостей підприємця, контакти з партнерами в бізнесі) і аудиторії, якій він адресований (потенційні інвестори: банки, індивідуальні інвестори, фонди підтримки підприємництва; сам підприємець, партнери в бізнесі, майбутні наймані працівники);

· сфери діяльності, до якої належить бізнес (виробництво, надання послуг, роздрібна чи оптова торгівля, будівництво, посередницька діяльність);

· розміру бізнесу (великий, середній, малий) і суми коштів, що необхідні для його організації;

· конкретних характеристик майбутнього продукту (простий чи складний, принципово новий чи традиційний, призначений для споживання чи для виробництва) і стадії його життєвого циклу.

Чим більший бізнес, що створюється, чим складніші характеристики майбутнього продукту і чим більше інвестицій цей бізнес вимагає, тим детальнішим має бути й бізнес-план.

Наявність декількох факторів, що визначають зміст бізнес-плану та його обсяг, свідчить про те, що не існує стандартної, універсальної, загальної для всіх випадків форми бізнес-плану. Однак це не означає, що не існує загальних підходів до його розробки: структури плану, послідовності та організації розробки, змісту окремих розділів.

В агропромисловому комплексі більшість підприємців розробляють бізнес-плани з метою залучення інвесторів до фінансування свого проекту, При цьому найбільші труднощі виникають під час розробки бізнес-плану у сфері виробничої діяльності. Тому далі зупинимось на структурі і змісті бізнес-плану, що орієнтований на залучення банківського капіталу у виробничу діяльність .

На зміст і структуру бізнес-плану суттєво впливають розміри бізнесу й обсяги фінансових потреб, специфіка сфери майбутнього бізнесу.

 

Зміст і структура бізнес-плану залежать і від інших факторів, зокрема:

· конкретних характеристик майбутнього продукту бізнесу та стадії його життєвого циклу;

· ступеня конкуренції в галузі;

· можливостей розширення бізнесу в майбутньому.

Структура бізнес-плану не може бути однаковою в усіх випадках, але процес формування структури бізнес-планів різних типів має багато спільного. Зокрема, в структурі будь-якого бізнес-плану можна виділити три блоки.

Перший блок — це опис ключових, найважливіших та найзначніших аспектів майбутнього бізнесу; опис того стану бізнесу, якого прагне досягти підприємець стосовно всіх компонентів менеджменту.

У другому блоці мають бути кількісно охарактеризовані заходи, які передбачається здійснити, щоб досягти поставлених цілей.

Третій блок узагальнює результати розрахунків, зроблених у другому блоці, за допомогою фінансових показників, які, зрештою, і стають найважливішими критеріями оцінювання привабливості конкретного підприємницького проекту.

Найскладнішою та найбільш повною щодо висвітлення питань є процедура розробки бізнес-плану для виробничої діяльності. Тому далі розглядатимемо структуру, зміст і методику розробки бізнес-плану, орієнтованого на залучення інвестицій у виробничу діяльність.

 

 

Бізнес-план може мати таку структуру:

1. Титульний аркуш.

2. Зміст бізнес-плану.

3. Резюме.

4. Галузь, фірма та її продукція.

5. Дослідження ринку продукції та послуг.

6. План і стратегія маркетингу.

7. План виробництва продукції.

8. Організаційно-юридичний план.

9. Фінансовий план.

10. Оцінювання і страхування ризиків.

11. Додатки.

 

Титульний аркуш

На титульному аркуші зазначається: назва та адреса підприємства (фірми); телефон фірми; прізвища, адреси, телефони власників (засновників) фірми; суть проекту; вартість проекту; посилання на секретність; місяць та рік складання бізнес-плану; прізвища авторів бізнес-плану.

Зміст бізнес-плану

За титульним аркушем наводиться зміст, який містить перелік розділів, параграфів, таблиць та іншого ілюстрованого матеріалу, додатків.


Поделиться:

Дата добавления: 2015-09-14; просмотров: 78; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.006 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты