Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


Правила техніки безпеки під час роботи в хімічній лабораторії




ЛАБОРАТОРНИЙ ЖУРНАЛ

З неорганічної хімії

Студента ______ групи

Спеціальності____________________

_________________________________________________

П.І.Б.) Техніка безпеки

До виконання практичних і лабораторних робіт студент допускається тільки після попереднього вивчення теоретичного матеріалу по даній темі, ознайомлення із змістом і технікою виконання досліду, а також з властивостями (шкідливістю, вогненебезпечністю) використовуваних реагентів і розчинників, а також правилами роботи з електроприладами.

Кожен студент повинен мати робочий журнал, в якому записують всі етапи проведення експериментів: назва теми; короткий опис дослідів; малюнок установки (приладу); спостереження, рівняння реакцій; висновки.

На робочому місці повинні знаходитися тільки необхідні реактиви, прилади і зошит для запису результатів роботи.

Правила техніки безпеки під час роботи в хімічній лабораторії

1. Забороняється працювати в лабораторії без халата.

2. Забороняється в лабораторії палити, їсти, пити воду.

3. Під час роботи в лабораторії дотримуйтесь чистоти, тиші і порядку.

4. Не дозволяється працювати в лабораторії при відсутності лаборанта або викладача.

5. Категорично забороняється працювати в лабораторії одному.

6. Не можна залишати без нагляду працюючі лабораторні установки і включені прилади.

7. Перед використанням скляного і фарфорового посуду перевіряють її чистоту і цілісність. Брати і переносити склянки з речовинами слід, охоплюючи їх збоку, а не за горловину.

8. Забороняється пробувати хімічні речовини на смак. Нюхати речовини необхідно обережно, направляючи до себе їх пари легким рухом руки, не нахиляючись до судини і не вдихаючи.

9. Забороняється затягувати ротом в піпетку органічні речовини і їх розчини. Для цього користуються спеціальною гумовою грушею.

7. Розбавлення кислот, лугів слід проводити приливом кислоти, лугу до води, а не навпаки!

8. Отвору пробірок, колб і т.д. направляти від себе і від інших. Роботи, пов'язані з нагріванням концентрованих кислот і лугів, необхідно виконувати в захисних окулярах і гумових рукавичках.

9. Якщо прилад обладнаний газовідвідною трубкою, припиняти нагрівання реакційної суміші можна тільки тоді, коли кінець газовідвідної трубки не опущений в рідину. Якщо нагрівання припинити раніше, рідину затягне в реакційну суміш, яка може розбризкатися.

10. Роботи з особливо небезпечними і отруйливими речовинами (луги, кислоти, бром, металевий натрій, ангідриди і т.д.) обов'язково проводити тільки у витяжній шафі, в захисних окулярах або масці, в гумових рукавичках.

11. Досліди з легкозаймистими речовинами (бензол, ефіри, ацетон і т.д.) необхідно проводити на відстані від спиртівок, що горять, і включених електроплит. Нагрівати легкозаймисті речовини можна тільки в заздалегідь нагрітій бані, в колбі з водяним холодильником.

12. Бром сильно діє на слизові оболонки і при попаданні на шкіру призводить до появи важкозаживаючих ран. Всі роботи з бромом проводити в витяжній шафі, в гумових рукавицях, в захисних окулярах.

13. Категорично забороняєтьсяпереганяти органічні речовини насухо, оскільки більшість з них утворює з киснем повітря вибухонебезпечні суміші.

14. Після закінчення роботи необхідно ретельно вимити і поставити сушитися посуд, розставити склянки по місцях, витерти робочу поверхню столу, закрити водопровідні крани, вимкнути електроприлади.

 



Поделиться:

Дата добавления: 2015-09-14; просмотров: 87; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.006 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты