Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


Елементи-метали ІVА та ІІІ А груп.




Зміст досліду Рівняння реакцій Спостереження і висновки
Взаємодія алюмінію з лугами. У пробірку насипати трохи стружка алюмінію і долити 30% розчин NaOH. Закрити пробірку газовідвідною трубкою і закріпити у штативі. Довести дослідним шляхом, що газ який виділяється – дигідроген. (Перевірити Н2 на чистоту). Написати рівняння реакції, враховуючи, що в реакції бере участь вода. Який механізм розчинення алюмінію у лугах? Дайте назву утвореному гідроксокомплексу.    
Взаємодія алюмінію з кислотами. У дві пробірки покладіть трохи стружки алюмінію і налийте в одну пробірку HCl, в другу H2SO4. Порівняйте активність взаємодії з HCl і H2SO4 на холоді. Підігрійте пробірки з розбавленими кислотами. Що спостерігається?    
Одержання алюміній гідроксиду та дослідження його властивостей. А) До розчину солі алюмінію в пробірці долити розчин натрій гідроксиду до утворення осаду. Б) Розділити осад на дві пробірки і дослідити його відношення до розчину НСl і розчину NaOH.    
Гідроліз солей алюмінію. А) Дослідити розчин алюміній сульфату індикаторним папірцем. Поясніть зміну кольору і зробіть висновок про силу гідроксиду як основи. Б) До розчину алюміній сульфату додати розчин амоній сульфіду. Одержаний осад відфільтрувати, промити на фільтрі водою і розділити на дві частини. До однієї частини долити розбавлену НСl, а до другої – розчин NaOH.    
Відновні властивості сполук Стануму (ІІ). А) Відновлення іону стану му (ІІ) з розчину. В пробірку внести 5-6 крапель розчину станум (ІІ) хлориду. Занурити в нього маленький шматочок цинку. Відзначити виділення металічного олова на поверхні цинку. Написати рівняння реакції в іонному вигляді. Б) Відновлення калій перманганату станум (ІІ) хлоридом. В пробірку з 0,5н розчином калій перманганату (3-5 крапель) додати 1-2 краплі 2н розчину хлоридної кислоти і 3-4 краплі 0,5н розчину станум (ІІ) хлориду. Що спостерігається? Написати рівняння реакції, яка відбувається з утворенням манган (ІІ) хлориду. В) Відновлення калій біхромату. До 0,5н розчину станум (ІІ) хлориду додати 1-2 краплі 2н розчину хлоридної кислоти. До підкисленого розчину по краплях додати (2-3 краплі) 0,5н розчину калій біхромату. Спостерігати появу зеленого забарвлення внаслідок відновлення іону Cr2O72– в іон Cr3+. Написати рівняння реакції. Г) Відновлення ферум (ІІІ) хлориду. В дві пробірки внести по 1-2 краплі 0,5н розчину ферум (ІІІ) хлориду і калій гексаціаноферрату (ІІІ) K3[Fe(CN)6] (реактив на іон Fe2+). В обидві пробірки додати води. Відзначити забарвлення розчинів. Одну пробірку зберегти для порівняння, в другу додати 2-3 краплі розчину станум (ІІ) хлориду і спостерігати в ній появу синього забарвлення внаслідок утворення Fe3[Fe(CN)6]2. Чому немає синього забарвлення в першій пробірці? Написати рівняння реакції, яка проходить при відновленні Fe3+ до Fe2+ за допомогою станум (ІІ) хлориду та реакції утворення ферум (ІІ) гексаціаноферрату (ІІІ).    

 

Загальний висновок до роботи:

 

 


Поделиться:

Дата добавления: 2015-09-14; просмотров: 73; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.006 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты