Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


Добування з нафти




Методи добування

Основними природними джерелами ароматичних вуглеводнів є нафта і кам’яне вугілля.

Добування з нафти

В сирій нафті міститься невелика кількість ароматичних вуглеводнів. Тому з метою збільшення їх масової частки нафту піддають так званій ароматизації,тобто нагрівають при високих температурі та тиску в присутності каталізаторів. При цьому проходять процеси дегідрування, ізомеризації та циклізації. У результаті ароматизації вихідна сировина, яка містить близь­ко 10 % аренів і 65 % алканів, перетворюється на продукт, що включає 50 — 65 % аренів.

Важливий внесок у вивчення процесів, які проходять при аро­матизації нафти, зробили вітчизняні вчені М. Д. Зелинський, Б. О. Казанський, А. Ф. Плате.

2. Добування з кам’яного вугілля

При нагріванні кам’яного вугілля без доступу повітря утворюється кокс, коксовий газ і кам’яновугільна смола. В 1 м3 коксового газу міститься близько 30 г бензену та 10 г толуену. Кам’яновугільна смола є складною сумішшю органічних сполук. Піддаючи її фракційній перегонці, одержують одноядерні ароматичні вуглеводні (бензен, толуен, ксилоли), багатоядерні арени (нафталін, антрацен), феноли, гете­роциклічні сполуки та ін. Всього з кам’яновугільної смоли виділе­но понад 120 індивідуальних речовин.

3.Циклотримеризація алкінів

При нагріванні в присутності комплексних нікельорганічних каталізаторів алкіни утворюють бензен і його гомологи.

4. Взаємодія суміші алкіл- і арилгалогенідів з металічним нат­рієм

(реакція Вюрца — Фіттіга)

При обробці металічним на­трієм суміші галогеналканів і галогенаренів утворюються гомологи бензену:

6Н5СІ + 2Na ® C6H5 – C6H5 + 2NaCl.

Як бічні продукти в процесі реакції утворюються алкани, дифеніл і його гомологи.

5. Алкілування ароматичних вуглеводнів за Фріделем – Крафтсом

Цей метод є загальним для отримання гомологів бензину і оснований на взаємодії ареною з алкілуючими агентами – галогеналканами, алкенами або спиртами. Процес буде розглядатися детально у розділі “Хімічні властивості”.

 

Фізичні властивості

За звичайних умов бензен і його ближчі гомологи є рідинами і мають специфічний запах. Усі арени не розчинні у воді і добре розчиняються в органічних розчинниках, є розчинниками для багатьох органічних речовин. Через високий вміст атомів Карбону згоряють з сильно коптячим полум’ям. Арени є дуже отруйними. Вдихання їх парів викликає лейкемію. Властивості деяких аренів надані в таблиці.

 

Назва Температура, °С d420
плавлення кипіння
Бензен 5,5 80,1 0,8790
Толуєн –95,0 110,6 0,8669
о-Ксилол –25,0 144,4 0,8802
м-Ксилол 47,9 139,1 0,8641
Стирол –30,6 145,2 0,9060

Хімічні властивості

Незважаючи на те, що за формулою бензен мусить бути ненасиченою сполукою, для нього і його гомологів та для інших аренів більш характерні реакції заміщення, а не приєднання (як для олефінів, алкінів, тощо).

Реакційна здатність бензену і його гомологів визначається головним чином наявністю в структурі замкненої p-електронної системи, яка є областю підвищеної електронної густини молекули і здатна притягувати позитивно заряджені частинки – електрофіли. Тому ароматичні вуглеводні, як і алкени, мають нуклеофільний характер. Проте арени, на відміну від ненасичених сполук, при взаємодії з електрофільними реагентами більше схильні не до реакцій приєднання, а до реакцій заміщення, оскільки при цьому зберігається їх ароматична система. Ці реакції носять назву реакцій електрофільного заміщення SE.

Реакції приєднання для аренів менш характерні, бо вони призводять до порушення ароматичності, дуже важко вступають ароматичні вуглеводні і в реакції окиснення.

І. Реакції електрофільного заміщення (SE )

Бензен і його гомологи порівняно легко вступають у реакції електрофільного заміщення. Електрофільна частинка, що атакує p-електронну систему бензенового кільця, може являти собою по­зитивно заряджений іон Е+ або частину нейтральної молекули, яка має центр зі зменшеною електронною густиною Еd+®Хd-. Утворення електрофільних частинок для участі в реакції можливе різними способами – під дією p-елект­ронної системи бензенового кільця, каталізатора, розчинника та ін.

Незважаючи на велике різноманіття електрофільних реагентів і ароматичних систем, переважна більшість реакцій електрофіль­ного заміщення в ароматичному ряді описується в рамках єдиного загального механізму.

При атаці електрофільною частинкою спочатку утворюється нестійкий p-комплекс. Ця стадія реакції є швидкою та оборотною. При цьому ароматичність не втрачається. Далі p-комплекс перетворюється на s-комплекс (карбокатіон), де електрофільна частинка утворює ковалентний зв’язок з одним атомом Карбону – він переходить в стан 3-гібридізації і ароматичність втрачається. Ця стадія є найбільш високоенергетичною, вона визначає швидкість процесу в цілому.

Перебіг електрофільного заміщення через стадію утворення s-комплексу підтверджено численними дослідженнями. В деяких випадках s-комплекс удалося виявити спектральними методами і навіть виділити у кристалічному стані.

Незважаючи на відносну стабільність s-комплексу за рахунок розподілу позитивного заряду поміж п’ятьма атомами Карбону, він значно менш стійкий, ніж ароматичний секстет. Щоб набути більшої стабільності s-комплекс відщеплює протон від атома Карбону, зв’язаного з електрофілом

і через те відновлює ароматичність бензенового кільця. Відновлення ароматичної структури дає виграш енергії в 42 кДж/моль.

До найважливіших реакцій електрофільного заміщення в бен­зольному ядрі відносяться реакції нітрування, галогенування, сульфування, алкілування і ацилування.

1. Нітрування

Це процес заміщення атома водню в бензеновому ядрі на нітрогрупу—NО2. Нітруючими реагентами в реакції є концентрована нітратна кислота або су­міш концентрованих нітратної та сульфатної кислот (нітруюча суміш). З HNO3 конц бензен і його гомологи реагують повільно. Тому для нітрування аренів найчастіше засто­совується нітруюча суміш:

С6Н6 + HNO3 H2SO4 C6H5NO2 + H2O.

Атакуючою електрофільною частинкою в реакції нітрування є іон нітронію N02+ котрий утворюється в результаті кислотно-основної реакції між кислотами, де нітратна кислота відіграє роль основи:

OH–NO2 + H2SO4 ® NO2+ + HSO4 + H2O

іон нітронію

Іон нітронію атакує p-електронну систему бензенового ядра, утворюючи нітропохідне:

 

 


Поделиться:

Дата добавления: 2015-09-15; просмотров: 82; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.007 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты