Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


Тема: Облік інших видів власного капіталу




 

1. Облік пайового капіталу.

2. Облік додаткового капіталу.

3. Облік резервного капіталу.

4. Облік нерозподіленого прибутку (непокритого убутку).

 

Мета: вивчити методику обліку пайового, додаткового, резервного капіталу, нерозподіленого прибутку (непокритого збитку).

 

1. Пайовий капітал – сума пайових внесків членів кооперативу, споживчих суспільств, колективних сільськогосподарських підприємств (КСП), будівельних кооперативів, кредитних союзів.

Джерелами формування пайового капіталу є обов'язкові і додаткові внески членів кооперативу. Розмір обов'язкових внесків визначається на зборах пайовиків, виходячи з потреби в оборотних коштах. У разі виходу пайовика з кооперативу йому повертається його обов'язковий пайовий внесок з урахуванням фінансового стану і боргових зобов'язань підприємства. Під час розподілу прибули за рішенням зборів пайовиків на обов'язкові, і додаткові внески нараховуються дивіденди.

Для обліку і узагальнення інформації про суми пайових внесків Планом рахунків передбачений пасивний фондовий рахунок 41 «Пайовий капітал».За Кредитом 41 рахунку відображається надходження пайового капіталу, за Дебетом 41 – його зменшення.

 

2. Додатковий капітал – сума незареєстрованого власного капіталу і до нього відноситься:

- сума дооцінки оборотних активів;

- сума, на яку вартість реалізованих випущених акцій перевищує їх номінальну вартість;

- вартість безкоштовно отриманих необоротних активів.

Для обліку додаткового капіталу передбачений пасивний рахунок 42 «Додатковий капітал». За Кредитом 42 рахунку відображається збільшення додаткового капіталу, за Дебетом 42 -– його зменшення. Рахунок 42 має субрахунки:

421 Емісійний дохід;

422 Інший вкладений капітал;

423 Дооцінка активів;

424 Безкоштовно отримані необоротні активи;

425 Інший додатковий капітал.

Приклад: номінальна вартість акції 100грн, вона продана за 108грн.

Дебет 301 Кредит 46 100грн;

Дебет 301 Кредит 421 8грн.

Бухгалтерські проводки по рахунку 42 «Додатковий капітал»

 

№/№ Документ Зміст господарської операції Сума, грн. Дт Кт
СРБ Відображений дохід від безкоштовно отриманих основних коштів
Акт Відображені результати дооцінки ОС
ПКО Внесені учасниками (засновниками) додаткові внески

 

3. Резервний капітал – сума резервів, створених згідно чинного законодавства або статутних документів за рахунок нерозподіленого прибутку. Резервний капітал створюється в АТ за рахунок прибутку, що залишився після сплати податків і обов'язкових платежів в розмірі не меншого 25% статутного капіталу, якщо інше не передбачене засновницькими документами. Розмір щорічних відрахувань на поповнення резервного капіталу визначається в статутних документах, але не меншого 5% від суми чистого прибутку.

Резервний капітал призначений для покриття збитків, непередбачених витрат, сплати боргів підприємства у разі його ліквідації.

Для обліку резервного капіталу передбачений пасивний рахунок 43 «Резервний капітал». За Кредитом 43 рахунку відображається збільшення, створення резервного капіталу, за Дебетом 43 – його використання. Аналітичний облік ведеться по видах, джерелах створення і напрямах використання.

Бухгалтерські проводки по рахунку 43 «Резервний капітал»

 

№/№ Документ Зміст господарської операції Сума, грн. Дт Кт
СРБ Створення резервного капіталу за рахунок додаткового капіталу
СРБ Створення резервного капіталу за рахунок нерозподіленого прибутку
СРБ Покриття збитків за рахунок резервного капіталу

 

4. Нерозподілений прибуток (непокритий збиток) – сума прибули, отримана від всіх видів діяльності або сума непокритого збитку. Нерозподілений прибуток залишається у підприємства після формування резервного капіталу і виплати доходів (дивідендів) учасникам (засновникам). Нерозподілений прибуток на кінець поточного року розраховується:

нерозподілений прибуток за минулий рік + чистий прибуток за поточний рік – дивіденди за поточний рік – відрахування до резервного фонду.

Якщо у підприємства вийшов непокритий збиток, то він показується в балансі в дужках і віднімається із загальної суми власного капіталу (1 розділ Пасиву балансу).

Для обліку використовується пасивно-активний рахунок 44 «Нерозподілений прибуток (непокритий збиток)». По кредиту 44 рахунки показується збільшення прибули від всіх видів діяльності, по дебету 44 – збитки і використання прибули. Рахунок 44 має субрахунки:

441 Нерозподілений прибуток;

442 Непокритий збиток;

443 Прибуток, використаний в звітному році.

Аналітичний облік по рахунку 44 ведеться по кожному виду прибули.

Бухгалтерські проводки по рахунку 44 «Нерозподілений прибуток (непокритий збиток)».

 

№/№ Документ Зміст господарської операції Сума, грн. Дт Кт
СРБ Відображений фінансовий результат: А) прибуток Б) збиток      
СРБ Списані непокриті збитки за рахунок нерозподіленого прибутку
СРБ Використання прибутку в звітному періоді: А) нараховані дивіденди за підсумками звітного року; Б) нарахована сума премії на випущені облігації; В) створено резервний капітал згідно законодавства                        

 


Поделиться:

Дата добавления: 2015-09-15; просмотров: 52; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.007 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты