Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


VNĚJŠÍ ČÁST LIDSKÉHO TĚLA




Tělo se skládá ze tři hlavních částí: hlavy, trupu a končetin. Vzpřimenou postavou člověk se liší od ostatních savců. Průměrná výška obyvatel střední Evropy je 170 až 175 cm. Normalní vaha dospělého člověka má být tolík kg, o kolik cm je tělo vyšší než 1 m.

Hlava má dvě hlavní části, obličej vpředu, oblast mozkovou nahoře a vzadu. Tato část (lebka) je porostla vlasy. Na obličeji vidíme čelo, spanky, oči, uši, tváře, nos, ústa a bradu. Oči jsou chráněny očními víčky s řasami. Také obočí, které roste na očima, má ovhrannou funkci. Nejdůležitější části oka jsou čočka a sítnice. Vnější část úst tvoří rty, v ústech jsou zuby, kterých má být dvaatřicet. Na tvářích a bradě mužů rostou vousy.

Hlavu s trupem spojuje krk. Hlavní časti trupu jsou prsa (hrud), záda a břicho. Horní končetiny se nazývají paže. Skládají se z ramena, lokte a ruky. Na každé ruce je pět prstů, na konci prstů rostou nehty. Spodní čast ruky se jmenuje dlaň, sevřená ruka je pěst. Dolní končetiny - nohy mají tyto části: stehno, koleno, lýtko, kotníky, patu a chodidlo. Také na každé noze je pět prstů.

 

 

Jak se cítíte? Как вы себя чувствуете? Co je vám? Что с Вами? Není mi dobře. Мне нехорошо.Je mi nevolno. Мне не по себе. Je mi na zvracení. меня тошнит. Je mi mdlo. У меня обморочное состояние. Musím jít k doktorovi. Я должен пойти к доктору.

U LÉKAŘE

L.: Na co si stěžujete?

P.: Už od včerejška mi není dobře. Bolí mě hlava a citím se velmi una- ven. Nemám chuť k jídlu, a když se najím, chce se mi zvracet.

L.: Lehněte si, prosím, zde. Cítíte někde bolest, když vás prohmatávám ?

P.: Teď to trochu zabolelo.

L.: Měřil jste teplotu?

P.: Ráno jsem ji měřil, ale měl jsem málo přes 37.

L.: Myslím, že to není nic vážného, jen jste si něčím pokazil žaludek. Několik dní musíte držet dietu a jíst jen lehká jídla. Předepíšu vám ještě něco. - Tak, s tímhle si jděte do lékárny. Za dva dny jste zase chlapík.

 

Slovníček: Словарик:

Lehnout лечь, prohmatávat прощупывать, pokazit испортить, držet dietu соблюдать диету, předepsat выписать, lékárna f. аптека


Поделиться:

Дата добавления: 2015-09-13; просмотров: 56; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.005 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты