Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


LÉKAŘ U NEMOCNÉHO




 

L.: Tak co vás bolí?

P.: Jsem celý jako rozlámaný, kašlu a v noci

se potím a je mi přitom zima. .

L.: Ukažte mi jazyk. Měl jste horečku?

P.: Teplotu jsem si neměřil. Ale cítím se tak

slabý že nenmohl jsem jít do práce.

L.: Tady je teploměr, změřte se... Máte 38.

To jste měl v noci jestě víc. Svlékněte si

košili, prosím. Dýchejte zhluboka. Přestaň-

te dýchat. Někde jste se pořádně nachladil.

Je to chřipka. Pokud budete mít teplotu, bu-

dete ležet. Předepíšu vám jenom prášky na

snížení horečky a sirup proti kašli. Ty prášky

budete užívat dvakrát denně po jídle. Tady máte doporučení na krevní zkoušku. Do pondělka vám napíšu neschopnost k práci. A v pondělí přijdete na kontrolu.

 

Slovníček: Словарик:

Potít se потеть, svléknout снять, dýchat дышать, pořádně прилично, хорошо, užívat пить, принимать ( о лекарстве), doporučení n. na krevní zkoušku направление на анализ крови, neschopnost k práci (neschopenka) больничный лист,

 

 

Cvičení. Упражнения:

 

1. Napište potřebné předložky a užijte potřebné pády. Напишите нужные предлоги и употребите нужные падежи:

 

Nemocný si stěžoval …….(bolest hlavy, stálá únava, žaludeční potíže).

Lékař poslouchá pacienta ………. (prsa, záda), dívá se …….. (krk) a ……….. (oči). V poslední době se málo umírá ………. (tuberkulóza, chřipka, spála). Zravotní sestra napsala pacientovi potvrzení ……. (pracovní neschopnost).

 

2. Přečtete správně číslovky, přeložte. Прочитайте правильно числительные, переведите:

 

Návštěvy ohlaste do 11 hodin. Vratila se z nemocnice až po 2 týdnech. Před 2 týdny nastoupila má sestra na mateřskou dovolenou. 1. část potvrzení o pracovní neschopnosti hned pošlete na pracoviště. Odpoledne pojede lékař k těm 3 pacientům, kteří telefonovali, a prohledne je v bytě. Dětský lékař napsal 2 dětem doporučení k odbornému lékaří. Po 4 dnech přijďte na kontrolu. V nemocnici jsem se seznámila jenom s 1 ženou. Po 5 dnech budete se cítít docela dobře, ale raději ležte v posteli.

 

3. Dejte podstatná jména do spravného pádu: Поставьте существительные в правильный падеж:

 

Při vdechu mě bolí na (prsa). Babičku bolí (ruce).Viděl jsem to na vlastní (oči). Co to máš na (kolena)? Už od rana jsi na (nohy). V jejích (oči) byl úsměv. Matka přitiskla ditě k (prsa). Nemocný se stěžoval na bolesti v (kolena).

 

4. Dejte podstatná jména do množného čísla: Употребите существительные во множественном числе.

Bolí mě ruka. Karel má bolesti v ruce. Tvé oko není zdravé. Nemohu hybat nohou. Na rameně máš jízvu. Ditě stálo na koleně.

 

4. ZDRAVOTNICTVÍ

 

Nejvyšším orgánem zdravotnického systému je ministerstvo zdravot-nictví. V krajích a okresech se lékařská péče soustřeďuje do ústavu národního zdraví. Tyto ústavy provádějí preventivní péče a lékařské ošetření ve zdravotnických střediscích, poliklinikách a v nemocnících.

Každý okresní ústav národního zdraví (zkratka OUNZ) má určitý po-čet zdravotních obvodů. V čele každého z nich stojí obvodní lékař, který spolupracuje s odbornými lékaři. Kromě toho má každý větší závod nebo podník svého závodního lékaře.

Je-li někdo nemocen, zajde ke

svému obvodnímu lékari. Ten ho pro-

hledne a napiše mu podle stavu nemо-

ci potvrzení o pracovní neschopností,

připadně ho pošle k odbornému lékaři.

Lékař také pacientovi řekne, kdy má

znovu k němu přijít na kontrolu.

Jestliže má pacient horečku a

nemůže do zdravotního střediska prijít

sam, oznámí své onemocnění telefonic-

ky a lékař ho přijde prohlednout do by-

tu. Je-li to nutné, posílá lékař pacienty

do nemocnice, kde se provádí dlouhodobé lečení a náročné lékařské výkony, jako jsou operace.

Když vám bolí zuby, zajdete na zubní oddělení, kde vám prohlédnou chrup a zkažené zuby zaplombují nebo vytrhnou.

Poradny pro těhotné ženy a dětské poradny pečují o děti před naroze-ním a po něm. Děti jsou očkovany proti různým infekčním nemocem.

Díky pokroku v lékařství a péči o zdraví se podařilo teměř odstranit mnoho dřive nebezpečných nemoci, jako je například tuberkulóza. Použití antibiotik změnšilo značně nebezpečí takových onemocnění jako je, napří-klad, zápal plic.

Změnšilo se i nebezpečí dětských chorob, jako jsou, např., záškrt, spála a jiné. Je pokrok při lečení rakoviny, stále však ještě umírá na tuto chorobu mnoho lidí. Také infarkt ohrožuje ještě mnoho lidí.

 

Slovníček: Словарик:

Zdravotnictví n. здравоохранение, soustřeďovat сосредотачиваться, preventivní профилактический, ošetření n. обследование, určitý определённый, obvod m. участок, odborný lékař m. врач-специалист, náročný тут: сложный, chrup m. челюсти, vytrhnout вырвать, těhotná беременная, pečovat заботиться, očkovat делать прививки, pokrok прогресс

 

 

Přeložte se slovníkem: Переведите со словарём:

 


Поделиться:

Дата добавления: 2015-09-13; просмотров: 63; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.006 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты