Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


Вплив постійних домішок на властивості сталі




 

Постійними домішками сталей є марганець, кремній, фосфор, сірка, а також гази —водень, азот і кисень. Домішки переходять у метал із шихтових матері­алів і пічних газів.

 

Марганець, як відомо, використовують в металургії з метою дезоксидації та десульфурації рідкого металу. При цьому частина марганцю потрапляє в шлак, який згодом зливають, а інша—залишається в металі у складі фериту й цементиту. Розчинений у фериті марганець змінює крис­талічну ґратку, внаслідок чого помітно підвищується міцність сталі, хоч пластичність змінюється мало.

 

Кремній застосовують для дезоксидації. Він утворює з феритом твердий розчин, спотворена ґратка якого збільшує міцність і знижує пластичність сталі.

 

Фосфор розчиняється у фериті і хоч підвищує міцність, проте зменшує пластичність та ударну в'язкість сталі. Спад ударної в'язкості стає причиною холодноламкості, тобто схильності сталі до крихкого руйнування при низьких температурах. Холодноламкість помітно посилюється з ростом кількості вуглецю, а також із виникненням поблизу границь зерен ділянок, збагачених фосфором внаслідок ліквації. Отже, фосфор є шкідливою домішкою, хоч І підвищує оброблюваність сталі різанням. Цей вплив враховують, коли ство­рюють легкооброблювані стопи, призначені для виготовлення невідповідаль-них виробів (автоматні сталі).

 

Сірка не розчиняється в залізі, входить до складу хімічної сполуки FеS, яка разом зі залізом утворює евтектику Fе — FеS з температурою топлення 988 °С. Згадана евтектика кристалізується насамкінець й розташовується по границях зерен. Низька температура топлення евтектики спричинює червоноламкість — схильність сталі до крихкого руйнування під час гарячої обробки тиском. Тому сталь з підвищеною концентрацією сірки не рекомендують для гарячої обробки тиском. Сірка, як і фосфор, є шкідливою домішкою.

 

Негативний вплив сірки істотно пом'якшує марганець, оскільки він утворює хімічну сполуку МпS з температурою топлення 1620 °С. В межах температур гарячої обробки тиском (800... 1200 °С) МпS пластичний і не сприяє крихкому руйнуванню. Водночас слід пам'ятати, що сульфіди марганцю при нормальній температурі можуть стати центрами зародження тріщин під повторнозмінними навантаженнями.

 

Кисень, азот і водень у сталях можуть перебувати:

у складі неметалевих включень — оксидів та нітридів;

у твердому розчині а-заліза;

у газоподібному стані в мікропорожнинах.

 

Неметалеві включення Як мікроконцентратори напружень. вони знижують ударну в'язкість і втомну міцність.

 

Розчинність кисню, азоту й водню в а-залізі незначна й істотно зменшу­ється зі зниженням температури. Це призводить до виділення в пограничних зонах оксидів чи нітридів. Що стосується водню, то він не утворює зі залізом хімічних сполук і може протягом тривалого часу поступово виділятись зі сталі. Як наслідок — окремі властивості сталі покращуються. Якщо водню багато, то він утворює в мікропорожнинах високий тиск, що призводить до виникнення внутрішніх тріщин — флокенів. Флокени трапляються в усіх сталях, однак їх найбільше в сталях, що містять хром. Що більша міцність сталі, то флокени небезпечніші. Шкідливий вплив газів можна зменшити, дегазуючи рідкий метал перед розливанням

 

 


Поделиться:

Дата добавления: 2015-02-09; просмотров: 92; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.009 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты