Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


Хороший вплив




Якщо вібрації гармонують з нашими внутрішніми ритмами, дія їх благотворна. Відомо, наприклад, що у співаків швидше виліковуються гланди. Ніщо так не приводить в рівновагу розхитані нерви, як проста мелодійна пісня.

Крім того, що ми відчуваємо достатні за своєю силою естетичні переживання, зміни відбуваються на рівні гормональних процесів і процесів біохімії. Починається змінюватися інтенсивність обміну, активізуються або пригнічуються функції найважливіших систем організму, в першу чергу дихальної та серцево-судинної, плюс зміна кровообігу і тонусу кори.

Цей вплив посилюється за рахунок того, що при цілеспрямованому сприйнятті звуку у нас задіяні відразу дві півкулі, тоді як у звичайному житті ми часто позбавлені цієї переваги. Ритм теж посилює ефект від звукового ряду, коливання в районі два - чотири удари на хвилину - це частота, наближена до ритму серця.

Слухаючи музику, можна підняти настрій, відновити балансування нервової системи, запустити механізми відновлення організму. Можна навіть розвинути творчий потенціал і здатність до нестандартного мислення, це стає можливим завдяки активації обох півкуль, амбівалентність яких відносять до ознак геніальності.

Цікаво, що деякі симфонічні твори змінюють кислотність шлункового соку. Тому обід в музичному супроводі виправданий не тільки з естетичної, але і з фізіологічної точки зору.

На думку фахівців, вплив музики на людину - вибірково, залежно не тільки від її характеру, але і від інструменту, на якому вона виконується.

Але, як ми вже з'ясували, вплив звуку на організм може позначитися і згубно. Гучні звуки вбивають клітини, які передають інформацію про звукові коливання в головний мозок.

Міський і виробничий шуми не менш небезпечні. У людей 70% неврозів виникають саме через шум.

Тривала дія звуку на організм - звуковий тиск - веде до порушення логіки і неврівноваженості. Ті, хто живуть поряд з жвавими автомагістралями, часто страждають захворюваннями серцево-судинної системи, гіпертонію, розлади травлення.

Поріг звуковий небезпеки становить 80 дБ, звук працюючого пилососа - 85 дБ, рівень болю - 120, рев злітаючого літака - 150 дБ, смертельний рівень - 180.


Поделиться:

Дата добавления: 2015-02-09; просмотров: 89; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.005 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты