Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


Підприємство, його основні ознаки і принципи діяльності




Закон України «Про підприємство» дає роз’яснення, що таке підприємство. Підприємство – це самостійний господарюючий суб’єкт, який має права юридичної особи і здійснює виробничу, науково-дослідну та комерційну діяльність з метою одержання прибутку (доходу).

Виходячи з такого визначення, можна виділити кілька ознак підприємства:

· проведення самостійної систематичної діяльності з виробництва продукції або робіт та їх реалізація з метою одержання прибутку;

· самсостійність у прийнятті рішень;

· ведення повного бухгалтерського обліку та складання балансу;

· володіння правами юридичної особи;

· замкнута технологічна структура єдиного майнового комплексу.

Підприємства існують в усіх економічних системах, але характер їх державного функціонування розрізняється. Так, форма власності в ринкових умовах, в основному, приватна та колективна, а в умовах планової економіки – переважно державна. Основним методом регулювання є відповідно ринкова саморегуляція або директивне планування. Ступінь державного втручання в ринкових умовах мінімально необхідна, в плановій економіці – дуже висока. Діяльність підприємства здійснюється в ринковій економіці при певних умовах.(мал. 1.2).

 


Мал. 1.2. Умови діяльності підприємства

 

Підприємство може перебувати в різних ситуаціях:

1.Стійке становище, яке характеризується ритмічним випуском продукції, стійким рівнем рентабельності, стійкого чистого ринку та ін.

2. Нестійке становище. Для нього характерний неритмічний випуск продукції, нестійкий рівень рентабельності, нестійка частина ринку.

Закон України «Про підприємство» законодавчо закріплює можливість самостійної діяльності підприємства в різних сферах:

· розроблення виробничої програми та планування діяльності;

· матеріально-технічне постачання;

· управління персоналом;

· розподіл та використання прибутку;

· ціноутворення на продукцію;

· реалізація продукції;

· інвестиційна діяльність;

· вибір банківських установ;

· зовнішньоекономічна діяльність та інше.

До основних напрямів діяльності підприємства відносяться:

Виробнича діяльність: організація процесу виробництва, обгрунтування асортименту продукції, оптимізація виробничих потужностей, забезпечення сировиною та енергетичними ресурсами, ремонтне та транспортне обслуговування.

Комерційна діяльність: організація збуту та постачання, реклама продукції.

Економічна діяльність: складання поточних та стратегічних планів; звітність та облікова робота, ціноутворення, фінансова діяльність, зовнішньоекономічна діяльність.

Інноваційна діяльність: технологічна та конструкторська підготовка виробництва, впровадження науково-технічних розробок, інноваційна політика.

Управління персоналом: кадрова політика, системи оплати праці, ефективність використання трудових ресурсів, розробка мотивацій трудової діяльності.

Основна мета діяльності підприємства – отримання прибутку. Це відрізняє підприємство від некомерційних організацій.

 


Поделиться:

Дата добавления: 2015-02-10; просмотров: 79; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.005 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты