Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


Показники виробничої програми




Показники виробничої програми поділяються на кількісні та якісні. До кількісних відносяться: вартісні, натуральні, умовно-натуральні, трудові. До якісних – сортність, марка, вміст корисного компоненту, частка продукції, що відповідає світовим стандартам, частка експортної продукції.

Натуральні показники необхідні для характеристики спеціалізації виробництва, та частки, яку займає на ринку даний продукт. Трудові показники дозволяють оцінювати трудомісткість одиниці продукції та виробничої програми в цілому. Вартісні показники використовуються для загальної оцінки обсягів виробництва, для співставлення витрат і отриманого прибутку, для оцінки ефективності роботи підприємства.

У вартісному виразі виділяють декілька показників:

· товарна продукція;

· валова продукція;

· реалізована;

· чиста;

· умовно-чиста;

· нормативно чиста;

· валовий оборот;

· внутрішньозаводський оборот.

Товарна продукція дає змогу підсумувати виготовлення різних видів продукції і визначити загальний рівень виробництва на підприємстві. Товарна продукція – це обсяг готової продукції, напівфабрикатів, що реалізуються на сторону (іншим підприємствам), робіт і послуг, виконаних для інших підприємств.

 

ТП = ГП + ПФ + Рп + Од ,

 

де, ТП – товарна продукція;

ГП – готова продукція;

ПФ – напівфабрикати, реалізовані на сторону;

Рп – роботи для інших підприємств;

Од – вартість обробки продукції з давальницької сировини.

Валова продукція – це загальний обсяг виробленої продукції, робіт, послуг, виконаних на підприємстві за плановий період у незмінних (порівняних) цінах.

 

ВП = ТП ± ( НПn – НПк),

 

де, ВП, ТП – валова і товарна продукція;

НПn, НПк – вартість незавершеного виробництва на початок і на кінець планового періоду, грн.

Реалізована продукція – це товарна продукція, яка відвантажена і оплачена споживачем за плановий період.

 

РП = ТП + ( Гn – Гк) – У,

 

де, РП, ТП – реалізована та товарна продукція;

Гn, Гк – готова але не реалізована продукція на складі на початок та на кінець планового періоду;

У – вартість усушки окремих видів м’ясної і молочної продукції за встановленими нормами в період зберігання.

Вихідною величиною для визначення показника реалізованої продукції є випуск та реалізація в натуральних показниках. Обсягом реалізованої продукції оцінюють виконання зобов’язань за поставками продукції продовольчих товарів для споживання в номенклатурі та асортименті згідно заключеним договорам.

Чиста продукція підприємства характеризує додаткову (нову) вартість, що створена на даному підприємстві за плановий період.

 

ЧП = ТП – М – А

 

де, ЧП, ТП – чиста та товарна продукція;

М – матеріальні витрати;

А – амортизація основних фондів.

Показник чистої продукції відображає результати роботи колективу підприємства, усуває зацікавленість в зростанні матеріаломісткості виробництва, сприяє об’єктивній оцінці діяльності. Цей показник використовують для визначення темпів росту обсягу виробництва, продуктивності праці, планування фонду заробітної плати і контролю за його використанням, при розрахунках фондовіддачі та інших показників. Якщо доля чистої продукції в товарній продукції зменшується, це означає, що ціни на виробничі ресурси зростають в більшій мірі, ніж ціни на реалізацію продукції, в зв’язку з цим зменшується рентабельність виробництва і ефективність роботи підприємства.

Умовно-чиста продукція характеризує додаткову вартість, створену на підприємстві, але з урахуванням амортизаційних відрахувань.

 

УЧП = ЧП + А.

 

Нормативно-чиста продукція характеризує частину ціни виробу (робіт, послуг), яка включає основну і додаткову заробітну плату персоналу з відрахуваннями на соціальні заходи та нормативний прибуток.

 

НЧП1 = З1 + Пн1,

 

де, З1 – заробітна плата в розрахунку на одиницю продукції;

Пн1 – нормативний прибуток;

НЧП1 – нормативно-чиста продукція на одиницю продукції.

 

НЧПзаг = Nі × НЧП1,

 

де, НЧПзаг – сума нормативно-чистої продукції на всі види продукції;

Ni – обсяг випуску і-го виду продукції;

n – кількість різних видів продукції;

НЧП1 – нормативно-чиста продукція на одиницю і-ого виду.

Валовий оборот характеризує загальний обсяг продукції, що виготовлена на підприємстві всіма його підрозділами незалежно від призначення (для реалізації чи для власних цілей) за плановий період.

 

ВО = ВП + ВЗО.

 

де, ВО – валовий оборот;

ВП – валова продукція;

ВЗО – внутрішній заводський оборот.

Вартісні показники продукції визначають з урахуванням вартості матеріалів, сировини (М), амортизації (А), витрат на утримання персоналу (V), та прибутку (П).

Повна вартість продукції складає:

В = М + А + V + П.

Собівартість продукції:

С = М + А + V.

Умовно-чиста продукція:

УЧП = А + V + П.

Нормативно-чиста продукція:

НЧП = V + П.

Розроблену виробничу програму характеризують коефіцієнт товарності (Кт) та коефіцієнт внутрішньовиробничого комбінування (Кк)

 

Кт = ,

 

де, ТП – товарна продукція;

ВП – валова продукція.

 

Кк = ,

 

де, ВЗО – внутрішньозаводський оборот.

 


Поделиться:

Дата добавления: 2015-02-10; просмотров: 123; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.006 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты