Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


Білет-24.




1. При використаннi в їжу свiжопосоленої iкри або недостатньо термічно обробленої риби людина може заразитися гельмiнтозами. На який гельмiнтоз може захворiти людина, вживаючи названi продукти:

A дикроцелiоз;

B тенiаринхоз;

C дифiлоботрiоз;

D тенiоз;

E трихiнельоз?

2. Лiкар виявив у хворого на волосистiй частинi голови пошкодження тканин з локальними мiсцями нагноєння i встановив дiагноз - мiаз. Личинки яких комах спричинюють це захворювання:

A трiатомового клопа;

B жигалки осiнньої;

C комара малярiйного;

D мухи вольфартової;

E москiта?

3. Серед представникiв родини Справжнi мухи є механiчнi та бiологiчнi переносники збудникiв хвороб. Бiологiчним переносником збудника iнвазiйної хвороби є:

A синя м'ясна муха;

B муха це-це;

C жигалка осiння;

D муха хатня;

E вольфартова муха.

4. Здавна в медицинi використовується п'явка медична. Вона живиться кров'ю. Завдяки чому п'явка медична наносить ранку на шкiрi жертви:

A кiгтеподiбному шипу-жалу;

B рухливим щелепам;

C гачкам;

D колючо-сисному ротовому апарату;

E присоскам?

5. Пiд час розтину тiла померлої людини у печiнцi виявлено дрiбногорбкувату структуру, яка складається з дрiбних мiхурцiв i зумовлена iнвазуванням людини певним гельмiнтом. Який гельмiнтоз був у померлого:

A фасцiольоз;

B опiсторхоз;

C ехiнококоз;

D альвеококоз;

E дикроцелiоз?

6. До лікаря звернувся пацієнт, який скаржиться на загальну слаб­кість, біль у кишечнику, порушення функцій травлення, часті проноси (3—5 разів на добу) з домішками крові. Лабораторний аналіз фекалій показав наявність вегетативних форм найпрос­тіших, що мають непостійну форму тіла, у цитоплазмі яких містяться фаго­цитовані еритроцити. Який представник з найпростіших виявлений у фекаліях хворого?

A. Лямблія.

B. Балантидій кишковий.

C. Амеба кишкова.

D. Трихомонада кишкова.

E. Дизентерійна амеба.

7. До гастроентерологічного від­ділення потрапив хворий із запаленням жовчних шляхів. У порціях жовчі виявлено рухомі найпростіші грушоподібної форми, двоядерні, з 4 парами джгутиків. Яке протозойне захворювання діагностується в пацієнта?

A. Лямбліоз.

B. Токсоплазмоз.

C. Балантидіаз.

D. Трихомоноз.

E. Амебна дизентерія.

8. Під час дегельмінтизації у фекаліях хворого виявлено довгі фрагменти гельмінта, що має членисту будову. Ширина члеників перевищує довжину, у центрі членика виявлено матку розеткоподібної форми. Який гельмінт паразитує у хворого?

A. Стьожак широкий.

B. Ціп’як озброєний.

C. Ціп’як неозброєний.

D. Альвеокок.

E. Ціп’як карликовий.

9. У хворої дитини періодично з’являються рідкі випорожнення, іноді біль у ділянці живота, нудота, блювання. Зі слів матері, одного разу в дитини з блювотною масою виділився гельмінт веретеноподібної форми розміром 20 см. Яке захворювання може бути причиною такого стану?

A. Трихоцефальоз.

B. Аскаридоз.

C. Анкілостомоз.

D. Дракункульоз.

E. Трихінельоз.

10. Багато паразитичних найпростіших потрапляють в організм людини на стадії цисти при недотриманні правил особистої гігієни: через немиті руки і сиру воду. Яким протозойним захворюванням можна заразитися в такий спосіб?

A. Малярією.

B. Трипаносомозом.

C. Лямбліозом.

D. Вісцеральним лейшманіозом.

E. Урогенітальним трихомонозом.

11. Живi iстоти на планетi розселенi нерiвномiрно. Однорiднi дiлянки територiї (або акваторiї), якi заселенi живими органiзмами, називають:

A бiогеоценозами;

B бiотопами;

C бiоценозами;

D нацiональними парками;

E заповiдниками.

12. Останнiм часом в атмосферi спостерiгається пiдвищення концентрацiї CO2. До яких наслiдкiв може призвести ця змiна в газовому складi атмосфери:

A збiльшення концентрацiї кисню в атмосферi;

B створення парникового ефекту;

C виснаження озонового шару;

D зменшення рiвня води у Свiтовому океанi;

E пiдвищення рiвня радiоактивного фону?

13. Серед протозойних хвороб є природно-осередковi. Назвiть збудника такої хвороби людини:

A лямблiя;

B лейшманiя;

C балантидiй;

D амеба кишкова;

E трихомонада пiхвова.

14. У хворого круглястi виразки на обличчi, запалення та збiльшення лiмфатичних вузлiв. Пiд час лабораторного дослiдження видiлень iз цих виразок виявлено одноклiтиннi органiзми овальної форми. На який дiагноз це вказує:

A токсоплазмоз;

B коросту;

C трипаносомоз;

D дерматотропний лейшманiоз;

E мiаз?

15. Гельмiнти можуть локалiзуватися в рiзних органах людини. Який з названих гельмiнтiв у статевозрiлiй формi локалiзується у венах черевної порожнини:

A стьожак широкий;

B шистосома урогенiтальна;

C альвеокок;

D цiп'як неозброєний;

E ехiнокок?

16. До лікаря звернувся хворий із скаргами на біль у животі, наявність випорожнень з домішками крові, частота яких досягає 3—10 разів на добу і більше. У фекаліях хворого виявлено найпростіші з еритроцитами в травних вакуолях. Про яке протозойне захворювання йдеться?

A. Амебіаз.

B. Лейшманіоз.

C. Трипаносомоз.

D. Трихомоноз.

E. Малярію.

17. Лікар запідозрив у дитини енте­робіоз. Яке дослідження слід провести для уточнення діагнозу?

A. Дослідження зскрібка з періанальних складок.

B. Рентгенологічне дослідження.

C. Біопсію м’язової тканини.

D. Імунологічне дослідження.

E. Аналіз дуоденального вмісту.

18. До лікаря звернувся молодий чоловік, який тривалий час проживав на Далекому Сході. Пацієнт скаржиться на порушення травлення і біль у животі. З анамнезу відомо, що чоловік часто споживав недостатньо просолену риб’ячу ікру. Під час дослідження крові пацієнта виявлено значне зниження вмісту гемоглобіну. У фекаліях хворого виявлено яйця гельмінта овальної форми, жовтого кольору, з кришечкою на одному з полюсів. Яке захворювання діагностував лікар?

A. Теніоз.

B. Ехінококоз.

C. Дифілоботріоз.

D. Трихінельоз.

E. Аскаридоз.

19. Під час профілактичного огляду школярів лікар виявив на голові кількох учнів одного класу білі блискучі яйця членистоногого, міцно прикріплені до волосся. Який ектопаразит це може бути?

A. Блоха людська.

B. Воша лобкова.

C. Воша головна.

D. Блощиця.

E. Воша одежна.

20. До лікаря звернувся пацієнт з приводу сильного свербежу шкіри, особливо між пальцями рук, на нижній частині живота. На шкірі хворого помічено звивисті ходи білувато-брудного кольору і встановлено, що причиною цього стану став кліщ. На який діагноз вказують ці дані?

A. Короста.

B. Педикульоз.

C. Дерматотропний лейшманіоз.

D. Демодекоз.

E. Міаз.

 

 


Поделиться:

Дата добавления: 2015-02-10; просмотров: 105; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.006 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты