Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


Білет -23.




1. В інфекційне відділення лі­карні госпіталізовано хворого, в якого спостерігаються виснажливі напади лихоманки, що супроводжуються підвищенням температури тіла до 40 °C. Ці напади ритмічно повторюються кожні 48 год. З анамнезу відомо, що хворий нещодавно повернувся з країн Південної Африки, де перебував протягом трьох років. Який імо­вір­ний збудник цього захворювання?

A. Збудник африканського трипаносомозу.

B. Збудник лямбліозу.

C. Збудник чотириденної малярії.

D. Збудник токсоплазмозу.

E. Збудник триденної малярії.

2. Під час мікроскопії мазка фе­калій людини виявлено восьмиядерні цисти. Кому з найпростіших вони належать?

A. Балантидію кишковому.

B. Амебі кишковій.

C. Лямблії.

D. Трихомонаді кишковій.

E. Токсоплазмі.

3. До лікаря звернулася жінка зі скаргами на загальну слабкість, порушення процесів травлення, біль у животі. Під час обстеження в неї виявлено анемію, яка пов’язана з дефіцитом вітаміну В12. З анамнезу відомо, що, проживаючи на Далекому Сході, вона часто вживала в їжу ри­б’ячу ікру. Лабораторне дослідження фекалій виявило наявність у них яєць гельмінта, які мали овальну форму, жовтий колір і кришечку на одному з полюсів. Яке захворювання в пацієнтки?

A. Теніоз.

B. Ехінококоз.

C. Дифілоботріоз.

D. Трихінельоз.

E. Аскаридоз.

4. Дитина неспокійно спить, уві сні скрегоче зубами, часто розчухує ді­лянку анального отвору. Під час огля­ду на білизні виявлено гельмінти довжиною до 1 см, ниткоподібної форми, білого кольору. Під час дослідження зскрібка з періанальних складок вияв­ле­но наявність асиметричних безбарвних яєць невеликого розміру. Як нази­ва­ється гельмінт, що паразитує у дитини?

A. Трихінела.

B. Аскарида людська.

C. Вугриця кишкова.

D. Гострик.

E. Волосоголовець людський.

5. У порожнині каріозного зуба виявлено найпростіші. Встановлено, що вони належать до класу Саркодові. Які це найпростіші?

A. Lamblia intestinalis.

B. Entamoeba coli.

C. Entamoeba histolуtica.

D. Trіchomonаs hominis.

E. Entamoeba gingivalеs.

6. Працівниці тваринницької фер­ми лікар встановив попередній діагноз: ехінококоз. Діагноз підтверджено під час хірургічного втручання. Від якої тварини хвора могла заразитися ехінококозом?

A. Вівці.

B. Свині.

C. Собаки.

D. Кролика.

E. Корови.

7. До лікарні потрапив хворий зі скаргами на головний біль, біль у м’язах під час руху, ковтання, жування та обертання очей, загальну слаб­кість, підвищення температури тіла, набряки повік та обличчя. З анамнезу відомо, що 1—2 міс тому хворий, перебуваючи на полюванні, споживав м’ясо дикого кабана. Який попередній діагноз встановив лікар?

A. Аскаридоз.

B. Трихінельоз.

C. Трихоцефальоз.

D. Ентеробіоз.

E. Анкілостомоз.

8. Дитина поскаржилася на свер­біж потиличної та скроневих ділянок голови. Під час огляду голови дитини виявлено поверхневі виразки внаслідок розчухування і гниди білого кольору на волоссі. Який представник членистоногих паразитує в дитини?

A. Блоха людська.

B. Воша одежна.

C. Воша головна.

D. Вольфартова муха.

E. Воша лобкова.

9. У кишках людини постiйно живе кишкова паличка (Escherichia coli), яка живиться їхнiм вмiстом i одночасно синтезує вiтамiни групи В. До якої форми належить таке спiвжиття органiзмiв:

A коменсалiзму;

B паразитизму;

C мутуалiзму;

D квартирантства;

E синойкiї?

10. Середовищем iснування багатьох паразитичних органiзмiв є iнший живий органiзм. Згiдно з вченням Є.Н. Павловського, сукупнiсть усiх паразитiв, якi одночасно живуть в органзмi хазяїна, назива-ють:

A мутуалiзмом;

B коменсалiзмом;

C антибiозом;

D квартирантством;

E паразитоценозом.

11. До лiкаря звернувся студент, який приїхав з Центральної Африки. Вiн скаржиться на м'язову слабкiсть, виснаження, депресiю, сонливiсть. Для якої протозойної хвороби, зумовленої джгутиковими, характернi цi ознаки:

A лямблiозу;

B урогенiтального трихомонозу;

C африканського трипаносомозу;

D дерматотропного лейшманiозу;

E вiсцеротропного лейшманiозу?

12. Серед комах iснують як збудники хвороб, так i переносники збудникiв хвороб. Яка комаха переносить збудника малярiї:

A комар Anopheles;

B комар Aedes;

C комар Culex;

D москiт Phlebotomus;

E клiщ Ixodes?

13. Небезпечнi для людини отрути, якi утворюються в органiзмi отруйних тварин, не однаково впливають на рiзнi види ссавцiв. Деякi з них мають природний iмунiтет до певних отрут. Яка тварина нечутлива до укусiв гри-мучої змiї:

A собака;

B свиня;

C морська свинка;

D кiнь;

E кролик?

14. При використаннi в їжу свiжопосоленої iкри або недостатньо термічно обробленої риби людина може заразитися гельмiнтозами. На який гельмiнтоз може захворiти людина, вживаючи названi продукти:

A дикроцелiоз;

B тенiаринхоз;

C дифiлоботрiоз;

D тенiоз;

E трихiнельоз?

15. Пiд час мiкроскопiювання мазкiв пунктату груднини у хворого в клiтинах кiсткового мозку виявлено велику кiлькiсть одноклiинних безджгутикових паразитiв. У їхнiй цитоплазмi виявлено одне ядро i паличкоподiбний кінетопласт. При культивуваннi паразита в штучному поживному середовищi вiн набуває джгутикової форми. Збудником якого захворювання є цей паразит:

A кишкового трихомонозу;

B вiсцерального лейшманiозу;

C амебiазу;

D балантидiазу;

E токсоплазмозу?

16. Пiд час розтину тiла померлої людини у печiнцi виявлено дрiбногорбкувату структуру, яка складається з дрiбних мiхурцiв i зумовлена iнвазуванням людини певним гельмiнтом. Який гельмiнтоз був у померлого:

A фасцiольоз;

B опiсторхоз;

C ехiнококоз;

D альвеококоз;

E дикроцелiоз?

17. У хворого з розладами травлення, злоякiсною анемiєю у фекалiях виявлено членики гельмiнта, ширина яких бiльша вiд довжини. У центрi членика знаходиться матка, яка має характерну форму у виглядi петель. Якому гельмiнту належать виявленi членики:

A цiп'яку озброєному;

B стьожаку широкому;

C цiп'яку карликовому;

D ехiнококу;

E альвеококу?

18. Серед комах iснують як збудники хвороб, так i переносники збудникiв хвороб. Якi комахи переносять збудника вiсцерального лейшманiозу:

A комарi;

B москiти;

C мошки;

D мокрецi;

E ґедзi?

19. Живi iстоти на планетi розселенi нерiвномiрно. Однорiднi дiлянки територiї (або акваторiї), якi заселенi живими органiзмами, називають:

A бiогеоценозами;

B бiотопами;

C бiоценозами;

D нацiональними парками;

E заповiдниками.

20. У деяких регіонах світу поширилися випадки захворювання на малярію. Які комахи є біологічними переносниками збудника цієї інвазії?

A. Мошки роду Simulііum.

B. Москіти роду Phlebotomus.

C. Комарі роду Anopheles.

D. Комарі роду Culex.

E. Комарі роду Aedes.

 


Поделиться:

Дата добавления: 2015-02-10; просмотров: 86; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.006 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты