Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


Занулення




 

Найбільш поширеним технічним засобом захисту є захисне заземлення.

Захисне заземлення - це навмисне електричне з'єднання із землею або її еквівалентом металевих неструмовпровідних частин, які можуть опинитися під напругою.

Областю застосування захисного заземлення є трифазні мережі напругою до 1000 В з ізольованою нейтраллю і мережі напругою вище 1000 В з будь-яким режимом нейтралі.

 

а) б)

Рис. 1 – Схема захисного заземлення:

а) мережа з ізольованою нейтраллю;

б) мережа з заземленою нейтраллю;

1 – заземлююче обладнання; 2 – заземлювач захисного заземлення;

3 – заземлювач нейтралі джерела струму.

 

За наявності заземлення унаслідок стікання струму на землю напруга дотику зменшується і, отже, струм, що проходить через тіло людини, виявляється менше, ніж в незаземленій установці. Щоб напруга на заземленому корпусі устаткування була мінімальною, обмежують опір заземлення

Заземлюючий пристрій складається із заземлювачів (одного або декількох металевих елементів, занурених на певну глибину в грунт) і заземлюючих провідників, які з'єднують заземлені частини електроустановки із заземлювачем. Заземлювачі можуть бути природними (металеві чи залізобетонні частини комунікацій чи інших споруд, що знаходяться в землі) та штучними (сталеві труби, стрижні, куточкі). Після заглиблення в землю вони повинні мати кінці завдовжки 100-200 мм над поверхнею землі, до яких приварюються сполучні провідники.

Залежне від місця розміщення заземлювача відносно обладнання розрізняють два типи заземлюючих пристроїв: виносні і контурні. Заземлювачі виносного заземлюючого пристрою розташовуються на відстані від устаткування, що заземлюється, і не знаходяться в зоні розтікання струму, що створює деяку небезпеку поразки людини струмом. Контурний заземлюючий пристрій, заземлювачі якого розташовують по контуру навколо устаткування, що заземлюється, на невеликій відстані один від одного на декілька метрів, що забезпечує кращий ступінь захисту

Занулення- це навмисне електричне з'єднання з нульовим захисним провідником металевих неструмопровідних частин, які можуть опинитися під напругою.

Занулення застосовується в трифазній мережі із заземленою нейтраллю напругою до 1000 В. У мережі із зануленням розрізняють нульовий захисний провідник (НЗ) і нульовий робочий провідник (HP). Нульовий захисний провідник - це провідник, що з'єднує частини, що занулюють, із заземленою нейтральною точкою обмотки джерела струму або її еквівалентом. Нульовий робочий провідник використовують для живлення струмом електроприймачів і теж з'єднують із заземленою нейтраллю трансформатора або генератора.

 

 

Рис. 2 – Схема занулення:

1 – заземлююче обладнання; 2 – заземлювач нульового захисного провідника; 3 – заземлювач нейтралі джерела струму.

 

Принцип дії занулення – перетворити замикання на корпус на однофазне коротке замикання, тобто замикання між фазним і НЗ провідником з метою викликання великого струму, здатного забезпечити автоматичне відключення пошкодженої електроустановки від мережі живлення.

 

 

Розділ 4. Пожежна безпека


Поделиться:

Дата добавления: 2015-04-04; просмотров: 86; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.006 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты