Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


Об'єкти права інтелектуальної власності та їх класифікація




У різних правових системах світу права на об'єкти інтелектуаль­ної діяльності визначаються по-різному. У Великій Британії, Іспанії, Португалії, Франції, ФРН, Японії, США та деяких інших країнах результати інтелектуальної діяльності визнаються об'єкта-


 




Розділ І. Загальні положення про інтелектуальну власність

ми права власності. В Австрії, Бельгії, Греції, Нідерландах, Скан­динавських країнах, Швейцарії, Єгипті та у деяких інших країнах ці самі результати визнаються об'єктами виключного права на ви­користання.

Водночас аналіз передусім патентного законодавства зазначе­них країн як однієї, так і іншої групи свідчить, що суб'єкти і права власності, і виключного права на використання мають такі ж самі права. Отже, правовий режим цих узагальнених понять зумов­люється скоріше певними традиціями та іншими факторами.

Чинний нині перелік об'єктів права інтелектуальної влас­ності був легалізований на міжнародному рівні у 1967 р. у Кон­венції, якою засновувалася Всесвітня організація інтелектуаль­ної власності (ВОІВ), про що вже йшлося вище. Так, згідно зі ст. 2 цієї Конвенції інтелектуальна власність включає права, що належать до:

—літературних, художніх і наукових творів;

—виконавської діяльності артистів, звукозапису, радіо- і те­левізійних передач;

—винаходів у всіх галузях людської діяльності;

—наукових відкриттів;

—промислових зразків;

—торговельних марок, фірмових найменувань і комерційних позначень;

—захисту від недобросовісної конкуренції, а також всі інші права, які стосуються інтелектуальної діяльності упромисловій, науковій, літературній та художній галузях.

Загальний перелік об'єктів права інтелектуальної власності у національному законодавстві закріплений у ст. 420 ЦК України. Проте зазначена стаття ЦК України не містить виключного пе­реліку та визначення категорії «об'єкт права інтелектуальної влас­ності», а наводить лише їх перелік.

Так, до об'єктів права інтелектуальної власності належать:

—літературні та художні твори;

—комп'ютерні програми;

—компіляції даних (бази даних);

—виконання;


Глава 2. Поняття права інтелектуальної власності

— фонограми, відеограми, передачі (програми) організацій
мовлення;

— наукові відкриття;

— винаходи, корисні моделі, промислові зразки;

— компонування (топографії) інтегральних мікросхем;

— раціоналізаторські пропозиції;

— сорти рослин, породи тварин;

— комерційні (фірмові) найменування, торговельні марки (зна­ки для товарів і послуг), географічні зазначення;

— комерційна таємниця.

Разом із тим, наведення узагальненого переліку об'єктів права інтелектуальної власності у законодавстві України є новелою та значним кроком вперед у проведенні правової реформи у сфері інтелектуальної власності. Проте зі змісту ст. 420 ЦК України мож­на дійти висновку, що пропонований перелік не є виключним. Доцільність існування не виключного переліку об'єктів права інте­лектуальної власності полягає у тому, що з кожним роком у світі та в Україні стрімко розвивається наука і техніка, у зв'язку з чим мо­жуть з'явитися нові об'єкти права інтелектуальної власності, які не передбачені в чинному національному законодавстві. У такому ви­падку наявність не виключного переліку виключає можливість відсутності їх правової охорони з боку держави.

Крім того, аналіз ст. 420 ЦК України дає підстави дійти виснов­ку, що законодавець ввів до переліку деякі об'єкти права інтелек­туальної власності, віднесення яких до вказаних об'єктів викликає неоднозначність міжнародно-правової оцінки. Прикладом таких об'єктів права інтелектуальної власності є наукове відкриття та раціоналізаторська пропозиція. Водночас, якщо порівняти пере­лік, що наводиться у міжнародно-правовому акті, з існуючим переліком вищезгаданої статті ЦК України, то можна зробити вис­новок, що як один, так і другий перелік є «відкритим», тобто передбачає існування й інших об'єктів права інтелектуальної влас­ності, які згодом можуть виникнути. По суті, перелік, наведений у ЦК України, також відображає певні зміни, що відбулися з 1967 р. У прийнятих міжнародних офіційних підходах щодо правової охо­рони результатів інтелектуальної, творчої діяльності. Мова, зокре-


 





Поделиться:

Дата добавления: 2014-11-13; просмотров: 138; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.006 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты