Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


Пояснювальна записка. Державний екзамен з методики викладання іноземних мов у загальноосвітній школі має на меті виявлення рівня теоретичної та практичної методичної компетенції




Державний екзамен з методики викладання іноземних мов у загальноосвітній школі має на меті виявлення рівня теоретичної та практичної методичної компетенції випускників інституту іноземних мов.

Рівень теоретичної методичної підготовки студентів визначається глибиною теоретичних знань з методики викладання іноземних мов, володіння термінологією та вмінням творчо використовувати знання при вирішенні конкретних методичних завдань.

Рівень професійної методичної підготовки, тобто рівень володіння основними професійно-методичними вміннями –комунікативно-навчальними, гностичними, проектувальними, конструктивно-планувальними та організаційними – встановлюється у процесі розв’язання практичних завдань, занесених до екзаменаційних білетів.

У зв’язку з цим студенти –випускники повинні продемонструвати вміння:

- Складати план-конспект фрагменту уроку за заданою темою;

- Визначати конкретні цілі та добирати ефективні та раціональні прийоми досягнення сформульованих цілей;

- Добирати відповідні типи та види вправ та визначати послідовність їх виконання відповідно до етапів оволодіння мовленнєвими навичками та вміннями;

- Проектувати навчальні мовленнєві ситуації, використовувати відповідний їм мовленнєвий матеріал;

- Цілеспрямовано використовувати наявні наочні посібники;

- Методично грамотно використовувати аудіовізуальні ТЗН;

- Формувати та розвивати на матеріалі іноземної мови інтелектуальну й емоційну сфери особистості учня;

- Вирішувати засобами іноземної мови завдання морального, культурно-естетичного, гуманістичного виховання учнів;

- Проводити методичний аналіз мовного матеріалу з метою прогнозування можливих труднощів його засвоєння й добору оптимальних шляхів попередження помилок.

 

Білети до державного екзамену містять два питання з методики – теоретичне питання та практичне завдання.

Перелік теоретичних питань та практичних завдань з методики складається кафедрою англійської мови.

 

1. Теоретичні основи методики навчання іноземних мов

1.1Методика як наука про навчання іноземних мов та її місце в системі наук. Зв’язок методики з психологією, педагогікою, лінгвістикою, психолінгвістикою. Предмет методики.

Основні методичні поняття: принцип, метод, методична система, засіб, прийом.

Методи дослідження: ретроспективний аналіз теорії й практики навчання іноземних мов (ІМ) у вітчизняній і зарубіжній школі, сучасного стану викладання ІМ; наукове спостереження; анкетування; тестування; бесіда; дослідне й пробне навчання; експеримент.

 

1.2 Цілі, зміст, принципи, методи та засоби навчання ІМ.

Комунікативні, виховні, освітні та розвиваючі цілі навчання ІМ.

Компоненти змісту навчання. Поняття іншомовної комунікативної компетенції.

Загальнометодичні принципи навчання ІМ.

Методи навчання з позиції вчителя та учня.

 

1.3. Етапи розвитку методики ІМ.

Усний метод Гарольда Пальмера: принципи навчання, система вправ для навчання усного мовлення, переваги та недоліки методу.

Методична система навчання читання Майкла Уеста. Передтекстові та післятекстові вправи. Принципи методу, його переваги та недоліки.

Аудіо-лінгвальний метод Чарльза Фріза та Роберта Ладо: принципи навчання, система усних тренувальних вправ, переваги та недоліки методу.

Аудіо-візуальний метод: відбір та семантизація навчального матеріалу; етапи навчання та види вправ, принципи навчання, переваги та недоліки методу.

Інтенсивне навчання: принципи методу активізації, типи уроків, характерні навчальні прийоми, переваги та недоліки методу.

Етапи роботи в циклі уроків інтенсивного навчання (подача нового навчального матеріалу – 3 пред’явлення, тренування в спілкуванні, практика в спілкуванні).

Комунікативний метод: принципи навчання, характерні навчальні прийоми.

 

1.4.Система вправ для навчання іноземної мови.

Поняття “мовленнєва діяльність”, “мовленнєва навичка”, “мовленнєве уміння”. Вправа як засіб оволодіння мовленнєвими навичками та вміннями. Класифікація вправ, критерії класифікації. Типи та види вправ. Послідовність у виконанні вправ відповідно до етапів формування мовленнєвих навичок та вмінь.

 

2. Навчання основ іншомовної мовленнєвої діяльності.

А). Формування мовленнєвих навичок.

2.1. Формування граматичних навичок.

Основна мета навчання граматики в школі – формування мовленнєвих навичок.

Характеристика граматичних навичок у продуктивних і рецептивних видах мовленнєвої діяльності. Етапи їх формування.Два способи введення структур активного граматичного мінімуму. Особливості введення структур пасивного граматичного мінімуму.

Різні підходи до відбору й організації граматичного матеріалу. Активний і пасивний граматичний мінімум.

Типи і види вправ. Підсистема вправ для навчання граматичного аспекту спілкування ІМ.

Особливості навчання граматики на різних ступенях загальноосвітньої школи.

 

2.2. Формування лексичних навичок.

Основна мета навчання лексики ІМ у школі –формування лексичних навичок у різних видах мовленнєвої діяльності на комунікативно-достатньому рівні. Характеристика лексичних навичок у продуктивних і рецептивних видах мовленнєвої діяльності. Активний та пасивний лексичний мінімуми. Потенційний словниковий запас учнів. Мовна здогадка.

Етапи формування лексичних навичок. Засоби семантизації нових лексичних одиниць та презентації нового лексичного матеріалу. Вправи для формування мовленнєвих лексичних навичок.

 

2.3. Формування слуховимовних навичок.

Основна мета навчання фонетики ІМ –формування слуховимовних (артикуляційних і ритміко-інтонаційних) навичок у рецептивних і продуктивних видах мовленнєвої діяльності – аудіюванні та говорінні на комунікативно-достатньому рівні. Принцип апроксимації.

Основні етапи формування слуховимовних навичок. Основні типи і види вправ для формування цих навичок. Зіставлення фонетичного матеріалу рідної мови та мови, що вивчається, у методичних цілях. Послідовність введення й засвоєння фонетичного матеріалу.

Роль і місце ТЗН у процесі оволодіння слуховимовними навичками.

 

2.4. Формування навичок техніки читання й письма.

Коротка характеристика навичок техніки читання (вголос і мовчки) та техніки письма (навичок графіки та орфографії). Різні підходи до навчання техніки читання. Типи і види вправ для навчання техніки читання, каліграфії, орфографії. Методика навчання техніки читання. Використання різних видів наочності. Методика навчання техніки письма.

 

Б). Формування мовленнєвих умінь.

2.5. Формування вмінь аудіювання.

Аудіювання як вид мовленнєвої діяльності та уміння. Труднощі аудіювання конкретної іноземної мови.

Основні етапи формування умінь аудіювання. Етапи роботи з текстом для аудіювання. Особливості передтекстового етапу.

Система вправ для навчання аудіювання у загальноосвітній школі. Вимоги до текстів для навчання аудіювання.

 

2.6. Формування вмінь читання.

Читання як вид мовленнєвої діяльності та мовленнєве вміння.

Види читання: ознайомлювальне, вивчаюче, вибіркове/переглядове. Проблема відбору текстів для навчання читання.

Система вправ для навчання читання як виду мовленнєвої діяльності. Типи і види вправ. Етапи роботи з текстом для читання. Особливості та мета передтекстового етапу. Різні типи контролюючих вправ.

 

2.7. Формування вмінь говоріння

Говоріння як вид мовленнєвої діяльності та як мовленнєве вміння.

Форми говоріння: діалогічна та монологічна. Психологічні та лінгвістичні особливості діалогічного та монологічного мовлення.

Діалогічне мовлення як уміння та як вид мовленнєвої діяльності.

Одиниця навчання діалогу. Два підходи до навчання діалогічного мовлення.

Діалогічна єдність, мікродіалог, діалог. Основні види діалогічних єдностей.Основні види діалогів. Етапи навчання діалогічного мовлення. Система вправ для навчання діалогічного мовлення. Основні опори: підстановчі таблиці, структурно-мовленнєві схеми, функціональні схеми. Створення комунікативних ситуацій. Компонентний склад ситуацій.

Монологічне мовлення як уміння та як вид мовленнєвої діяльності. Одиниця навчання монологу. Види монологічних висловлювань (розповідь, опис, повідомлення, міркування) та їх лінгвістичні характеристики. Етапи навчання монологу. Система вправ для навчання монологічного мовлення. Основні вербальні опори: логіко-структурна схема, структурно-мовленнєва схема, підстановча таблиця.

 

2.8. Формування вмінь письма.

Письмо як вид мовленнєвої діяльності та мовленнєве вміння.

Система вправ для навчання письма як виду мовленнєвої діяльності.

Вправи, характерні для молодшого, середнього та старшого ступенів навчання.

Система вправ для навчання писемного спілкування за С.В.Литвин, Н.К.Скляренко. Підсистема вправ для навчання написання листів. Підсистема вправ для навчання заповнення форм. Підсистема вправ для формування вмінь написання короткої автобіографії.

 

3. Організація та планування навчальної та позакласної роботи з ІМ у середній школі.

 

3.1. Урок як основна форма навчально-виховного процесу з ІМ.

Специфіка уроку ІМ, вимоги до сучасного уроку ІМ (відповідність методичній системі, комплексне виконання практичних, освітніх, виховних та розвиваючих цілей, використання адекватних вправ, забезпечення мотивації участі учнів у мовленнєвій діяльності, створення сприятливої психологічної атмосфери, використання різноманітних форм і режимів роботи) , форми роботи вчителя та учнів на уроці, переваги колективних форм роботи; типологія уроків ІМ. Структура уроку ІМ. Функції вчителя на уроці.

 

3.2. Індивідуалізація навчання іноземної мови.

Цілі індивідуалізації навчання ІМ у школі. Система індивідуалізації процесу навчання ІМ. Психологічна структура індивідуальності та методи дослідження індивідуальних особливостей учнів. Провідні види індивідуалізації: мотивуюча, регулююча, розвиваюча та формуюча. Способи, прийоми та засоби реалізації кожного з видів індивідуалізації. Індивідуалізовані вправи.

 

3.3. Особливості навчання ІМ на різних ступенях.

Початковий ступінь та його загальна характеристика. Вікові особливості школярів 2-4 класів. Підходи до організації навчання різних видів мовленнєвої діяльності на початковому ступені. Паралельне навчання усіх видів мовленнєвої діяльності. Співвідношення усного мовлення, читання та письма на початковому ступені навчання. Форми й прийоми навчання. Роль ігрових прийомів.

Середній ступінь навчання ІМ. Його загальна характеристика. Вікові особливості учнів 5-9 класів. Організація навчання. Форми та прийоми навчання. Роль самостійної роботи у процесі оволодіння ІМ.

Старший ступінь навчання ІМ. Його загальна характеристика. Вікові особливості учнів 10-12 класів. Співвідношення усного мовлення, читання та письма. Особливості навчання. Прийоми й форми роботи. Самостійна робота учнів з метою оволодіння ІМ. Індивідуальний підхід до організації самостійної роботи учнів з ІМ.

 

3.4. Планування та контроль у навчанні ІМ на різних ступенях.

Типи і види планів: календарний, тематичний, урочний. Структура планів. Компоненти та етапи уроку.

Види контролю: поточний, тематичний, підсумковий.

Форми контролю: індивідуальний, парний, фронтальний; усний, письмовий; одно-, двомовний; контроль з боку вчителя, взаємоконтроль. Використання ТЗН у процесі контролю.

 

 

 

 

Список рекомендованої літератури

1. Алхазишвили А.А. Основы овладения устной иностранной речью. –М.: Просвещение, 1988. –125с.

2. Ариян М.А. Лингвострановедение в преподавании иностранных языков в старших классах// Иностр. яз. в школе. – 1990.- №2. –С.21-25.

3. Банкевич Л.В. Тестирование лексики иностранного языка.- М.: Высш. школа, 1981. –111с.

4. Бех П.О., Биркун Л.В. Коцепція викладання іноземних мов в Україні.// Іноземні мови. –1996. -№2. –С.3-8.

5. Близнюк О.І., Панова Л.С. Ігри у навчанні іноземних мов: Посібник для вчителів. –К.: Освіта, 1997.-64с.

6. Бондаренко А.Ф. Социальная психотерапия личности (психосемантический поход). –К., 1991, КГПИИЯ. –189с.

7. Буланкина Н.Г. Формирование навыков и умений аутентичной разговорной речи при обучении ситуационным клише учащихся 6-7 классов //Иностр. яз. в школе . – 1996. -№2.- С.9-13.

8. Верещагин Е.М., Костомаров В.Г. Лингвострановедческая теория слова. – М.:Рус. язык, 1980. –320с.

9. Вишневський О.І. Довідник вчителя іноземної мови.- К.: Радян. школа, 1982. –152 с.

10. Галузинський В.М., Євтух М.Б. Педагогіка: теорія та історія. –К.: Вища школа, 1995. –237с.

11. Гапонова С.В. Сучасні методи викладання іноземних мов за рубежем// Іноземні мови.-1998. -№1. –С.24-31.

12. Громова О.А. Аудио-визуальный метод и практика его применения. –М.: Высш. школа,1977. –100с.

13. Гурвич П.Б. Теория и практика эксперимента в методике преподавания иностранных языков. –Владимир: Владимирск.гос.пед.ин-т, 1980. –104с.

14. Давыдова М.А. Деятельностная методика обучения иностранным язикам. –М.: Высш.школа, 1990. –172с.

15. Державна національна програма “Освіта”. Україна ХХІ століття. –К.: Райдуга, 1994. –61с.

16. Елухина Н.В. Обучение аудированию в русле коммуникативно-ориентированной методики // Иностр. яз. в школе. –1989. -№2. –С.28-36.

17. Жуковський В.М. Індивідуалізація навчання техніки читання учнів 5-6 класів середньої школи: Метод. рекомендації. –Рівне: РДПІ, 1991. –51с.

18. Закон України “Про освіту”. –К.: Генеза. –1996. –36с.

19. Зимняя И.А. Психологические аспекты обучения говорению на иностранном языке.-М.: Просвещение, 1985. –160с.

20. Зимняя И.А. Психология обучения иностранным язикам в школе. –М.: Просвещение, 1991. –220с.

21. Калініна Л.В., Самойлюкевич І.В. Навчання творчого письма іноземною мовою у старших класах середньої школи// Іноземні мови. –1996. -№3-4. –С118-123.

22. Китайгородская Г.А. Методические основы интенсивного обучения иностранным языкам. –М.: Изд-во МГУ, 1986. –100с.

23. Коккота В.А. Лингво-дидактическое тестирование : науч.-теор пособие.-М.: Высш. школа, 1989. –127с.

24. Контроль в обучении иностранным языкам в средней школе /Ред. –сост. В.А.Слободчиков. –М.:Просвещение, 1986. –111с.

25. Ляховицкий М.В. Методика преподавания иностранных языков. – М.:Высш. школа, 1981.-159с.

26. Методика интенсивного обучения иностранным языкам /Под ред. В.А.Бухбиндера и Г.А.Китайгородской. –К.: Вища школа, 1988. –343с.

27. Методика обучения иностранным языкам в средней школе: Учебник/ Гез Н.И., Ляховицкий М.В., Миролюбов А.А. и др.. –М.: Высш. школа, 1982. –373с.

28. Настольная книга преподавателя иностранного языка: Справочн. пособие/ Е.А.Маслыко, П.К.Бабинская, А.Ф.Будько и др.. –Минск: Высшэйш.школа, 1992. –445с.

29. Науково-методичні збірники “Методика викладання іноземних мов”. –К.: Радян. школа, 1965-1996р.р. (25 випусків).

30. Науково-методичний журнал “Іноземні мови”.-К.: Ленвіт (усі номери).

31. Ніколаєва С.Ю. Концепція підготовки вчителя іноземної мови //Іноземні мови. –1995. -№3-4.- С.5-11.

32. Ніколаєва С.Ю. Практикум з методики тестування іншомовної лексичної компетенції (на матеріалі англійської мови). –К.: ІЗМН, 1996. –312с.

33. Пассов Е.И.Коммуникативное инязычное образование. –Липецк: Липецк.гос.пед.ин-т, 1998.- 159с.

34. Плахотник В.М., Мартынова Р.Ю. Обучение англыйскому языку на начальном этапе в средней школе. –К.: Радян.школа, 1990. –103с.

35. Раппопорт И.А., Сельг Р., Соттер И. Тесты в обучении иностанным языкам в средней школе: Пособие для учителей. –Таллин: Валгус, 1987. –361с.

36. Рогова Г.В., Рабинович Ф.М., Сахарова Т.Е. Методика обучения иностранным языкам в средней школе. –М.: Просвещение, 1991. –288с.

37. Роман С.В. Раннє навчання іноземної мови як предмет методичної підготовки студентів і фахового вдосконалення вчителів-предметників//Іноземні мови. –1995. -№1. –С44-47.

38. Скалкин В.Л. Обучение монологическому высказыванию.- К.:Радян.школа, 1983. –118с.

39. Скляренко Н.К. Як навчати сьогодні іноземних мов (концепція) //Іноземні мови. –1995. -№1. –С.5-9.

 


Поделиться:

Дата добавления: 2015-04-11; просмотров: 202; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.006 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты