Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


Проблема походження та існування людини




Щоб зрозуміти, хто ми, треба, насамперед, відповісти на питання, звідки ми, або від кого ми походимо? Однозначної відповіді на питання про походження людини (антропогенез) немає. Тому існують різні варіанти його розгляду.

Езотеричні уявлення про походження людини є найбільш давніми (див. праці О.П.Блаватської, О.І.Реріх та ін.). Езотеризм (таємне знання, яке довірялось тільки посвяченим) стверджує, що непізнанною першоосновою світу є Безособовий Принцип, Абсолют, непроявлені і проявлені стани якого циклічно чергуються. Проявлений стан – “Видих Абсолюту”, тобто його зовнішнє самовизначення починається з появи природи і одухотворених, але нерозумних передлюдських істот. Ці істоти, переходячи з одного плану в інший (астральний, ефірний), поступово втрачають духовність і нарощують, разом з розумністю, цілісність, речовинну тілесність. Так продовжується до тих пір, доки вони не досягають найбільш щільного, нашого фізичного плану, людської організації. Після цього починається лінія сходження на більш високі плани духовності, пов’язана з втратою щільної матеріальності. Цикл завершується “Вдихом Абсолюту” – зникненням проявленого Космосу.

Релігійна точка зору. Усі релігії виходять з того, що людина була створена Богом. Наприклад, у Біблії, яка є священною книгою іудеїв і християн, написано: «І сотворив Господь Бог людину із пороху земного, і дихання життя вдихнув у ніздрі її, і стала людина живою душею. А далі розповідається про те, як Бог послав людину у рай, створив жінку із ребра Адама і т.д. Пізніше трактування (VІ ст.. до н.е.): створення людини як завершальний етап 6-денного творення світу (як чоловіка, так і жінку). У 1654 році ірландський архієпископ Ушер заявив, що пильне вивчення святого письма дає можливість зробити висновок, що людина була створена Богом у 4004 році до н.е. Отже, людина є створінням (креацією) Бога із земного матеріалу. Вона – недосконалий образ і подоба Бога, бо впала у гріх. Лише самовіддана любов і жертовність допоможуть людині здобути справжню віру і досконалість.

Подібні уявлення зустрічаються також в Корані – священній книзі мусульман. В ній теж розповідається про те, що першу людину Аллах створив з глини, вдмухнув у неї душу і вирішив її зробити своїм заступником на землі.

Чи пов’язана релігійна антропологія з наукою чи філософією? М. Шелер вважає, що вона ніякого значення для теоретичного пізнання не має. Однак складається враження, начебто теологічна версія про креацію суперечить недосконалості людської натури, слабку вкоріненість людини в природі, скритість її як біологічної істоти, та її здатність до саморозвитку.

Натуралістична позиція репрезентована теорією еволюції Ч.Дарвіна, згідно з якою людина є безпосереднім нащадком однієї з гілок вищих приматів. Однак до цього часу неясно як і коли виникла людина, чому певний вид приматів еволюціонував таким чином. Антропологи стурбовані пошуками недостаючої ланки в біологічній еволюції від мавпоподібного предка людини до людини розумної. А філософи прагнуть вияснити і змалювати саму перерву поступовості – революційний стрибок, що є в прцесі становлення людини. Давно визнано, що перетворення тварин на людей не могло бути якоюсь миттю, одноактною подією. З неминучістю має існувати тривалий період становлення людини (антропогенезу) і становлення суспільства (соціогенезу). Ці дві нерозривно пов’язані сторони одного за природою процесу – антропосоціогенезу, що тривав майже 3-3,5 млн. років, тобто в тисячу разів довше, аніж уся «писана історія»

Трудова теорія в певному сенсі доповнює теорію еволюції. Вона стверджує, що праця, свідомість і мова з’явилися практично одночасно і стали визначальними чинниками виникнення людини. Відкритим залишається питання про походження самих цих чинників.

Соціокультурна версія антропогенезу розроблялася Е.Кассірером. Смисл антропогенезу, за Кассірером, визначається формуванням людини як символічної тварини. Людина, як родова істота, природно, інстинктивно глуха і сліпа. Людина як біологічна істота виявилась приреченою на вимирання. Спочатку, наслідуючи тварин, людина пробувала пристосуватися до навколишнього природного середовища. Але зовнішні подразники сприймалися нею не безпосередньо як у тварин, а опосередковано, піддавалися розумовій обробці. Знаряддями такої обробки є символи, в яких закріплюються різні стандарти поведінки. Людина виникає, коли стає творцем символів, створюючи свій символічний світ: світ міфів, мови, мистецтва, науки. Вона живе і розвивається не просто у фізичному, природному середовищі, а перш за все у світі цих символічних феноменів, які належать до сфери культури.

Припущення про штучне походження(гіпотеза палеоконтакту) людини, про її створення більш високорозвиненими представниками позаземних цивілізацій. Такі припущення, якими б неймовірними вони не видавалися, не можуть бути просто відкинуті. Зараз існують міжнародні програми (наприклад СЕТІ), мета якої на основі аналізу сигналів, що надходять з космосу, виділити ті з них, які можуть мати штучне походження і свідчили б про існування високорозвинутих істот. Але поки що наслідки реалізації подібних програм, які нерідко проводяться військовими відомствами, не підлягають широкому розголошенню.

 


Поделиться:

Дата добавления: 2015-04-11; просмотров: 102; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.006 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты