Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


Транспортування потерпілих




Найважливішим завданням першої допомоги є організація швидкою, безпечною, щадною транспортування (доставки) хворого або потерпілого до лікувальної установи. Спричинення болю під час транспортування сприяє погіршенню стану потерпілого, розвитку шоку. Вибір способу транспортування залежить від стану потерпілого, характеру травми або захворювання і можливостей, які має в своєму розпорядженні той, що надає першу допомогу.

У містах і крупних населених пунктах т. п. здійснюють через станцію швидкої допомоги, яка по першому сигналу (виклик по телефону, через міліційний пост і так далі) висилає на місце події спеціально обладнану санітарну машину. Це, як правило, легковий автомобіль або мікроавтобус, в якому є місця для сидіння і місце для носилок. У тих випадках, коли неможливо викликати машину швидкої допомоги або такої немає, транспортування здійснюють за допомогою будь-яких транспортних засобів (вантажна машина, кінний віз, волокуша, в'ючні кінні носилки, нарти і так далі).

За відсутності якого-небудь транспорту слід здійснити перенесення потерпілого до лікувальної установи на носилках, в т.ч. імпровізованих (мал. 1). Першу допомогу доводиться надавати і в таких умовах, коли немає ніяких підручних засобів чи ні часу для виготовлення імпровізованих носилок. У цих випадках хворого необхідно перенести на руках. Одна людина може нести хворого на руках, на спині, на плечі (мал. 1). Перенесення способом «на руках попереду» і «на плечі» застосовують у випадках, якщо потерпілий дуже слабкий або без свідомості. Якщо хворий в змозі триматися, то зручніше переносити його способом «на спині». Ці способи вимагають великої фізичної сили і застосовуються при перенесенні на невеликі відстані. На руках значно легше переносити удвох. Потерпілого, що знаходиться в несвідомому стані, найзручніше переносити способом «один за одним» . Якщо хворий в свідомості і може самостійно триматися, то легко переносити його на «замку» з 3 або 4 рук . Значно полегшує перенесення на руках або носилках лямка носилок .

У ряді випадків хворий може подолати коротку відстань самостійно за допомогою супроводжуючого, який закидає собі на шию руку потерпілого і утримує її однією рукою, а інший обхвачує хворого за талію або груди , потерпілий вільною рукою може спиратися на палицю. При неможливості самостійного пересування потерпілого і відсутності помічників можливе транспортування волоком на імпровізованій волокуші - на брезенті, плащ-наметі .

 

Таким чином, в найрізноманітніших умовах що надає першу допомогу може організувати тим або іншим способом транспортування потерпілих. Провідну роль при вибиранні засобів транспортування і положення, в якому хворий перевозитиметься або переноситиметься, грають вигляд і локалізація травми або характер захворювання. Для запобігання ускладненням під час транспортування потерпілих слід перевозити в певному положенні відповідно виду травми. Дуже часто правильно створене положення рятує життя пораненого і, як правило, сприяє якнайшвидшому його одужанню. Транспортують поранених в положенні лежачи на спині, на спині із зігнутими колінами, на спині з опущеною головою і підведеними нижніми кінцівками, на животі, на боці .У положенні лежачи на спині транспортують потерпілих з пораненнями голови, пошкодженнями черепа і головного мозку, хребта і спинного мозку, переломами кісток тазу і нижніх кінцівок. У цьому ж положенні необхідно транспортувати всіх хворих, у яких травма супроводжується розвитком шоку, значною крововтратою або несвідомим станом, навіть короткочасним, хворих з гострими хірургічними захворюваннями (апендицит, ущемлена грижа, проривна виразка і так далі) і пошкодженнями органів черевної порожнини.

Потерпілих і хворих, що знаходяться в несвідомому стані, транспортують в положенні лежачи на животі, з підкладеними під лоб і груди валиками. Таке положення необхідне для запобігання асфіксії. Значну частину хворих можна транспортувати в положенні сидячи або напівсидячи. Необхідно також стежити за правильним положенням носилок при підйомі і спуску по сходах .

При транспортуванні в холодний час року треба прийняти заходи для попередження охолоджування потерпілих, оскільки охолоджування майже при всіх видах травми, нещасних випадках і раптових захворюваннях різко погіршує стан і сприяє розвитку ускладнень. Особливої уваги в цьому відношенні вимагають поранені з накладеними кровоспинними джгутами, потерпілих, що знаходяться в несвідомому стані і в стані шоку, з відмороженнями.

В період транспортування необхідно проводити постійне спостереження хворим, стежити за диханням, пульсом, зробити все, щоб при блювоті не відбулася аспірація блювотних мас в дихальні шляхи.

Дуже важливо, щоб що надає першу допомогу своєю поведінкою, діями, розмовами максимально щадив психіку хворого, укріплював в нім упевненість в благополучному результаті захворювання.

 

 

Принципи черговості транспортування при масових травмах.

Масові травми виникають при землетрусах, автокатастрофах, залізничних аваріях, пожежах, вибухах. Успішне надання першої допомоги в цих випадках залежить від організованості і порядку. Перш за все, необхідно визначити, кому в першу чергу потрібна допомога. Порядок надання її повинен бути наступним: спочатку допомогу надають таким, що задихається, потім пораненим з проникаючими пораненнями грудної і черевної порожнин, далі - пораненим із значною кровотечею з ран, потім потерпілих, що знаходиться в несвідомому або шоковому стані, потім потерпілих із значними переломами і в останню чергу - особам з дрібними пораненнями і переломами.

Потерпілих розподіляють на групи по послідовності транспортування залежно від тяжкості пошкодження.

 

У групу тих, що підлягають транспортуванню в першу чергу входять: поранені з проникаючими пораненнями грудної і черевної порожнин, що знаходяться в несвідомому або шоковому стані, з пораненнями черепа, поранені з внутрішньою кровотечею, ампутованими кінцівками, відкритими переломами, опіками.

Група другої черги: потерпілих із закритими переломами кінцівок, поранені із значними, але зупиненими зовнішніми кровотечами.

Група третьої черги: поранені з незначними кровотечами, переломами дрібних кісток, ударами.

У кожній з цих груп дітей молодшого віку необхідно евакуювати в першу чергу і, якщо дозволяють обставини, разом з матір’ю, отцем або кимось з родичів.

 

Контрольні питання.

1. Допомога при переломах, ударах і вивихах

2. Шок. Перша допомога при цьому стані.

3. Непритомність (памороки). Методи виведення з цього стану.

4. Транспортування потерпілих

 

 

 


Поделиться:

Дата добавления: 2015-04-15; просмотров: 283; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.006 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты