Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


Нормування забезпечення продовольством




 

Забезпечення особового складу Збройних Сил продовольством здійснюється за нормами продовольчих пайків, які визначають асортимент та кількість продуктів харчування, які відпускаються на добу одній особі.

Норми продовольчих пайків розробляються на науковій підставі з урахуванням вимог раціонального харчування людини.

Їжа є єдиним джерелом енергії та будівного матеріалу для формування складних структур організму. Тому у відповідності з сучасними даними науки про збалансоване харчування для забезпечення життєдіяльності людини його організм повинен отримувати щоденно визначену кількість харчових речовин в залежності від характеру трудової діяльності, віку, статі, кліматичних та інших умов.

За сучасним науковим поглядом, норми продовольчих пайків з погляду фізіології харчування повинні відповідати певним вимогам:

містити у певних співвідношеннях необхідну кількість харчових речовин (білків, жирів, вуглеводів, вітамінів, мінеральних речовин), необхідних для забезпечення нормального функціонування організму;

забезпечувати організм певною кількістю енергії, достатніх для підтримання його життєвих процесів та поновлення різноманітних енергетичних витрат;

складатися з різноманітних та добре засвоюваних продуктів, які дозволяють готувати смачну та високоякісну їжу.

У відповідності із фізіологічними потребами організму в раціоні харчування білки повинні забезпечувати 12-15% загальної енергетичної цінності добового раціону, жири – до 30%, а вуглеводи – до 55-58%. Вважається, що найбільш сприятливим співвідношенням білків, жирів та вуглеводів в раціоні повинно бути 1:1:4. Це значить, що у добовому раціоні людини повинно міститися на 100 г білку 100 г жирів і 400 г вуглеводів. Крім того треба враховувати також якісний склад цих харчових речовин та необхідні співвідношення між окремими їх компонентами.

У складі білків добового раціону майже половина повинна бути білків тваринного походження, у складі жирів - 25-30% рослинних жирів, а у складі вуглеводів – 20-25% цукру. Крім того, раціон повинен містити певну кількість різноманітних вітамінів та мінеральних речовин.

В сучасних умовах проходження військової служби організму військовослужбовця, доводиться витримувати значні фізичні та нервово-психічні навантаження, значення харчування особливо зростає. Тому дуже важливо, щоб щоденний раціон харчування відповідав вимогам науково обгрунтованим принципам раціонального харчування.

Енергетичні витрати різноманітних категорій військовослужбовців коливається в залежності від умов і характеру військової праці і складає від 3000 ккал для офіцерів штабів, викладачів та деяких інших категорій до 4500 ккал для льотного складу реактивної авіації. Енерговитрати військовослужбовців Сухопутних військ складають 3500-4000 ккал.

Для забезпечення особового складу Збройних Сил норми продовольчих пайків розробляються Головним продовольчим управління тилу Міністерства Оборони, узгоджуються з Міністерством фінансів, затверджуються Кабінетом Міністрів та оголошуються наказами Міністра оборони України.

Норми продовольчих пайків для особового складу Збройних Сил розробляються з урахуванням основних умов теорії збалансованого харчування та специфіки умов і характеру військової праці. Кожен пайок призначений для певного контингенту військовослужбовців та загальна енергетична цінність його повинна забезпечувати поновлення енерговитрат даного контингенту.

Крім фізіологічних потреб на нормування продовольством безпосередньо впливає стан економіки держави. Таким чином, наука про харчування визначає раціональні нормативи, а економіка держави – реальні можливості.

Для забезпечення найбільш повної відповідності норм продовольчих пайків фізіологічним потребам різноманітних контингентів військовослужбовців, які мають розрізнення в характері військової праці та різні умови несення служби, з урахуванням економічних можливостей держави привело до значної диференціації норм. Ця диференціація ще більше посилилася у зв’язку з революцією у військовій справі та оснащенні Збройних Сил новітньою технікою, які привели до значного заглиблення розрізнень в умовах військової праці та створення нових контингентів військовослужбовців.

Для екіпажів реактивних літаків введені основний та додатковий пайок.

Для членів екіпажів літаків дальньої авіації введені спеціальні бортові пайки, які витрачаються через кожні 4 години польоту.

Частинам та підрозділам радіотехнічних військ, які розташовуються у гірських районах введений спеціальний високогірний пайок.

У 1996 році Кабінетом Міністрів України введена Постанова № 316 про норми забезпечення продовольчими пайками військовослужбовців Збройних Сил України.

На підставі цієї Постанови розроблено Положення про продовольче забезпечення військовослужбовців Збройних Сил у мирний час.

У Положенні всі продовольчі пайки іменуються нормами для котрих встановлений певний номер. Наприклад:

Норма № 1. Загальновійськовий пайок;

Норма № 2. Льотний пайок і т.д.

Нормами продовольчих пайків визначаються асортимент та кількість продуктів, які відпускаються для харчування однієї людини на добу.

Особовий склад Збройних Сил отримує продовольчі пайки за рахунок держави або з оплатою повної їх вартості.

Продовольчі пайки видаються у вигляді гарячої їжі або продуктами на руки. В окремих випадках замість належних пайків військовослужбовцям може виплачуватися грошова компенсація у розмірі вартості пайка, але не вище вартості загальновійськового пайку.

Під час проведення навчань офіцери, прапорщики та військовослужбовці, які проходять службу за контрактом забезпечуються продовольством за нормою загальновійськового пайку з польових кухонь за плату, крім того, сплачуються витрати за приготування їжі у розмірі 20% вартості пайку без хліба.

Для зручності проведення розрахунків під час планування забезпечення військ продовольством, а також визначення потреби та повноти забезпеченості у продовольчій службі застосовується розрахунково-постачальна одиниця “добова дача”.

Добова дача продовольства одного військовослужбовця - це кількість продовольства у ваговому виразі, яке належить йому на добу по відповідному продовольчому пайку.

Добова дача підрозділу, частини, з’єднання, об’єднання – це кількість продуктів, які належать на добу для харчування всього особового складу по нормах продовольчих пайків, які застосовуються даним підрозділом, частиною, з’єднанням, об’єднанням.

Під час визначення добової дачі проводиться розрахунок по всій сукупності продуктів, які встановлені нормами продовольчих пайків, а також окремо по кожному продукту, а при необхідності – по кожному пайку.

Продовольча служба усі розрахунки складає, як правило, по кожному виду продуктів у добових дачах та ваговому виразі.

 


Поделиться:

Дата добавления: 2014-11-13; просмотров: 150; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.006 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты