Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


Тема 9 ПОТОЧНІ ВИТРАТИ І ЦІНОУТВОРЕННЯ




 

1. Сутність витрат та їх класифікація. Собівартість продукції.

2. Поняття ціни продукції. Система знижок.

1.Витрати підприємства утворюються в процесі використання ресурсів для досягнення певної мети (виробництво продукції, надання послуг тощо). Всі витрати можна розподілити на інвестиційні ( на довгий термін) і поточні ( операційні ).

Поточні витрати бувають:

· Циклічними - повторюються у кожному циклі виготовлення продукції ( витрати на матеріали, зарплату робочих…);

· Безперервними - існують постійно і незалежно від виробництва: оренда, утримання приміщень, зарплата адміністративно-управлінського персоналу.

Витрати мають натуральну і грошову форми. Планування і облік витрат зручніше робити в натуральній формі (кількість, маса, довжина), а оцінювати результати діяльності підприємства зручніше через грошову форму витрат.

Будь-які витрати орієнтовані на певний результат, тільки це виправдовує їх доцільність. Треба мати на увазі, собівартість є базою ціни товару і водночас обмежником для виробництва ( ніхто не випускатиме продукції, ринкова ціна якої є нижчою за її собівартість ).

Розрізняють загальні ( сукупні ) витрати ( на їх базі складається кошторис ) та витрати на одиницю продукції. Класифікація витрат за економічними елементами ( кошторис ) дає можливість знати структуру собівартості, але не дозволяє визначити собівартість однієї одиниці продукції.

Для визначення ж витрат на одиницю товару використовують класифікацію за статтями калькуляції. На відміну від попередньої класифікації, калькуляція дозволяє врахувати витрати безпосередньо пов'язані з виробництвом конкретного виробу.

Отже, собівартість продукції – це сума витрат підприємства на її виробництво і реалізацію з урахуванням податків, зборів і обов'язкових відрахувань.

Згідно з законодавством України кожне підприємство самостійно обирає і затверджує перелік статей калькуляції одиниці виробу, бо цей перелік залежить від напрямку діяльності підприємства. Інформацію про склад статей калькуляції містить Положення ( стандарт ) № 16 “ Витрати “.

У собівартість продукції включаються :

· витрати на освоєння виробництва ;

· витрати на оплату праці з відрахуваннями на державне соціальне страхування і пенсійне забезпечення та у фонд зайнятості; відрахування на обов'язкове медичне страхування ;

· витрати некапітального характеру , пов'язані з удосконалюванням технологій і організацією виробництва , а також з покращанням якості продукції ;

· витрати на забезпечення нормальних умов праці і техніки безпеки ;

· витрати по транспортуванню робітників до місця роботи;

· виплати, передбачені законодавством про працю (оплата відпусток, компенсацій і т.д.);

· витрати на оплату відсотків по короткострокових позичках банків, оплата банківських послуг ;

· витрати на гарантійне обслуговування продукції;

· витрати, пов'язані зі збутом продукції ;

· витрати на відтворення основних виробничих фондів ( амортизація ) ;

· втрати від простоїв за внутрішньовиробничими причинами .

Розмір цих витрат залежить від цін на ресурси, які необхідні для виробництва товару, а також від технологій їх використання.


Поделиться:

Дата добавления: 2014-12-03; просмотров: 88; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.007 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты