Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


СИСТЕМИ УПРАВЛІННЯ ЯКІСТЮ




. Принципи управління якістю

Встановлено вісім принципів управління якістю, які найвище керівництво може використовувати для поліпшення показників діяльності організаціЇ.

а) Орієнтація на замовника.

ОрганізаціЇ залежать від своЇх замовників і тому повинні розуміти поточні та майбутні потреби замовників, виконувати Їхні вимоги і прагнути до перевищення Їхніх очікувань.

б) Лідерство.

Керівники встановлюють єдність мети та напрямків діяльності організаціЇ. Їм треба створювати та підтримувати таке внутрішнє середовище, в якому працівників можна повністю залучити до виконання завдань, що стоять перед організацією.

в) Залучення працівників.

Працівники на всіх рівнях становлять основу організаціЇ, і Їхнє повне залучення дає змогу використовувати Їхні здібності на користь організаціЇ.

г) Процесний підхід

Бажаного результату досягають ефективніше, якщо діяльністю та пов'язаними з нею ресурсами управляють як процесом.

д) Системний підхід до управління.

Ідентифікування, розуміння та управління взаємопов'язаними процесами як системою сприяє організаціЇ у результативнішому та ефективнішому досягненні ЇЇ цілей.

є) Постійне поліпшення.

Постійне поліпшення діяльності організаціЇ загалом треба вважати незмінною метою організаціЇ.

є) Прийняття рішень на підставі фактів.

Ефективні рішення приймають на підставі аналізування даних та інформаціЇ.

ж) Взаємовигідні стосунки з постачальниками.

Організація та ЇЇ постачальники є взаємозалежними і взаємовигідні стосунки підвищують спроможність обох сторін створювати цінності.

Ці вісім принципів управління якістю формують основу стандартів на системи управління якістю, які входять до стандартів серіЇ ДСТУ 150 9000.

Вимоги до систем управління якістю і вимоги до продукціЇ

У стандартах серіЇ ДСТУ 150 9000 розмежовують вимоги до систем управління якістю і вимоги до продукціЇ.

У стандартах ДСТУ 150 9001 встановлено вимоги до систем управління якістю. Вони загальні і застосовні до організаціЇ усіх галузей промисловості чи економіки, незалежно від категоріЇ пропонованоЇ продукціЇ. Стандарт ДСТУ І50 9001 не встановлює безпосередньо вимог до продукціЇ.

Вимоги до продукціЇ можуть бути встановлені замовниками, або організацією з передбаченням вимог замовників, або регламентами. Вимоги до продукціЇ і, у деяких випадках, пов'язаних з нею процесів можуть бути викладені, наприклад, у документах технічних вимог, стандартах на продукцію, стандартах на процеси, контрактних угодах і регламентах.

Підхід до систем управління якістю

Підхід до розроблення та впровадження системи управління якістю передбачає декілька етапів, а саме:

а) визначення потреб та очікування замовників та інших зацікавлених сторін;

б) установлення політики та цілей організаціЇ у сфері якості;

в) визначення процесів та відповідальності, необхідних для досягнення цілей 5

сфері якості;

г) визначення та постачання ресурсів, необхідних для досягнення цілей у сфері якості

д) установлення методів, які дають змогу вимірювати результативність та ефективність кожного процесу;

є) використання результатів цих вимірювань для визначення результативності те ефективності кожного процесу;

є) визначення засобів, які дають змогу запобігати невідповідностям і усувати Їхні причини;

ж) запровадження та застосування процесу постійного поліпшення системи управління якістю.

Цей підхід також можна застосовувати для підтримування та поліпшення наявноЇ системи управління якістю.

Організація, яка приймає описаний вище підхід, забезпечує впевненість у можливостях своЇх процесів та в якості своєЇ продукціЇ, створюючи собі основу для постійного Їх поліпшення. Це може сприяти більшій задоволеності замовників та інших зацікавлених сторін, а також до успіху організаціЇ.

 

 

 

 

4.5. Процесний підхід

Будь-яку діяльність або комплекс видів діяльності, як було показано в 1.4, для яких використовують ресурси для перетворення входів на виходи, можна розглядати як процес.

Для ефективного функціонування організаціЇ повинні визначити численні взаємопов'язані та взаємодійні процеси і управляти ними. Часто вихід одного процесу безпосередньо є входом наступного процесу. Систематичне визначення процесів та Їх взаємодій в організаціЇ, а також управління ними називають "процесним підходом".

Рис. 3.3 ілюструє систему управління якістю, що базується на процесах, описану в стандартах серіЇ ДСТУ І50 9000. Він показує, що зацікавлені сторони відіграють суттєву роль у забезпеченні вхідних елементів для організаціЇ. Моніторинг задоволеності зацікавлених сторін вимагає оцінювання інформаціЇ щодо сприйняття цими сторонами ступеня задоволеності Їхніх потреб та очікувань. Модель, зображена на рис. 3.3., не Деталізує процеси.

 

 


Поделиться:

Дата добавления: 2014-12-03; просмотров: 111; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.007 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты